Αντιγράφω από το (ας πούμε) ρεπορτάζ: «Τα συνεργία (sic) που ανέλαβαν να στήσουν τις εξέδρες μπροστά από τη Βουλή επέλεξαν να μην καλύψουν τα ονόματα των 57 νεκρών (...). Οπως λένε από τον Δήμο Αθηναίων, ενώ η επιλογή για το πού θα στηθούν οι εξέδρες γίνεται από τον στρατό, φέτος υπήρξε η προτροπή του δήμου να μην καλυφθούν τα ονόματα των 57 νεκρών».

Το «ρεπορτάζ» αυτό ήταν αρκετό για σωρεία πανομοιότυπων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με «Μπράβο, δήμαρχε», «Εύγε, Δούκα», «Αυτός είναι δήμαρχος», «Ο Δούκας σέβεται» κ.λπ. κ.λπ. Βέβαια, όπως προκύπτει από τα βίντεο παλαιοτέρων παρελάσεων, οι εξέδρες στήθηκαν στην προκαθορισμένη κάθε χρόνο θέση, η οποία (τυχαία ή όχι) ουδεμία σχέση είχε με το σημείο αναγραφής των ονομάτων των νεκρών της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Βέβαια, αυτά είναι λεπτομέρειες όταν θες να κάνεις λαϊκίστικου τύπου προπαγάνδα.

Δημοκρατική υπομονή

«Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ιρλανδίας παραιτήθηκε στα 45 του, δηλώνοντας ότι δεν έχει κάτι άλλο να δώσει στη χώρα του. Για τον ίδιο λόγο παραιτήθηκαν οι τριαντάρες σοσιαλίστριες πρωθυπουργοί Φινλανδίας, Ν. Ζηλανδίας. Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί μόνο αν καταλήξει οικογενειακώς στο συμπέρασμα ότι δεν έχει κάτι άλλο να πάρει..,» έγραψε ο Γιώργος Κύρτσος στο Χ. Από κοντά και ο Βαγγέλης Αντώναρος (ο καλύτερος κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου όλων των εποχών σύμφωνα με το επικοινωνιακό team του προέδρου Στέφανου), ο οποίος εμφανισθείς στο Action 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Αννα Λιβαθυνού, δήλωσε με τον απαραίτητο στόμφο: «Εμείς (αυτός και ο Στέφανος δηλαδή) ζητάμε άμεση παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να πάει η χώρα σε εκλογές. Οχι κόλπο του Μητσοτάκη (...) γιατί υπάρχει άλλο κόλπο, μπορεί να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθ' υπόδειξη του Μητσοτάκη, να εκλέξει διάδοχό του. Καθίστε μισό λεπτό, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα».

Το καταλαβαίνω και ως προς αυτό εκφράζω τη συμπόνια μου στους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ δύσκολο να περιμένεις έως το θέρος του 2027. «Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει» που έλεγε και σχωρεμένη η γιαγιά μου. Αλλά τι να κάνουμε; Οι κυβερνήσεις σχηματίζονται για θητείες τετραετείς και μόνον ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει το προνόμιο να προκηρύσσει εκτάκτως εκλογές. Ισως στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει διάταξη με την οποία να παραιτείται ο πρωθυπουργός με βίντεο στο TikTok.