Το Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο του ΟΗΕ (UNWATCH) προχώρησε χθες στη συγκεκριμένη καταγγελία, κατά την οποία αριστεροί ευρωβουλευτές από τις ευρωομάδες GUE/NGL (ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ), Greens/EFA (ευρωομάδα Κόκκαλη) και Σοσιαλιστές (ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ) ανάγκασαν το Ευρωκοινοβούλιο να βγάλει έξω τις κάμερες, κατά τη χθεσινή ακρόαση, για τους δεσμούς μεταξύ τρομοκρατών της Χαμάς και μελών του UNRWA! Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στην αρχή προσπάθησαν να διακόψουν εντελώς την ακρόαση και, αφότου αυτό δεν κατέστη δυνατό, εξανάγκασαν την αποβολή των καμερών από την ακρόαση, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο, εάν δεν το ζητήσουν οι ίδιοι οι ομιλητές.

Τι είναι η UNRWA

H UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) είναι υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία ιδρύθηκε το 1949 με σκοπό να βοηθήσει τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους από τον πόλεμο του 1948 και η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα. Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο, προέκυψαν πολλαπλά περιστατικά, σύμφωνα με τα οποία μέλη της UNRWA στη Δυτική Όχθη είχαν αγαστή συνεργασία με τους τρομοκράτες της Χαμάς, είτε φυλάσσοντας σε σπίτια τους ομήρους που απήχθησαν κατά την τρομοκρατική επίθεση, είτε συμμετέχοντας ενεργά με τα όπλα στο τρομοκρατικό χτύπημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο του ΟΗΕ (UNWATCH) είχε κληθεί χθες σε ακρόαση, στην οποία παραστάθηκε ομάδα ανεξάρτητων παρατηρητών και η οποία παρουσίασε ευρήματα σχετικά με τις σχέσεις της UNRWA με τους τρομοκράτες της Χαμάς, στην Ομάδα Εργασίας για τα Εξωτερικά Χρηματοδοτικά Μέσα (WG EFIs) της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προσκληθεί στην ίδια ακρόαση εκπρόσωπος της UNRWA, προκειμένου να υπάρχει ο σχετικός αντίλογος, καθώς και να παρασχεθούν οι τυχόν εξηγήσεις από πλευράς της UNRWA. Όμως, η UNRWA αρνήθηκε να στείλει εκπρόσωπο, δίχως να δώσει κάποια περαιτέρω εξήγηση.

Τι δήλωσε ο διευθυντής του UNWATCH

O εκτελεστικός διευθυντής του UNWATCH, Hillel Neuer, κατήγγειλε στο Twitter/X τα εξής: «Έφτασα στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσω αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη μακροχρόνια άρνηση της UNRWA να λάβει σοβαρά υπόψη την ευρεία ενθάρρυνση και προώθηση της τρομοκρατίας από τους δασκάλους, τους διευθυντές και το λοιπό προσωπικό της», προσθέτοντας ότι «έμεινα έκπληκτος όταν έμαθα ότι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπούν την Ομάδα της Αριστεράς, τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές προσπάθησαν πρώτα να σταματήσουν την κατάθεσή μου και την ακρόαση, και όταν αυτό απέτυχε, επέβαλαν την αφαίρεση των καμερών για να αποτρέψουν να δημοσιοποιηθούν τα λεγόμενά μου».

Βγάζοντας στην άκρη την το ηθικό κομμάτι, αναφορικά με το δικαίωμα στην πληροφορία των Ευρωπαίων πολιτών, προκειμένου να μάθουν εάν μια υπηρεσία του ΟΗΕ -η οποία χρηματοδοτείται και από την ΕΕ-, έχει πράγματι σχέσεις με την τρομοκρατία, εγείρεται και μείζον οικονομικό θέμα, καθώς οι οικονομικές ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την UNRWA κατά τα έτη 2021-2023, ανέρχονταν σε 281.000.000 ευρώ. Είναι αδιανόητο τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων, να ενισχύουν οικονομικά υπηρεσίες που έχουν σχέσεις με την τρομοκρατία, πολλώ δε μάλλον, όταν οι συγκεκριμένοι τρομοκράτες με το χτύπημα στο Ισραήλ, έχουν επιβαρύνει το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς οι υποστηρικτές των τρομοκρατών της Χαμάς, οι Χούθι της Υεμένη, επιτίθενται στα εμπορικά πλοία που προσπαθούν να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα και να βγουν στον κόλπο του Σουέζ, ως κίνηση υποστήριξης προς τη Χαμάς. Ως συνέπεια αυτού, τα εμπορικά πλοία αναγκάζονται να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, -αντί να διασχίσουν τη διώρυγα του Σουέζ-, προκειμένου να φτάσουν την Ευρώπη και έτσι επιβαρύνονται οι τιμές σε αγαθά και καύσιμα, τα οποία έρχονταν με το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Συμμετείχαν και Έλληνες ευρωβουλευτές;

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν συμμετείχαν στη συγκεκριμένη αθλιότητα Έλληνες ευρωβουλευτές. Θα πρέπει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ -και ο Πέτρος Κόκκαλης, μιας και ανήκει στην ευρωομάδα των Πρασίνων- να δηλώσουν ξεκάθαρα εάν συμμετείχαν στη συγκεκριμένη αθλιότητα, η οποία εγείρει μείζον ζήτημα, σε όλες της τις διαστάσεις: και αναφορικά στην ηθική υποστήριξη των τρομοκρατών της Χαμάς για λόγους... ιστορικής ιδεοληψίας της Αριστεράς, αλλά και στη συγκάλυψη της σύνδεσης του UNWRA με τους τρομοκράτες της Χαμάς, υπό το πρίσμα της οικονομικής υποστήριξης του UNRWA από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 281 εκατομμύρια ευρώ, κατά τα έτη 2021-2023.

Η ανάρτηση του διευθυντή του UNWATCH