H είδηση του ανεξάρτητου παρατηρητηρίου του ΟΗΕ (unwatch.org) δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: «Αριστεροί ευρωβουλευτές ανάγκασαν το Ευρωκοινοβούλιο να αφαιρέσει τις κάμερες από την ακρόαση για τους δεσμούς τρομοκρατίας της UNRWΑ» [https://unwatch.org/leftist-me...].

H UNRWA αποτελείται από προσωπικό του ΟΗΕ που συνεργάζεται στενά με Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη και η είδηση έχει σχέση με την «ακρόαση στην οποία παρίσταται ομάδα ανεξάρτητων παρατηρητών που θα παρουσιάσει ευρήματα στην Ομάδα Εργασίας για τα Εξωτερικά Χρηματοδοτικά Μέσα (WG EFIs) της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σε δηλώσεις του, ο Hillel Neuer, εκτελεστικός διευθυντής του UNWATCH, ανέφερε: «Εφτασα στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσω αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη μακροχρόνια άρνηση της UNRWA να λάβει σοβαρά υπόψη την ευρεία ενθάρρυνση και προώθηση της τρομοκρατίας από το προσωπικό της (...). Εμεινα έκπληκτος όταν έμαθα ότι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπούν την Ομάδα της Αριστεράς, τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές, προσπάθησαν πρώτα να σταματήσουν την κατάθεσή μου και την ακρόαση, και όταν αυτό απέτυχε, επέβαλαν την αφαίρεση των καμερών (...). Δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι της ΕΕ πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην UNRWA, θα πίστευε κανείς ότι οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματά τους (...)».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε επίσημα ενημερώσει τον Neuer ότι είχε προσκληθεί και εκπρόσωπος της UNRWA, προκειμένου να «συνεχιστεί ένας ανοιχτός και διαφανής διάλογος για το θέμα». Ωστόσο, απέρριψε την πρόσκληση στην ακρόαση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα 281 εκατομμύρια ευρωπαϊκών πόρων...