Μετά τη Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης κατήγγειλε ότι δεν έχει παραλάβει ακόμη το μητρώο μελών του ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που κάποιοι εκ των συνυποψηφίων τους, έχουν ήδη στείλει με «κάποιον μαγικό» τρόπο μαζικά μηνύματα στα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο κύριος Κατρίνης στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Αθηνά Παπακώστα και Νίκο Ανδρίτσο, δήλωσε ότι έστειλε προχθές επιστολή στο κόμμα, με την οποία ζητά το μητρώο μελών και περιμένει ακόμη να το λάβει. Συγκεκριμένα, ο κύριος Κατρίνης είπε ότι «για λόγους αρχής και ίσης πρόσβασης των υποψηφίων στο να συλλέξουν τις υπογραφές μελών που χρειάζονται για την ανακήρυξη υποψηφιότητα, ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει -όχι στα τέλη του Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου-, πολύ άμεσα να δώσει το μητρώο μελών. Το μητρώο μελών δεν είναι κτήμα κανενός. Και μάλιστα, κάποιοι απ' τους υποψηφίους έχουν ήδη στείλει μηνύματα σε μέλη του ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω αν το βρήκαν, ή τους το έδωσαν το μητρώο. Θεωρώ όμως ανεπίτρεπτο, σήμερα παραμονής της 1ης Αυγούστου, ένα μήνα μετά την απόφαση της κεντρικής επιτροπής, κι ενώ επίμονα ζητείται από τους υποψηφίους να δοθεί το μητρώο μελών του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του οργανωτικού, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ - δεν ξέρω ποιος είναι, να μη δίνει το μητρώο». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν πίσω από τη συγκεκριμένη καθυστέρηση κρύβεται κάποιου είδους σκοπιμότητα, ο κύριος Κατρίνης είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι είναι η θερινή ραστώνη και η δύναμη της αδράνειας. Εγώ λοιπόν ακριβώς επειδή είμαι καλοπροαίρετος, έστειλα επιστολή προχθές και περιμένω να παραλάβω το μητρώο μελών, για να μην το χρησιμοποιήσω μέσω πλαγίων οδών, όπως φαίνεται ότι το χρησιμοποίησαν άλλοι υποψήφιοι, που έστειλαν μαζικά μηνύματα».

Γιατί είναι σημαντικό το μητρώο μελών

Βάσει του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου κάποιος να μπορέσει να ανακηρύξει την υποψηφιότητά του για αρχηγός του κόμματος, πρέπει να συλλέξει 5.000 υπογραφές. Δεδομένου του πολύ μεγάλου αριθμού, καθώς και των θερινών διακοπών του Αυγούστου, τόσες πολλές υπογραφές δεν είναι δυνατόν να συλλεχθούν εκ του σύνεγγυς. Συνεπώς, ο Νίκος Ανδρουλάκης-ο οποίος εκ των πραγμάτων έχει πρόσβαση στο μητρώο μελών, ως πρόεδρος του κόμματος-, έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα, πέραν της αναγνωρισιμότητάς του λόγω της θέσης του. Επίσης είναι γεγονός ότι κάποιοι εκ των υποψηφίων, έχουν ήδη στείλει μαζικά μηνύματα στα μέλη του κόμματος. Δεδομένου ότι το μητρώο μελών δεν το έχουν παραλάβει όλοι οι υποψήφιοι, ήδη οι «κακές γλώσσες» βγάζουν σενάρια ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει παραχωρήσει εκ των προτέρων το μητρώο μελών σε «υποψηφιότητες-λαγούς», προκειμένου να εξασφαλίσει από τώρα πως θα περάσει στον Β' γύρο της διαδικασίας, με άνετο προβάδισμα. Μπορεί οι παλαιότεροι εξ ημών να γνωρίζουμε την συνέπεια και τις έγκαιρες προσπάθειες του κόμματος, ως «ώρα ΠΑΣΟΚ» (διότι η καθυστέρηση στα πάντα ήταν δεδομένη...), όμως 30 ημέρες για να αποσταλεί ένα e-mail προς 7 παραλήπτες, μάλλον… παραπάει. Εφόσον η ηγεσία του κόμματος δεν παραδώσει εγκαίρως το μητρώο μελών σε όλους τους υποψηφίους ταυτοχρόνως, μιλάμε για «μαλακό πραξικόπημα», το οποίο θα «καταπνίξει» τους ανθυποψηφίους του προέδρου Ανδρουλάκη, καθώς ελάχιστοι θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις 5.000 υπογραφές μελών, που απαιτούνται για την υποψηφιότητά τους.

Η δήλωση του Μιχάλη Κατρίνη

Αθηνά Παπακώστα: «Εσάς το μητρώο στελεχών, σας το έστειλαν;»

Μιχάλης Κατρίνης: «Εγώ έστειλα μια επιστολή προχθές και ζητάω το μητρώο μελών, περιμένω ακόμα να το λάβω».

Νίκος Ανδρίτσος: «Και η κυρία Γιαννακοπούλου έχει παράπονο ανάλογο με το δικό σας».

Μιχάλης Κατρίνης: «Φαντάζομαι ότι για λόγους αρχής και ίσης πρόσβασης των υποψηφίων στο να συλλέξουν τις υπογραφές μελών που χρειάζονται για την ανακήρυξη υποψηφιότητα, ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει -όχι στα τέλη του Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου-, πολύ άμεσα να δώσει το μητρώο μελών. Το μητρώο μελών δεν είναι κτήμα κανενός. Και μάλιστα, κάποιοι απ' τους υποψηφίους έχουν ήδη στείλει μηνύματα σε μέλη του ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω αν το βρήκαν, ή τους το έδωσαν το μητρώο. Θεωρώ όμως ανεπίτρεπτο, σήμερα παραμονής της 1ης Αυγούστου, ένα μήνα μετά την απόφαση της κεντρικής επιτροπής, κι ενώ επίμονα ζητείται από τους υποψηφίους να δοθεί το μητρώο μελών του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του οργανωτικού, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ - δεν ξέρω ποιος είναι, να μη δίνει το μητρώο».

Νίκος Ανδρίτσος: «Υπάρχει σκοπιμότητα δηλαδή; Να μην έχετε πρόσβαση στα μέλη για επικοινωνία;»

Μιχάλης Κατρίνης: «Θέλω να πιστεύω ότι είναι η θερινή ραστώνη και η δύναμη της αδράνειας. Εγώ λοιπόν ακριβώς επειδή είμαι καλοπροαίρετος, έστειλα επιστολή προχθές και περιμένω να παραλάβω το μητρώο μελών, για να μην το χρησιμοποιήσω μέσω πλαγίων οδών, όπως φαίνεται ότι το χρησιμοποίησαν άλλοι υποψήφιοι, που έστειλαν μαζικά μηνύματα».