Για κάποιον λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές του 2023 λόγω… TikTok. Όντως η δημοφιλής πλατφόρμα έπαιξε ρόλο αναδεικνύοντας ένα άλλο πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο οποίος από το πρώτο εξάμηνο της πρώτης κυβερνητικής θητείας καλείται να διαχειριστεί κρίσεις διεθνούς επιπέδου έχοντας παράλληλα κατορθώσει να ανατάξει τη χώρα. Μόνο που δεν κέρδισε τις εκλογές εξαιτίας του TikTok.
Η διαχείριση των κρίσεων, η ταυτόχρονη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με μια παράλληλη ανάταξη της οικονομίας δημιούργησαν τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή που τώρα επιχειρούν να πλήξουν με fake news και θεωρίες συνωμοσίας οι πολιτικοί του αντίπαλοι και κυρίως οι Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Κυριάκος Βελόπουλος.
Άλλωστε το 2019 δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη παρέμβαση μέσα από τα σόσιαλ μίντια. Και πάλι όμως κέρδισε αποκτώντας και αυτοδυναμία αφού οι πολίτες τον επέλεξαν για να οδηγήσει τη χώρα στο ξέφωτο. Μακριά από την τοξικότητα και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.
Ναι, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα σόσιαλ μίντια μέτρησε. Και μέτρησε διότι έδειξε πως διαθέτει και χιούμορ. Ο αυτοσαρκασμός αποτελεί και ίδιον των έξυπνων ανθρώπων. Κατάφερε να διεισδύσει σε κομμάτι της νεολαίας που δεν είχε σαφή εικόνα για τον πρωθυπουργό, έδειξε πως ξέρει τον τρόπο να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες ανεξαρτήτως γενιάς.
Και πάλι όμως δεν ήταν η αιτία της νίκης του και της συντριβής του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι διαθέτει πρόγραμμα διακυβέρνησης, ότι έχει συγκεκριμένους στόχους και τον απαραίτητο οδικό χάρτη για να τους πετύχει. Γιατί τα λέμε όμως αυτά; Μα διότι αίφνης ο κάθε υποψήφιος και μη νομίζει ότι το TikTok αποτελεί τρόπο για να κερδίσει ψήφους και να εκλεγεί.
Άντε να δεχθούμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης το έχει με την επικοινωνία μέσω του TikTok, γενικά μέσω των σόσιαλ μίντια. Απευθύνεται κυρίως σε ένα απολιτίκ κοινό που ασχολείται με αυτά. Ένα κοινό που όμως ουδείς γνωρίζει αν θα πάει να ψηφίσει και τι, άσχετα με το τι δηλώνει τώρα. Σε κάθε περίπτωση, δικαιούται να πιστεύει ότι τα σόσιαλ μίντια μπορούν να του δώσουν κάποιους πόντους, έστω αυτούς που χρειάζεται για να αποφύγει μια νέα εσωκομματική ρήξη και μια κίνηση… αντικατάστασής του.
Γιατί δικαιούται; Διότι έτσι κέρδισε την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, εντάξει, είχε και τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα που τώρα το φυσάει και δεν κρυώνει -που λένε-, όμως έπαιξε με τα σόσιαλ. Βέβαια άλλο να κερδίζει την προεδρία σε ένα διαλυμένο κόμμα που ερχόταν από απανωτές συντριπτικές ήττες με τον πρόεδρό του να έχει παραιτηθεί και τους οπαδούς να σιχτιρίζουν στελέχη αποδίδοντάς τους ευθύνες για τις ήττες και άλλο να επιχειρείς να παίξεις στην κεντρική σκηνή. Σε αυτήν οι θεατές είναι πιο… απαιτητικοί.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που πιστεύουν ότι τα σόσιαλ θα τους δώσουν… πόντους. Δείτε για παράδειγμα τον Νίκο Φαραντούρη. Ανακάλυψε το TikTok και δεν σταματά. Έφτασε στο σημείο να πιστεύει ότι τον πολεμά ο… πρωθυπουργός. Έπιασε το TikTok και νομίζει ότι κάνει χιούμορ επιχειρώντας να αντιστρέψει την εικόνα που ο ίδιος δημιούργησε ειδικά τις τελευταίες ημέρες με τα όσα είπε για την αναβάθμιση της οικονομίας.
Πώς το έλεγε η Μίτση Κωνσταντάρα σε εκείνη την παλιά καλή ελληνική ταινία; Άτιμη, κενωνία, που άλλους τους ανεβάζει και άλλους του κατεβάζεις στα τάρταρα. Ε, κάπως έτσι: Άτιμο, TikTok, που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις στα τάρταρα…