Είναι μια κυρία της παράταξης που εργάστηκε σκληρά για την πατρίδα και έχει σπουδαία διαδρομή στα κοινά. Η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά παραμένει ιδιαίτερα αγαπητή στη «γαλάζια» βάση και στον πολύ κόσμο γενικότερα. Εκλεγόταν άλλωστε στη Β΄ Αθηνών επί μακρόν και με άνεση. Ακολουθεί την παράδοση του πατρός της, Επαμεινώνδα, και η προσφορά της στο Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα είναι τεράστια (έχει τιμηθεί με την ανώτατη τιμητική διάκριση Olympic Order της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής), ενώ η ίδια συνεισέφερε τα μέγιστα στην προσπάθεια της –επιτυχούς– διοργάνωσης εκ μέρους της χώρας μας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σήμερα, εξακολουθεί να δίνει το παρών σε κομματικές αλλά και άλλες εκδηλώσεις, παρακολουθώντας με πολύ ενδιαφέρον τους ομιλητές και τα δρώμενα.

Πάντα χαμογελαστή και προσιτή, περιτριγυρίζεται όπου κι αν βρεθεί από πολύ κόσμο που θέλει να τη δει και να της μιλήσει. Και στηρίζει σθεναρά τις θυγατέρες της που δίνουν τη μάχη στα κοινά από τις γραμμές της παράταξης. Η δικηγόρος και πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη - Πετραλιά είναι πολύτεκνη και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα του δημογραφικού. Εχει γράψει μάλιστα και ένα βιβλίο με τίτλο «Η άτεκνη χώρα – Δημογραφική εξέλιξη & προοπτικές» (Ι. Σιδέρης, Αθήνα 1997). Αναφορές στο μείζον αυτό θέμα έχει και σε άλλο βιβλίο της που εκδόθηκε αργότερα και τιτλοφορείται «ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ – Γεγονότα, παρασκήνια και πρωταγωνιστές της Μεταπολίτευσης» (Καστανιώτης, Αθήνα 2014).

Η ίδια διετέλεσε πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα. Οι ομιλίες της σε όλη τη χώρα είναι πολλές, καθώς προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους πάντες. «Είμαστε πρώτοι στο θέμα μείωσης των γεννήσεων. Για πρώτη φορά, εδώ και τέσσερα - πέντε χρόνια, η Ελλάδα έχει περισσότερους θανάτους απ’ ό,τι γεννήσεις. Μόνο στην Κατοχή είχαμε αυτήν την κατάσταση. Μιλάμε για το ασφαλιστικό και δεν μιλάμε για το δημογραφικό; Μα, ένα είναι το εθνικό θέμα! Το εθνικό θέμα στη χώρα μας είναι το δημογραφικό! Η οικογένεια είναι αυτή που έχει κρατήσει την Ελλάδα σ’ αυτήν την κρίση. Η ελληνική οικογένεια την κρατάει την Ελλάδα», είπε σε εκδήλωση του τμήματος Γυναικών της ΝΟΔΕ Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας, το 2017. Τον περασμένο Δεκέμβριο μίλησε για το δημογραφικό και στο ΕΒΕΑ.

Δίπλα στις γυναίκες

Και τι δεν έχει κάνει για την οικογένεια και τις Ελληνίδες η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά! Στην ιστοσελίδα της απαριθμούνται μερικοί βασικοί σταθμοί της δράσης της: από το 1985 μέχρι το 1989 ήταν πρόεδρος του Τμήματος Γυναικών της Νέας Δημοκρατίας. Το 1985 ίδρυσε την Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος επί μακρόν. Από το 1992 ως το 1996 ήταν αντιπρόεδρος του Τμήματος Γυναικών του ΕΛΚ.

Το 1996 ορίστηκε υπεύθυνη του Τομέα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και γραμματέας της Γραμματείας Γυναικών της Νέας Δημοκρατίας. Ηταν η πρώτη Ελληνίδα που εκλέχθηκε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γυναικών το 1999 και επανεκλέχθηκε το 2001. Ακολούθως, την περίοδο 2000- 2004, ήταν η επικεφαλής της γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας.

Το 2002, εκλέχθηκε Πρόεδρος της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών. «Χαλκέντερη grande dame της Νέας Δημοκρατίας» την αποκάλεσε σε άρθρο της στο «ΒΗΜAgazino» στις 5 Δεκεμβρίου 2014 και με αφορμή το βιβλίο της «ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ» η Λένα Παπαδημητρίου. Απομονώσαμε και την ατάκα «η αστή που θα σαρώσει τη Β΄ Αθηνών», καθώς τη βρήκαμε του γούστου μας.

Η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά λέει στη συνάδελφο μεταξύ άλλων: «Μεγάλωσα σε ένα προνομιούχο περιβάλλον. Η οικογένειά μου όμως ήταν πρωτίστως μια οικογένεια της προσφοράς. Η μητέρα μου μπορεί να φόραγε το βράδυ το καλοραμμένο φουστάνι της, το πρωί όμως τη θυμάμαι με μια χακί μπλούζα εθελόντριας στα νοσοκομεία». Οι αφηγήσεις της είναι μεστές ουσίας: «Ημουν πάντα κοντά στους αρχηγούς γιατί υπηρετούσα τις κομματικές αρχές, υπηρετούσα τη Νέα Δημοκρατία. Δεν υπήρξα όμως ποτέ αυλοκόλακας. Με κανέναν δεν έκανα σκόντο. Οταν κάτι δεν μου πήγαινε, δεν πολεμούσα υπογείως, το έλεγα ανοιχτά… Οταν είσαι χωρίς δουλικότητα κοντά στον αρχηγό, εκεί δηλαδή όπου διαμορφώνονται οι πολιτικές, έχεις μεγαλύτερη δυνατότητα να εκθέτεις απευθείας τις απόψεις σου και να καταφέρνεις κάποιες φορές να περάσουν».

Κάπου εκεί διαβάσαμε και μια άλλη πετυχημένη ατάκα της συναδέλφου για τη «γαλάζια “βιονική γυναίκα”»! Δεν είναι απορίας άξια η κυριαρχία σήμερα της Νέας Δημοκρατίας. Βασίστηκε διαχρονικά σε ανθρώπους καλούς, εργατικούς και ασυμβίβαστους, που επί μακρόν έδωσαν μάχες με αυταπάρνηση και συνέπεια, όπως έκανε και ακόμα κάνει η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

Διετέλεσε υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, αν. υπουργός Πολιτισμού, υφυπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και υφυπουργός Αθλητισμού, αλλά και βουλευτής από το 1985 ως το 2009.