Τα όσα άρχισε να λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Νικόλας Φαραντούρης ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα πρώτο χτύπημα στην εικόνα που είχαν σχηματίσει κάποιοι για εκείνον: ενός μετριοπαθούς και αστού –στη λογική του– πολιτικού, με Οξφόρδη στο βιογραφικό του.

Δήλωσε λοιπόν τον περασμένο Μάρτιο σε τηλεοπτικό πάνελ ότι «θα ήταν ευχής έργον να ρίξει και τη δική μας κυβέρνηση» η Ευρωπαία εισαγγελέας. Στη συζήτηση που ακολούθησε είπε επίσης ότι «ο Αρειος Πάγος στη χούντα έλεγε η Επανάσταση επικρατεί». Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε αντιδράσει τότε σφοδρά, λέγοντας πως οι τοποθετήσεις αυτές «συνιστούν ευθεία προσβολή ολόκληρου του δικαστικού σώματος και υπονόμευση του έργου της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η απονομή της οποίας επιχειρείται να υποκατασταθεί εκτός των ορίων του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ακολούθησαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις οποίες γράψαμε σχετικά στο «Μανιφέστο», που αφορούν σε τοποθετήσεις του Νικόλα Φαραντούρη στο παρελθόν ως επιστημονικού συνεργάτη στο υπουργείο Ανάπτυξης το 2004 με απόφαση του Γιώργου Σουφλιά. Αλλά και την απόσπασή του την ίδια χρονιά στο γραφείο του τότε υπουργού Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, την απόσπασή του το 2007 και πάλι το γραφείο του τότε υπουργού Ναυτιλίας Γιώργου Βουλγαράκη (μέχρι το 2009) και το διορισμό του το 2013 ως ισόβιου μέλους του ΔΣ του Ιδρύματος Υπατία με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Τον Αύγουστο του 2015 τοποθετήθηκε αναπληρωτής διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 τοποθετήθηκε από τον τότε υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Το 2023 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον προλαβαίνει κανείς! Αν μη τι άλλο, είναι πολύ δραστήριος και –απ’ ό,τι φαίνεται– αυθεντία στις δημόσιες σχέσεις.

Οπως είναι λογικό, τα παραπάνω εγείρουν ερωτήματα για την ιδεολογική τοποθέτηση του Νικόλα Φαραντούρη. Φυσικά, με όσα λέγονται γενικότερα εκ της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, τα όσα εκπροσωπεί πλέον η Κουμουνδούρου είναι τουλάχιστον «νεφελώδη» στα μάτια των πολλών. To say the least, που λένε οι Αγγλοσάξονες. Οι πληροφορίες μας λένε ότι η Αριστερά ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν παρακολουθεί σοκαρισμένη και άφωνη. Δικό της το πρόβλημα βέβαια, αλλά καλό θα ήταν να μην τα ισοπεδώνουν όλα, καθώς με τους ανθρώπους αυτούς οι λέξεις έχουν χάσει την έννοιά τους. Οι δε μεταλλάξεις τους προκαλούν σύγχυση και δημιουργούν ένα περίεργο legacy για την Κουμουνδούρου. Η αποτυχία του εν εξελίξει πολιτικού πειράματος θα σημάνει και το τέλος ενός κόμματος, η ηγεσία του οποίου πλέον δίνει τα ρέστα της προσπαθώντας να οικειοποιηθεί ό,τι μπορεί.

«Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάτοχος της Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Στρατηγική, Δίκαιο και Οικονομικά της Ενέργειας. Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο», διαβάζουμε σε αναρτημένο κείμενο στην ιστοσελίδα του Νικόλα Φαραντούρη. Επίσης, «Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με υποτροφίες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης», διαβάζουμε στο βιογραφικό που έχει αναρτήσει ο ίδιος στο Διαδίκτυο. Λαμβανομένων υπόψη των παρατιθέμενων στοιχείων, άλλα περιμέναμε –ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης– όλοι, είναι η αλήθεια.

Τελικά, από τους ανθρώπους που πλαισιώνουν την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μας εκπλήσσει τίποτα. Τα αλάνια της πιάτσας έχουν λοιπόν μια έκφραση: «Τα πάντα όλα». Αυτή διέπει τη λογική των εναπομεινάντων στην Κουμουνδούρου, που πλέον φαίνεται πως έχουν βάλει στο μάτι «θολές» αντισυστημικές δεξαμενές ψήφων στη λογική του «ό,τι να ’ναι». Ομως, πάντα έρχεται η ώρα της αξιολόγησης των πάντων και μεταξύ των και της ιδεολογικοπολιτικής συνέπειας, της συμβατότητας έργων και λόγων, του απαρέγκλιτου της διαδρομής. Ολοι ανεξαιρέτως κρίνονται, ειδικά όταν ζητούν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Οσο κι αν απαντούν στην κριτική με ειρωνείες περί «σουτζούκ λουκούμ», όπως έκανε από την Κομοτηνή ο Νικόλας Φαραντούρης, ή λαϊκίζουν, όπως έκανε αυτός λέγοντας πως το ΒΒΒ- δεν τρώγεται.