Ομαδικά εσωκομματικά πυρά δέχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης για την εμμονική τακτική του στο θέμα των υποκλοπών, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που ελλείψει στοιχείων έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. «Ο κ. Ανδρουλάκης έφτασε στο σημείο να κρίνει απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης,για την οποία εξέφραζε μέχρι πρόσφατα την εμπιστοσύνη του για το θεσμικό έργο των αποφάσεων», δηλώνουν στελέχη του Κινήματος, προσθέτοντας ότι «αφού πρώτα έσυρε το κόμμα σε μια άσφαιρη και ατέρμονη πολιτική, με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα του το θέμα των υποκλοπών, ανακρούει πρύμναν, μιλώντας για «επιμόλυνση της Δικαιοσύνης».
Συνυποψήφιοί του για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ εξαπολύουν μύδρους κατά του Νίκου Ανδρουλάκη τόσο για την πολιτική επένδυση της νυν ηγεσίας στο θέμα όσο και για τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή που, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έφτασε στο σημείο να στηλιτεύσει την απόφαση της Δικαιοσύνης.
Οπως τον βολέψει
Ο κ. Ανδρουλάκης, στριμωγμένος εσωκομματικά αλλά και απέναντι στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία, επιχείρησε να υπεραμυνθεί της πολιτικής του κάνοντας λόγο για προσχηματική έρευνα του Αρείου Πάγου, όταν ο ίδιος δήλωνε το προηγούμενο διάστημα ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές.
Διά του λόγου το αληθές, παραθέτουμε απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στις 11 Μαΐου 2023, κατά την οποία, αναφερόμενος στην τότε τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τις υποκλοπές, είχε υποστηρίξει ότι ο κ. Μητσοτάκης ξέρει τον λόγο της παρακολούθησης, αφού είπε ότι δεν έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας: «Το άκουσε αυτό η Δικαιοσύνη; Να μας πει τώρα γιατί η κ. Βλάχου υπέγραψε για την παρακολούθησή μου. Εχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός διευκολύνει τα πράγματα. Η κ. Βλάχου και ο κ. Κοντολέων πρέπει να απολογηθούν γιατί έγινε η παρακολούθησή μου».
Στην ίδια συνέντευξη και σε ερώτηση που του ετέθη για το αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και στον πρωθυπουργό, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Η ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να πει αν ο πρωθυπουργός έχει ποινική ευθύνη», δείχνοντας για δεύτερη φορά την αμέριστη εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη.
Εν τω μεταξύ, ενώ επισήμως πολλά στελέχη δείχνουν να συμβαδίζουν με την πολιτική της ηγεσίας επί του θέματος, καθώς δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο, ανεπίσημα καταγράφονται γκρίνιες, καθώς όπως τονίζουν με τη στάση του «οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε αδιέξοδο, που το μόνο που απένειμε πλέον είναι να τον υπερασπιστούν γύρω από ζητήματα υπό μορφή ερωτημάτων σχετικά με την έρευνα του Αρείου Πάγου».
«Καρφιά» Γιαννακοπούλου
Χαρακτηριστική είναι η επίσημη τοποθέτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου: «Ολο το προηγούμενο διάστημα η ηγεσία επέλεξε μια θολή στάση, πηγαίνοντας μάλιστα και ενάντια σε καταστατικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε με την επιστολική ψήφο και τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το κόμμα λειτούργησε με έναν περίκλειστο κύκλο αποκλείοντας δυνάμεις. Το κόμμα δεν ήταν ανοιχτό στην κοινωνία».
Στο θέμα των υποκλοπών αναφέρθηκε και ο Χάρης Δούκας, ο οποίος στη δήλωσή του ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός απέναντι στη Δικαιοσύνη, επικεντρώνοντας κυρίως σε επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ θέτει ερωτήματα για την έκβαση του θέματος, τα οποία, όπως υποστηρίζει, έχουν μείνει αναπάντητα: «Στο σκάνδαλο των υποκλοπών τα γεγονότα δεν αλλάζουν. Η ελεγχόμενη από το Μαξίμου ΕΥΠ, παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πολιτικά στελέχη και δημοσιογράφους. Για ποιον λόγο; Ποιος έδωσε την εντολή; Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν αναπάντητα. Είναι υποχρέωση και ευθύνη του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει τον αγώνα για την αποκάλυψη της αλήθειας».