Επιμένει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, στις δηλώσεις που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα, αναφορικά με την προτροπή του προς την Ευρωπαία Εισαγγελέα «να ρίξει την κυβέρνηση», όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του σε πάνελ του Mega με τους δημοσιογράφους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο. Κληθείς να τοποθετηθεί εάν επιθυμεί να ανασκευάσει τις εντελώς αντιδημοκρατικές δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα, ο κύριος Φαραντούρης επέμεινε πηγαίνοντας το ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι όχι μόνο η Ευρωπαϊα Εισαγγελέας μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά ακόμη και οι δημοσιογράφοι με την πένα τους! Δηλαδή, λίγο ακόμη και θα εγκαλούσε τους δημοσιογράφους που δεν την έχουν ήδη ρίξει, την κυβέρνηση.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από τους άλλους δυο πολιτικούς στο πάνελ, καθώς ο Κώστας Σκανδαλίδης του ΠΑΣΟΚ σχολίασε σκωπτικά προς τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο «απορώ πώς δεν το έχεις κάνει ακόμη», προκειμένου να καταδείξει την γελοιότητα του επιχειρήματος. Ο Στέλιος Πέτσας από την άλλη πλευρά, προέτρεψε τον Νικόλα Φαραντούρη να ανακαλέσει τις δηλώσεις του, αναφορικά με την επιθυμία του «κάποιος από το εξωτερικό να ρίξει την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, με τον Νικόλα Φαραντούρη να επιμένει κατηγορηματικά. Αφήστε τον σύντροφο Νικόλα να ονειρεύεται εξωθεσμικές ανατροπές κυβερνήσεων, βρε ανάλγητοι!

Είναι προφανές ότι ο κύριος Φαραντούρης έχει υπεισέλθει σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού, προκειμένου να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Φαίνεται πως ξέρει καλά το εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, από το οποίο επιβραβεύονται οι τοξικότεροι των υποψηφίων. Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, ένας υποψήφιος ο οποίος θα υποστήριζε αυτά που λέει ο κύριος Φαραντούρης, θα ήταν καταδικασμένος σε παταγώδη εκλογική αποτυχία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: όσο πιο τοξικός είναι κάποιος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Η νοοτροπία του ρεβανσισμού που είναι εμποτισμένη στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, σημαίνει ότι επιβραβεύονται οι υποψήφιοι που δεν έχουν απολύτως κανέναν ενδοιασμό προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση, ακόμη και με εντελώς αντιδημοκρατικές διαδικασίες. Για αυτό άλλωστε δεν «ιδρώνει το αυτί» τους, όταν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς λοιδορούν την Ελλάδα στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Η δήλωση του Νικόλα Φαραντούρη

Ανθή Βούλγαρη: «Κύριε Φαραντούρη, επιμένετε στο ότι πρέπει η Ευρωπαία δικαστής (sic) πρέπει να παρέμβει στην ελληνική Δικαιοσύνη και στο ελληνικό Σύνταγμα;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Με συγχωρείτε, αν έχουμε επίγνωση πώς λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί και οι ελληνικοί θεσμοί, ξέρουμε ότι δεν υπάρχει "η δικαιοσύνη εκεί πάνω, η δικαιοσύνη εδώ κάτω". Οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών, συμπλέκουν και συνεργάζονται. Η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει και Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς. Δεν είναι μόνο πρόσωπο, θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προΐσταται η Ευρωπαία Εισαγγελέας -»

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Ναι, αλλά δεν ρίχνουν κυβερνήσεις. Αυτό σας λέμε».

Νικόλας Φαραντούρης: «Λάθος κάνετε, κύριε Χασαπόπουλε».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Πώς μπορούν να ρίξουν κυβερνήσεις;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Κύριε Χασαπόπουλε, εσείς μπορείτε να ρίξετε με την πένα σας μια κυβέρνηση, αν αποκαλύψετε σκάνδαλα και εγκλήματα. Εσείς προσωπικά».

Κώστας Σκανδαλίδης: «Απορώ πώς δεν το έχεις κάνει ακόμα».

Νικόλας Φαραντούρης: «Εσείς προσωπικά και η κυρία Βούλγαρη - και οι δημοσιογράφοι που ασκούν εξουσία - που ασκούν κριτική στην εξουσία ως τέταρτη εξουσία, αποκαλύπτοντας σκάνδαλα και εγκλήματα, μπορούν να ρίξουν κυβερνήσεις-»

Ανθή Βούλγαρη: «Άρα επιμένετε σε αυτό».

Στέλιος Πέτσας: «Δηλαδή, επιμένετε σε αυτά που είπατε κύριε Φαραντούρη; Μην το πηγαίνουμε γύρω-γύρω. Επιμένετε;»

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Το είπε ο άνθρωπος ότι επιμένει».

Στέλιος Πέτσας: «Έχετε τόσες ευκαιρίες να το πάρετε πίσω και επιμένετε σε αυτό που είπατε;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Τι είναι αυτά που λέτε; Τα αυτονόητα;»

Στέλιος Πέτσας: «Μα είναι δυνατόν να λέμε να έρθει κάποιος από το εξωτερικό να ρίξει μια κυβέρνηση; Τι είναι αυτά που λέτε;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Ποιο εξωτερικό κύριε Πέτσα; Δεν είσαστε στην Ευρώπη; Δεν είστε Ευρωπαίος πολιτικός; Τι είστε; Πρέπει να ενημερωθείτε πώς λειτουργούν οι δικαστικές αρχές».

Στέλιος Πέτσας: «Να έρθει κάποιος απ' έξω να ρίξει μια κυβέρνηση;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Ποιος απ' έξω κύριε Πέτσα; Δικαστικές και εισαγγελικές αρχές. Μένουμε Ευρώπη όταν θέλουμε να φέρουμε δυο κολέγια στην Ομόνοια».

Κώστας Σκανδαλίδης: «Και τι θα ακούσετε μέχρι τις εκλογές, δεν έχετε καταλάβει».