Την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, με σκοπό την αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές, φέρεται να ανακοινώνει -κατά πάσα πιθανότητα- εντός του Ιανουαρίου, ο παλαιός υπουργός και διεκδικητής της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ήδη μαζέψει αρκετό κόσμο, ο οποίος επιθυμεί να συμπορευτεί μαζί του. Το προφίλ των συνοδοιπόρων του, είναι το αναμενόμενο: απογοητευμένοι φίλοι, ψηφοφόροι και ανενεργά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία βλέπουν ότι το παραδοσιακό τους κόμμα, όχι μόνο δεν «τραβάει» με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο τιμόνι, αλλά θεωρούν ότι έχει μεταλλαχθεί σε κάτι διαφορετικό, το οποίο -τουλάχιστον- δεν τους είναι οικείο.

Δε βοηθά καθόλου και η παραφιλολογία γύρω από την «συνένωση» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, με κύριο εκφραστή τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος συνεχώς -ακόμη και χθες 2/1/24- προτείνει δημοσίως τον «γάμο» των δυο αυτών κομμάτων. Οι τελευταίες πληροφορίες μάλιστα, θέλουν στο εγχείρημα να παίζουν ρόλο και δυο πρώην αρχηγοί των δυο κομμάτων: ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου. Συνεπώς, το σενάριο φεύγει από την «σφαίρα του γραφικού» και περνά στη σφαίρα της πιθανότητας, όσο μικρή κι αν είναι αυτή.

Οι συσχετισμοί στον προοδευτικό χώρο

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν έχει και πολλές ελπίδες να πιάσει καν τα ποσοστά των εθνικών εκλογών του 2023, καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζεται σταθερά τρίτο κόμμα, πέριξ του 12%. Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη από την άλλη, εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεύτερο κόμμα, πέριξ του 14%, αν και για τα δεδομένα της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, η άνοδός του, είναι επιεικώς «αναιμική». Τέλος, η Νέα Αριστερά, «δεν πουλάει» ούτε καν στο παραδοσιακό 3% του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζεται σταθερά εκτός βουλής, συγκεντρώνοντας από 2,2% έως 2,8%.

Τούτων δοθέντων, -θεωρητικά τουλάχιστον- υπάρχει χώρος για την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα, που θα εκφράζει τον χώρο του «υπεύθυνου, πατριωτικού ΠΑΣΟΚ», μιας και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιδείξει απελπιστική αδυναμία να αρθρώσει πολιτικό λόγο, καθώς το μόνο του αφήγημα είναι σταθερά οι υποκλοπές, που αφήνουν τους ψηφοφόρους παγερά αδιάφορους. Σε κάθε περίπτωση, ο Ανδρέας Λοβέρδος που σύμφωνα με τις πληροφορίες μετρά τις δυνάμεις του, θα έχει καταλήξει το αργότερο μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, για το εάν θα προχωρήσει στη δημιουργία του νέου φορέα, που θα κάνει εκλογική πρεμιέρα στις ευρωεκλογές.

Δείτε τη χθεσινή δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη, για την συνένωση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ