Σπασμένα πεζοδρόμια, βουνά από σκουπίδια, κοινωνικές δομές σε κατάρρευση, ανομία και προπαγάνδα στους δρόμους. Κι όμως, ο δήμαρχος ασχολείται με ψευτοουμανισμό και δημόσιες σχέσεις, ενδιαφερόμενος αποκλειστικά για την προσωπική του ανέλιξη και την προβολή του στο ΠΑΣΟΚ.

Η «έξυπνη πόλη»!

Όταν κατέβηκε στις εκλογές του 2023, ο Χάρης Δούκας παρουσιαζόταν ως το πρόσωπο της προόδου και της καινοτομίας. Υποσχέθηκε «έξυπνη πόλη» και «πράσινη μετάβαση» για την Αθήνα. Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά, αυτά μένουν μόνο στα λόγια.

Αντί για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, οι Αθηναίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πόλη υποβαθμισμένη, ανοργάνωτη και γεμάτη παγίδες, από το Εμπορικό Τρίγωνο μέχρι τα Πατήσια και τα Σεπόλια, από το Παγκράτι μέχρι τη Ριζούπολη. Οι υποδομές παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Τα πεζοδρόμια, που θα έπρεπε να είναι ασφαλή και προσβάσιμα για όλους, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με ρωγμές και λακκούβες που αποτελούν καθημερινές παγίδες. Φυσικά, ούτε λόγος για τη μετακίνηση ηλικιωμένων και ΑμεΑ, οι οποίοι είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι από τον δημόσιο χώρο, αφού αδυνατούν να κινηθούν με ασφάλεια στην πόλη. Οι δρόμοι, αντί να γίνονται πιο φιλικοί και ασφαλείς, εντείνουν την κυκλοφοριακή ανασφάλεια και αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων. Και εκεί υπάρχουν λακκούβες κάθε είκοσι μέτρα. Η καθαριότητα έχει επίσης υποχωρήσει ραγδαία, με σωρούς σκουπιδιών να αποτελούν συχνά θέαμα ακόμη και σε κεντρικά σημεία.

Ο δήμαρχος μιλά για «ανθρωπιά», αλλά η πραγματικότητα στους δρόμους τον διαψεύδει. Άστεγοι κοιμούνται πάνω σε χαρτόκουτα στο Μοναστηράκι και την Ομόνοια. Γιατί δεν πηγαίνουν στο Κέντρο Αστέγων; Επειδή, αντί να λειτουργεί ως καταφύγιο για τους ευάλωτους, το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Τον Φεβρουάριο του 2025, η παράταξη του πρώην δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, που ενίσχυσε και αναβάθμισε το Κέντρο, κατήγγειλε την παρουσία τρωκτικών, την έλλειψη καθαριότητας και την απουσία επαρκούς προσωπικού. Σε αυτοψία που πραγματοποίησαν ειδικοί επιστήμονες από τον Συνήγορο του Πολίτη, «εντοπίστηκαν ευρήματα που χρήζουν άμεσης και οριστικής αντιμετώπισης από τον δήμο». Συγκεκριμένα:

Ελλιπής καθαριότητα

Έλλειψη προσβασιμότητας για άτομα με κινητικές δυσκολίες

Ελλείψεις σε προσωπικό φύλαξης, νοσηλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης

Ελλείψεις στον καθαρισμό και τη συντήρηση του κτιρίου

Η «ανθρωπιά» που λέγαμε…

Ο Χάρης Δούκας φαίνεται να αποτυγχάνει στο βασικότερο καθήκον ενός δημάρχου: να κρατά την πόλη καθαρή, ασφαλή και βιώσιμη.

Περπάτα αν τολμάς στην πόλη της «καινοτομίας»

Η εικόνα των πεζοδρομίων στην Αθήνα αποκαλύπτει την ωμή αλήθεια της εγκατάλειψης. Σύμφωνα με τον πολεοδόμο Αλέξανδρο Μπαρτζώκα Τσιόμπρα, το 75% των πεζοδρομίων της πόλης είναι μικρότερο από τις ελάχιστες προδιαγραφές των 2,10 μέτρων. Το 40% έχει πλάτος κάτω του 1 μέτρου ενώ στο 5% δεν υπάρχει καν πεζοδρόμιο. Το 57% χαρακτηρίζεται ως «κακής κατάστασης». Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στην Καθημερινή στις 6 Μαΐου 2024.

Από τότε δεν άλλαξε τίποτα. Πατήσια, Εξάρχεια, Σεπόλια, Κυψέλη, Μεταξουργείο και Κουκάκι παραμένουν ζούγκλα για τους πεζούς. Σπασμένες πλάκες, ΙΧ, μηχανάκια και πατίνια πάνω στα πεζοδρόμια, ράμπες για ΑμεΑ ανύπαρκτες ή κατειλημμένες. Στην οδό Ακαδημίας, η λωρίδα λεωφορείων είναι μονίμως μπλοκαρισμένη. Υπάρχει Δημοτική Αστυνομία;

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde έγραψε στις 10 Απριλίου 2024 ότι στην Αθήνα οι πεζοί βιώνουν «έναν καθημερινό Γολγοθά». Η προηγούμενη δημοτική αρχή, υπό τον Κώστα Μπακογιάννη, είχε προχωρήσει σε παρεμβάσεις συντήρησης, επισκευής και επέκτασης πεζοδρομίων επιφάνειας 57.123 τετραγωνικών μέτρων. Παράλληλα, είχε δώσει έμφαση στην ανάπλαση δημόσιων χώρων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας. Αντίθετα, ο Χάρης Δούκας φαίνεται να περιορίζεται στη ρητορική της «καινοτομίας», την ώρα που οι κάτοικοι σκοντάφτουν κυριολεκτικά στα πεζοδρόμια.

Σκουπίδια παντού, ευθύνες αλλού

Τον Οκτώβριο του 2024, ο ίδιος ο Χάρης Δούκας παραδέχθηκε δημόσια ότι «βρισκόμαστε σε αδιέξοδο με τα απορρίμματα». Πράγματι. Ξεχειλισμένοι κάδοι, πλαστικά στις γωνίες, δυσοσμία και ανεξέλεγκτη ρύπανση συνθέτουν την καθημερινή εικόνα σε δεκάδες γειτονιές. Η κατάσταση δεν αφορά μόνο ειδικές περιπτώσεις αλλά είναι κανονικότητα. Στην Πλατεία Βικτωρίας, στη Λιοσίων και αλλού, κάτοικοι διαμαρτύρονται για σωρούς σκουπιδιών, έντονη δυσοσμία ειδικά το καλοκαίρι και καθυστερημένη ή ανύπαρκτη αποκομιδή.

Κι όμως, με την προηγούμενη δημοτική αρχή η υπηρεσία καθαριότητας είχε αναδιοργανωθεί: έγιναν 400 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αγοράστηκαν 60 νέα απορριμματοφόρα, καθιερώθηκαν συστηματικές πλύσεις δρόμων, ενώ ξεκίνησε και η λειτουργία του δικτύου των βυθιζόμενων κάδων. Το 2022 η Αθήνα κατέγραψε τη χαμηλότερη παραγωγή αστικών αποβλήτων ανά κάτοικο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και η ικανοποίηση των πολιτών για την καθαριότητα έφτασε το 61%, σύμφωνα με έρευνα του δήμου. Περασμένα, ξεχασμένα.

Η σημερινή διοίκηση, αντί να συνεχίσει και να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, επιλέγει τη χαοτική διαχείριση: αποσπασματικές κινήσεις, έλλειψη στρατηγικής και μεταφορά ευθυνών. Οι γειτονιές δεν καθαρίζονται με ευχολόγια !

Προπαγάνδα στους δρόμους της πόλης

Η θλιβερή εικόνα της Αθήνας δεν περιορίζεται στις υποδομές και την καθαριότητα. Το ιστορικό κέντρο έχει γεμίσει με γκράφιτι μίσους, συνθήματα όπως «Death to Israel», «Free Palestine», «Μητσοτάκη δολοφόνε» και άλλα «επαναστατικά», σε τοίχους, δημόσια κτίρια και σχολεία. KNE, ΚΚΕ, ΚΚΕ ΛΜ, ΚΚΕ ΜΛ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αναρχικοί… ο καθένας λέει τα δικά του. Τηρείται ο νόμος περί παράνομης αφισοκόλλησης;

Το αποκορύφωμα ήταν η Πρωτοχρονιά του 2024, όταν σε εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων, πληρωμένη από τον προϋπολογισμό των φορολογούμενων, εμφανίστηκαν καλλιτέχνες όπως η Νατάσσα Μποφίλιου με τη μαντίλα της Παλαιστίνης… με τα λεφτά μας. Οι σημαίες της Παλαιστίνης κατέκλυσαν την Πλατεία Συντάγματος ενώ ο δήμαρχος χειροκροτούσε. Σημαία της Eλλάδας και της Κύπρου πάντως δεν είδαμε! Ποιο μήνυμα έστειλε αυτή η εικόνα στους πολίτες και τους επισκέπτες; Προφανώς έχουμε ελευθερία λόγου. Άλλο όμως μια δημόσια συναυλία με χρήματα του κόσμου. Εκεί οφείλεις να δείξεις ουδετερότητα, σεβασμό και αξιοπρέπεια. Στις δικές σου συναυλίες εκφράζεσαι όπως θέλεις. Μαζί σου!

Τελικά, ποιος κυβερνά αυτήν την πόλη;

Ο Χάρης Δούκας απέτυχε στη βασική αποστολή του. Δεν κατάφερε να βελτιώσει την καθημερινότητα των Αθηναίων, δε φρόντισε τις υποδομές, δεν εγγυήθηκε την καθαριότητα και ασφάλεια και επέτρεψε την πολιτική εκμετάλλευση δημόσιου χώρου. Η Αθήνα μοιάζει να γυρίζει πίσω σε μια εποχή εγκατάλειψης και ανοργανωσιάς.

Είναι καιρός να σταματήσει το θέατρο και να αναλάβει ο δήμαρχος τις ευθύνες του, προτού η «έξυπνη πόλη» γίνει ανέκδοτο και η Αθήνα χάσει την αξιοπρέπειά της.