Αποστάσεις -μέσω... Βρυξελλών- πήρε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, αναφορικά με τις απειλές του συναδέλφου του μέσω Instagram, Νίκου Παππά, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Ναντίν Χαρδαλιά και Μανώλη Κωστίδη. Κληθείς να σχολιάσει την συγκεκριμένη υπόθεση, ο κύριος Φαραντούρης προσπάθησε να ρίξει τη μπάλα στην εξέδρα, αναφερόμενος στις δυο πρώτες διαρροές με τους αστυνομικούς, αφήνοντας απ' έξω την τρίτη διαρροή με το ηχητικό, στο οποίο απειλεί να στείλει «πεϊνιρλί» στο σπίτι του συνομιλητή του.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Φαραντούρης είπε ότι «είναι αρκετά υποκριτικό στον δημόσιο βίο της χώρας, η συζήτηση να ξεκινά από την απάντηση και όχι από την πρόκληση», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «το δημόσιο βίο μας, αυγατίζουν προβοκάτορες. Το χαρακτήρισα στο σταθμό σας προ ημερών, "agent provocateur". Όταν τα κόμματα έχουν στους κόλπους τους, ανθρώπους που κατ' επάγγελμα έχουν αποστολή, μέσω διαδικτύου και των social media να κάνουν το ρόλο του προβοκάτορα και μάλιστα με κομματική ιδιότητα, τότε αντιλαμβάνεστε ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση, για το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Άρα λοιπόν, ας ξεκινήσουμε απ' αυτόν που προκαλεί». Το πρόβλημα κύριε Φαραντούρη, είναι ότι η τρίτη συνομιλία με τις απειλές του κυρίου Παππά -την οποία αφήνετε εκτός συζήτησης-, δεν είναι θέμα ύφους ή ήθους, αλλά θέμα αυτεπάγγελτων ποινικών αδικημάτων.

Στη συνέχεια, ο κύριος Φαραντούρης δήλωσε ότι «εν μέσω καταστροφών, εν μέσω μιας κατάστασης η οποία οδηγεί σε μια εικόνα διάλυσης της δημόσιας διοίκησης, εσείς έχετε την αίσθηση, ότι αυτό το οποίο χρειάζεται ο τόπος, είναι να ανασκαλεύουμε τι συνέβη στα social media και οι ερωταποκρίσεις προβοκατόρων στο Instagram; Η άποψή μου λοιπόν είναι, ότι ως ευρωβουλευτής θα είμαι πάντα εδώ με τον τρόπο και τον λόγο, τον οποίο έχω επιλέξει από την αρχή της πολιτικής μου σταδιοδρομίας (...) και με αυτόν τον τρόπο και τον λόγο σκοπεύω να πορευθώ. Η καλύτερη απάντηση για όλα τα σχόλια που γίνονται -και για τις ερωτήσεις που δέχομαι- είναι το παράδειγμά μας». Να πούμε στον κύριο Φαραντούρη, ότι ο προσωπικός «τρόπος και λόγος» ενός εκάστου, δεν αρκεί για να τον χαρακτηρίσει. Τον χαρακτηρίζει το σύνολο των πράξεων του, όπως για παράδειγμα η κάλυψη που παρέχει κάποιος σε έναν συνάδελφό του, όταν εκείνος απειλεί να ασκήσει βία και να βάλει εκρηκτικό, ή εμπρηστικό μηχανισμό στο σπίτι κάποιου τρίτου.

Η δήλωση του Νικόλα Φαραντούρη

Μανώλης Κωστίδης: «Με τον κύριο Παππά είχατε καμιά συνομιλία τις τελευταίες ημέρες;»

Ναντίν Χαρδαλιά: «Και ως ευρωβουλευτής βασικά, κύριε Φαραντούρη, ποια είναι η δική σας θέση και άποψη για όλα αυτά που συμβαίνουν, ακούγονται, δημοσιοποιούνται από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο Νίκο Παππά;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Έχω ξανά-τοποθετηθεί στον σταθμό σας για αυτό το θέμα και έχω πει ότι είναι αρκετά υποκριτικό στον δημόσιο βίο της χώρας, η συζήτηση να ξεκινά από την απάντηση και όχι από την πρόκληση. Και θα έλεγα -»

Μανώλης Κωστίδης: «Όχι, μην το λέτε αυτό».

Ναντίν Χαρδαλιά: «Να σας το θέσω διαφορετικά: εσείς ως ευρωβουλευτής -και επειδή ξέρω και τον τρόπο που μιλάτε-, εσείς θα μιλούσατε με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν προκαλούσασταν; Εκ του θεσμικού σας ρόλου».

Νικόλας Φαραντούρης: «Προφανώς, η ερώτησή σας είναι ρητορική».

Ναντίν Χαρδαλιά: «Όχι, δεν είναι ρητορική, πραγματική είναι».

Νικόλας Φαραντούρης: «Επανέρχομαι όμως σε αυτό που θέλω να πω, γιατί αυτή είναι η ουσία. Η ουσία είναι ότι στο δημόσιο βίο μας, αυγατίζουν προβοκάτορες. Το χαρακτήρισα στο σταθμό σας προ ημερών, "agent provocateur". Όταν τα κόμματα έχουν στους κόλπους τους, ανθρώπους που κατ' επάγγελμα έχουν αποστολή, μέσω διαδικτύου και των social media να κάνουν το ρόλο του προβοκάτορα και μάλιστα με κομματική ιδιότητα, τότε αντιλαμβάνεστε ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση, για το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Άρα λοιπόν, ας ξεκινήσουμε απ' αυτόν που προκαλεί -».

Μανώλης Κωστίδης: «Άρα, καλώς απάντησε ο κύριος Παππάς με αυτόν τον τρόπο στους προβοκάτορες; Καλώς απάντησε έτσι στους προβοκάτορες, όπως λέτε εσείς;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Δεν είμαι εδώ για να υποκαταστήσω τον οποιονδήποτε στον τρόπο και στον λόγο. Με έχετε συνηθίσει πώς εκφράζομαι και μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για τον τρόπο και τον λόγο».

Μανώλης Κωστίδης: «Εγώ δεν λέω ότι θα μιλούσατε εσείς έτσι. Εγώ λέω ότι -»

Νικόλας Φαραντούρης: «Από κει και πέρα, σας λέγω το εξής: ότι εν μέσω καταστροφών, εν μέσω μιας κατάστασης η οποία οδηγεί σε μια εικόνα διάλυσης της δημόσιας διοίκησης, εσείς έχετε την αίσθηση, ότι αυτό το οποίο χρειάζεται ο τόπος, είναι να ανασκαλεύουμε τι συνέβη στα social media και οι ερωταποκρίσεις προβοκατόρων στο Instagram; Η άποψή μου λοιπόν είναι, ότι ως ευρωβουλευτής θα είμαι πάντα εδώ με τον τρόπο και τον λόγο, τον οποίο έχω επιλέξει από την αρχή της πολιτικής μου σταδιοδρομίας - η οποία δεν είναι και μακρά όπως γνωρίζετε, είναι σχετικά πρόσφατη. Μετρά ολίγα χρόνια, διότι έχω δουλειά. Δεν ανακάλυψα δουλειά στην πολιτική. Και με αυτόν τον τρόπο και τον λόγο σκοπεύω να πορευθώ. Η καλύτερη απάντηση για όλα τα σχόλια που γίνονται -και για τις ερωτήσεις που δέχομαι- είναι το παράδειγμά μας. Και με αυτόν τον τρόπο, νομίζω ότι βγάζετε κι εσείς τα συμπεράσματά σας».