Την περασμένη Παρασκευή 3/10 γίναμε μάρτυρες μιας μαύρης παραδημοσιογραφικής πρακτικής, στην οποία προχώρησε η ΕΦΣΥΝ, προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ: έβγαλε στο πρωτοσέλιδό της τη φωτογραφία του Γρηγόρη Δημητριάδη, συνοδευόμενη με τίτλο «PREDATOR ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΕ... ΑΓΑΠΗ», καθώς και με υπότιτλους «τα δηλητηριασμένα "ευχαριστώ" του κ. Δημητριάδη την επομένη της γιορτής του, το 2021» και «πώς παγιδεύτηκαν με το λογισμικό παρακολούθησης 11 πρόσωπα που του ευχήθηκαν "χρόνια πολλά"». Μόνο που στο εσωτερικό της εφημερίδας, το ρεπορτάζ έλεγε διαφορετικά πράγματα: «Δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα μηνύματα τα έστειλε ο κ. Δημητριάδης. Τα μηνύματα γράφτηκαν μέσω μιας υπηρεσίας WEB to SMS, ο χειριστής της οποίας ([email protected]) παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστος, παρά τις προσπάθειες των εισαγγελέων».

Όπως είναι φυσικό -και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Άρη Πορτοσάλτε- ο κ. Δημητριάδης «μοίρασε κάτι αγωγές σε πολύ κόσμο», ανάμεσα στους οποίους είναι και η ΕΦΣΥΝ. Μένει να αποδειχτεί εάν θα ζητήσουν πάλι αναβολή κατά την εκδίκαση της αγωγής όπως έγινε και πέρυσι, περίπου τέτοιες ημέρες. Το θέμα όμως είναι αρκετά βαθύτερο, καθώς η συγκεκριμένη πρακτική μόνο ως δημοσιογραφία δεν μπορεί να λογίζεται.

Αποκαλύπτοντας τη μαύρη μεθοδολογία της προπαγάνδας των Fake News

Αυτή η πρακτική είναι γνωστή ήδη από τα χρόνια του Goebbels, το γνωστό «πες, πες, πες, πες, κάτι θα μείνει» και επάνω στον συγκεκριμένο άξονα βασίζεται όλη η προσπάθεια για την υπόθεση των υποκλοπών. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η ΕΦΣΥΝ το πήγε ένα βήμα παρά πέρα: έβγαλε ένα πρωτοσέλιδο, το οποίο ακυρωνόταν από το ίδιο το ρεπορτάζ που διαφήμιζε. «Και γιατί να το κάνει αυτό;», θα αναρωτηθεί κάποιος καλόπιστος. Η απάντηση είναι πολύ απλή: διότι έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να στηριχθεί το αντιπολιτευτικό αφήγημα, δίχως να αφήνει την εφημερίδα εντελώς εκτεθημένη σε αγωγές και μηνύσεις.

Το σκεπτικό είναι απλό: αναγράφεται το τεράστιο ψεύδος στο πρωτοσέλιδο, ενώ μέσα το ίδιο το ρεπορτάζ το καταρρίπτει. Δεν πρόκειται για λάθος, αλλά για μια σκοπούμενη πρακτική με δυο διακριτούς στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι η δολοφονία χαρακτήρος -εν προκειμένω αυτή του Γρηγόρη Δημητριάδη- και ο δεύτερος είναι να υπάρχει ένα μείζον αντιπολιτευτικό αφήγημα: «ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού έστελνε το Predator».

Με αυτό το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο, όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, αναπαρήγαγαν αυτό ακριβώς το αφήγημα σε όλες τις πρωινές εηνημερωτικές εκπομπές, ότι «τα δημοσιεύματα λένε ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης έστελνε το Predator σε ανθρώπους που του ευχήθηκαν χρόνια πολλά», δίχως να καλούνται να αποδείξουν κάπως τα λεγόμενά τους, παραπέμποντας απλώς σε ένα πρωτοσέλιδο, το οποίο το ίδιο το ρεπορτάζ μέσα στην εφημερίδα το κατέρριπτε. Επίσης, όλο το αναγνωστικό κοινό, το οποίο δεν είχε απολύτως καμία πρόθεση να αγοράσει την ΕΦΣΥΝ προκειμένου να αντιληφθεί τη συγκεκριμένη πρακτική, έμεινε με την εντύπωση ότι το πρωτοσέλιδο ήταν ακριβές. Είναι προφανές ότι το παραδοσιακό αριστερό αναγνωστικό κοινό της ΕΦΣΥΝ δεν θα έλεγε σε κανέναν ότι το ίδιο το ρεπορτάζ καταρρίπτει το πρωτοσέλιδο. Και κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ της διάσπασης και της εσωστρέφειας, ξαφνικά απέκτησε αφήγημα συσπείρωσης σε βάρος της αλήθειας και του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Σατανικό; Σίγουρα. Δημοσιογραφικό; Σε καμία απολύτως περίπτωση. Αυτό είναι καθάριος γκαιμπελισμός, δεν είναι δημοσιογραφία. Είναι ίσως η πιο αγνή μορφή των Fake News στον έντυπο Τύπο. Τα συνδικαλιστικά όργανα συντακτών και ιδοκτητών εφημερίδων, θα έπρεπε ήδη να έχουν προβεί σε καταδίκη αυτής της πρακτικής, αν όχι σε άμεσες διαγραφές. Αλλά ποιος έχασε την τσίπα...

Δείτε το βίντεο με το σχόλιο του Άρη Πορτοσάλτε