Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την προσφυγή του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη για την υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης του κινητού του τηλεφώνου από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την καταγγελία του για απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του με μολυσμένο λογισμικό, καθώς έκρινε ότι πρώτος εκείνος παραβίασε τους όρους της προσφυγής του.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 37659/22 προσφυγή, ο κ. Κουκάκης θεώρησε ότι παραβιάστηκαν τα άρθρα 8 και 13 του Ευρωπαϊκού Δικαιικού Κώδικα, παραπονούμενος ότι δεν ενημερώθηκε επίσημα από την ΕΥΠ για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του για λόγους εθνικής ασφαλείας, ότι ο τρόπος και οι τεχνικές παρακολούθησης δεν ήταν καθορισμένοι και ότι δεν υπήρχε αρμόδια Αρχή και διαδικασία για την εποπτεία των δεδομένων που συλλέγονταν.

Επιπλέον, κατήγγειλε την έλλειψη αποτελεσματικής προσφυγής και ότι δεν είχε δικαίωμα ενημέρωσης για την παρακολούθησή του. Λίγους μήνες μετά την προσφυγή του κ. Κουκάκη, το ΕΔΔΑ τον ενημέρωσε ότι είχε κοινοποιήσει το αίτημά του στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αλλά και ότι απέστειλε επιστολή στους διαδίκους με πρόταση για εξωδικαστική λύση.

Η προθεσμία απάντησης για την αποδοχή ή μη του διακανονισμού ήταν έως τις 3 Απριλίου. Οπως αναφέρεται ρητά όμως στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «η επιστολή ενημέρωνε τον προσφεύγοντα για την απαίτηση αυστηρής εμπιστευτικότητας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις φιλικού διακανονισμού, σύμφωνα με το άρθρο 62 § 2 του Κανονισμού του Δικαστηρίου. Ανέφερε επίσης ότι το περιεχόμενο των σχετικών προτάσεων ή εισηγήσεων δεν πρέπει να αναφέρεται σε καμία εισήγηση που υποβάλλεται στο πλαίσιο της κύριας δίκης».

Φόρα παρτίδα...

Σύμφωνα με την απόφαση όμως, ο Θανάσης Κουκάκης, στις 14 Φεβρουαρίου, κι ενώ έχει πληροφορηθεί για τις ενέργειες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αποκάλυψε το περιεχόμενο των επικοινωνιών τους σε δημοσιογράφο του BBC News, ο οποίος με τη σειρά του τα παρουσίασε στο ντοκιμαντέρ «Reporting on Greece», αλλά και στο «Χ». Η απόφαση αναφέρει επίσης ότι «ο προσφεύγων προέβη σε δήλωση, με την οποία γνωστοποίησε πληροφορίες σχετικά με την πρόταση φιλικού διακανονισμού», που αφορούσε εξωδικαστικό συμβιβασμό μαζί με αποζημίωση 8.500 ευρώ από την Ελληνική Δημοκρατία, πληροφορία που αναδημοσιεύθηκε και σε άλλους ειδησεογραφικούς ιστοτόπους της χώρας μας.

Κατόπιν τούτων, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι ο κ. Κουκάκης παραβίασε τους όρους του φιλικού διακανονισμού, καθώς γνώριζε για την απαίτηση εμπιστευτικότητας, αλλά δεν την τήρησε.

Σύμφωνα με το βελγικό δικαστήριο, «η συμπεριφορά αυτή ισοδυναμούσε με σκόπιμη παραβίαση της εμπιστευτικότητας, η οποία, σύμφωνα με τη νομολογία του, θεωρείται ως κατάχρηση του δικαιώματος ατομικής προσφυγής. Η συμπεριφορά του προσφεύγοντος υπονόμευσε το μη αμφισβητούμενο στάδιο της διαδικασίας και το κατέστησε άνευ αντικειμένου».

Ο δημοσιογράφος δικαιολογήθηκε ότι δεν είχε… προσέξει τους όρους εμπιστευτικότητας του προτεινόμενου διακανονισμού και ζήτησε να κριθεί παραδεκτή η προσφυγή του. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον περασμένο Ιούνιο, απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή, καθώς «ο γενικός σκοπός της αρχής της εμπιστευτικότητας είναι η προστασία των διαδίκων και του Δικαστηρίου από ενδεχόμενες πιέσεις.

Κατά συνέπεια, η εσκεμμένη παραβίαση του καθήκοντος εμπιστευτικότητας των διαπραγματεύσεων φιλικού διακανονισμού μπορεί να θεωρηθεί ως κατάχρηση του δικαιώματος προσφυγής και να οδηγήσει στην απόρριψη της προσφυγής».

Αρειος Πάγος: Ολα νόμιμα

Τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Θανάση Κουκάκη για λόγους εθνικής ασφαλείας έχει επιβεβαιώσει ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, μιλώντας για το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, επικαλούμενος τις αποφάσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που επικυρώθηκαν από τις εισαγγελικές διατάξεις της τότε Εισαγγελέα της Υπηρεσίας, Βασιλικής Βλάχου.

Με τη «σφραγίδα» του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, του Αρείου Πάγου, το περασμένο καλοκαίρι, η έρευνα για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων τέθηκε στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψε καμία εμπλοκή κρατικού αξιωματούχου με οποιαδήποτε απόπειρα χρήσης παράνομου λογισμού παρακολούθησης.