«Εγώ είμαι πολιτικός εν ενεργεία». Η τοποθέτηση αυτή του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, τα λέει όλα για τη συνέχεια. Ο τρόπος με τον οποίο ο πρώην υπουργός απεικόνισε το πολιτικό σύστημα, μιλώντας για «Χιονάτη και επτά νάνους», είναι εύστοχος. Μιλά με άνεση, εκπέμπει ορθολογισμό και εκσυγχρονιστική λογική, στηλιτεύοντας τη στείρα άρνηση. Και η πολιτική του συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από ήθος.

Ο ίδιος υπενθύμισε στη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ ότι δεν δημοσιοποίησε την επιστολή της παραίτησής του που έστειλε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια, πόσοι σήμερα πολιτεύονται κατ’ αυτόν τον αξιέπαινο τρόπο, αφήνοντας στην άκρη την αναζήτηση δημιουργίας πρόσκαιρων εντυπώσεων;

«Από τη Νέα Δημοκρατία δεν είχα ποτέ μου την παραμικρή πρόταση», ξεκαθάρισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοινώνοντας την αυτόνομη πολιτική παρουσία του και «σβήνοντας ερωτήματα». Θα είναι λοιπόν υποψήφιος ευρωβουλευτής. Ξεκαθάρισε, δε, ότι «ο λόγος που κάνω κόμμα είναι γιατί είναι η απόφασή μου. Γιατί πιστεύω ότι υπάρχει κενό, πιστεύω ότι αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί». Και διευκρίνισε ότι θα είναι παρών στις ευρωεκλογές επικεφαλής νέου πολιτικού σχηματισμού και ότι «το χρώμα της αντιπολίτευσης θα είναι ναι στα καλά, αλλά όχι σε κάθε τι ναι». Νοικοκυρεμένα πράγματα.

Και θέμα timing

Ο διάλογος του Ανδρέα Λοβέρδου με τη ΝΔ μπορεί τώρα να μην άνοιξε, ίσως όμως το μέλλον να επιφυλάσσει μια προσέγγιση. Δεν βλέπουμε το λόγο γιατί αυτή η πιθανότητα να αποκλειστεί. Ναι, δεν είναι πάντα οι καιροί πρόσφοροι για συνεργασίες και δη σε κεντρικό επίπεδο. Το timing είναι πάντα σημαντικό και οι πάντες μετρούν με πολλή προσοχή τις κινήσεις τους. Ολα λοιπόν στην ώρα τους. Ο,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Βέβαια, το διακύβευμα είναι μεγάλο για τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος εν ευθέτω χρόνω (σε περίπου έναν ή ενάμιση μήνα από τώρα) θα ανακοινώσει, επίσημα αυτή τη φορά, τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. «Εχω πολλές έρευνες», είπε ο ίδιος και διευκρίνισε πως «είναι θετικές όλες». Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και δικηγόρος έχει αποδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του ότι δεν λειτουργεί με έπαρση ή προχειρότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να τον «σβήσει» από τον πολιτικό χάρτη χρησιμοποιώντας την υπόθεση της Novartis και απέτυχε οικτρά. Σήμερα, η Κουμουνδούρου στροβιλίζεται στη δίνη της ανυποληψίας, πληρώνοντας τα πολλά πολιτικά της εγκλήματα και τον περίσσιο τυχοδιωκτισμό της. Παρακολουθώντας τώρα τον Ανδρέα Λοβέρδο να τοποθετείται και ακούγοντας τα λεγόμενά του, πολλοί αντιλαμβάνονται ότι στην πολιτική μπορεί να υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω, αλλά, όπως και να έρχονται τα πράγματα, η συνεπής και αδιάλειπτη παρουσία και η μαχητικότητα καταγράφονται στη συνείδηση του κόσμου και είναι πάντα τα ζητούμενα. Επίσης, ζητούμενο είναι και η διάθεση για πρωτοβουλίες, reset ή νέες εκκινήσεις, όταν αυτό απαιτείται. Το σύνθημα «εμπρός», που ο ίδιος ο πρώην υπουργός είπε ότι έχει αποφασίσει να προτάξει, αναδεικνύει και τη λογική του.

Σεβασμός στην κοινωνία

Κατά καιρούς, ο Ανδρέας Λοβέρδος, απηχώντας τη λογική της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, δεν έχει διστάσει να υιοθετήσει και θέσεις που κάποιοι ενδεχομένως θα χαρακτήριζαν «συντηρητικές». Ο ίδιος θέλει να απηχεί κάθε πατριωτικό ή άλλο αίτημα «το οποίο ανταποκρίνεται στη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας», όπως ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι δεν σκοπεύει να το χαρίζει στους ακραίους. Αυτό αντανακλά και μια δημοκρατική αντίληψη, που έξω από ανεπιθύμητους δογματισμούς και αντιπαραγωγικές ιδεολογικές περιχαρακώσεις και αγκυλώσεις εκπέμπει βαθύ σεβασμό για την κοινωνία και τα θέλω της.

Η πατρίδα μας έχει στιβαρή κυβέρνηση και αυτό δείχνουν να το αναγνωρίζουν με το παραπάνω οι πολίτες, λαμβανομένων υπόψη των σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης. Ομως, η πατρίδα πάντα προσδοκά από όλους όσοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν και να λειτουργήσουν εποικοδομητικά και να συμβάλουν με ευπρέπεια στον δημόσιο διάλογο να το κάνουν. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανήκει στη χορεία των αστών πολιτικών, τους οποίους οι πολίτες θα ακούν πάντα με προσοχή, ανεξαρτήτως συγκυρίας.