Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, το μείζον κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας (CHP) διατήρησε τον έλεγχό του σε βασικές πόλεις και σημείωσε τεράστια κέρδη αλλού, με τα διεθνή μέσα να αποτιμούν το αποτέλεσμα ως τριπλή και συντριπτική την ήττα για τον Ερντογάν, καθώς οι υποψήφιοι που υποστήριξε σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και Σμύρνη έχασαν την εκλογική μάχη. Με αυτή την επίδοση, το CHP κέρδισε το 37% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, ενώ το ΑΚΡ συγκέντρωσε το 36%.

Σύμφωνα με το Anadolu, το CHP κέρδισε 36 δήμους σε 81 επαρχίες, κατακτώντας πολλά προπύργια του κόμματος Ερντογάν και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη των τελευταίων 20 χρόνων. Ωστόσο, για όσους δεν γνωρίζουν, το CHP δεν είναι όπως λέει το όνομά του ένα ρεπουμπλικανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Κατά το παρελθόν είχε αναπτύξει έντονη αντικομμουνιστική δράση και ρητορική. Είναι το παλαιότερο κεμαλικό κόμμα και, ως γνωστόν, ο Κεμάλ ήταν ένας εκ των βασικών υποστηρικτών (κατά πολλούς εισηγητής) της θεωρίας του εθνοσοσιαλισμού.

Το CHP είναι λοιπόν ένα κεμαλικό-εθνοσοσιαλιστικό κόμμα, όπως ακριβώς ήταν και το κόμμα του Μουσολίνι ή το κόμμα του Χίτλερ – ο ίδιος ο Χίτλερ είχε δηλώσει μάλιστα φανατικός θαυμαστής του Κεμάλ. Οπότε, η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει και πολλά με μια πιθανή εναλλαγή της εξουσίας στην Τουρκία.