πόθεν έσχες (το) 1. διαδικασία χωρίς κανένα απολύτως νόημα, «άσε, έχω μπλέξει με τις υπηρεσίες του Δημοσίου και με τα πόθεν έσχες τους», 2. προσπάθεια εξαπάτησης, κοροϊδία, δούλεμα, «Γιώργο, παράτα το πόθεν έσχες και πες μου πού ακριβώς ήσουν χτες το βράδυ», 3. ύφασμα που καλύπτει μέρος ή το όλον του προσώπου, φερετζές, «είναι πραγματικά τρομακτικό να βγαίνεις έξω και να βλέπεις τόσες γυναίκες να φορούν πόθεν έσχες».

Η ετήσια κοροϊδία που ονομάζεται «πόθεν έσχες των πολιτικών» οδήγησε και φέτος στη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που οι πολιτικοί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κρύψουν. Κατά τα άλλα, καθόλου «πόθεν», μόνο «έσχες», μαζί με τη διευκόλυνση του να είναι υποχρεωμένοι οι πολιτικοί να ενημερώνουν για την κατοχή τραπεζικής θυρίδας χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση να αποκαλύπτουν το περιεχόμενό της. Βρισκόμαστε έτσι στην αστειότητα ενός μέτρου που σκοπό έχει το κυνήγι του μαύρου χρήματος στην πολιτική, αλλά χωρίς να ελέγχει μια κατεξοχήν κρυψώνα μαύρου χρήματος. Φαίνεται πως ο (πάνσοφος) νομοθέτης αναγνωρίζει το δικαίωμα στους πολιτικούς να διατηρούν μια (ή δύο ή όσες θέλουν) κρυψώνες για τα τυχερά της δουλειάς. Και μη μου πείτε «το περιεχόμενο των θυρίδων είναι μυστικό για κάθε πολίτη, μπλα μπλα μπλα». Οι πολιτικοί δεν είναι σαν τους άλλους πολίτες και γι’ αυτό είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν πόθεν έσχες. Αλλά για να μη διαφωνήσουμε στα τυπικά, θα μπορούσε να υπάρχει ασυμβίβαστο πολιτικής καριέρας και κατοχής θυρίδων.

Πάλι καλά

Καθόλου δεν αρέσει στον δήμαρχο ΕξαρχείωνΧάρη Δούκα, που πρέπει να κοπούν μερικά δέντρα για να κατασκευαστεί ο σταθμός του μετρό στα Εξάρχεια και το μόνο που σκέφτομαι είναι πως αν αυτός ο άνθρωπος (ή κάποιος σαν αυτόν) ήταν δήμαρχος παλιότερα, η Αθήνα δεν θα είχε καταφέρει ποτέ να αποκτήσει μετρό.  

Μείναμε με την απορία

«Εμένα, αγαπημένη μου, δεν με “έχει” κανείς», απάντησε ο γοητευτικός Στέφανος στην παρατήρηση ότι κανείς δεν μέχρι σήμερα δεν έχει λογοδοτήσει για τη σπατάλη δημοσίου χρήματος στα δημόσια έργα. Δυστυχώς ο ηγέτης της Θεοδώρας Τζάκρη, αφού δεσμεύθηκε ότι με τον ίδιο πρωθυπουργό τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, δεν είπε ποιος ή ποιοι «είχαν» τον μπρόεδρο Τσίπρα, κατά τη θητεία του οποίου ουδείς λογοδότησε.

Κανονικά

Απ’ ό,τι μαθαίνω μέχρι στιγμής, σήμερα θα γίνει κανονικά η αλλαγή της φρουράς στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, καθώς το ΠΑΜΕ, οι οργανώσεις υποστήριξης στη Χαμάς αλλά και οι λοιπές συλλογικότητες έδωσαν τελικά τη σχετική άδεια στην κυβέρνηση.