Σκληρή κριτική έκανε ο ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, Στέλιος Κούλογλου, κατά του Στέφανου Κασσελάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Άννα Λιβαθυνού και Γιώργο Κακούση. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Κούλογλου είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «εξαπολύει διάφορες επικοινωνιακές "στρακαστρούκες" κάθε τόσο, για να γίνεται θόρυβος γύρω από τον ίδιο» και ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι η συγκεκριμένη δήλωση, ασχέτως αν κάνει ζημιά στη φήμη της χώρας. Πρόσθεσε δε ότι «δεν είμαστε "μπανανία" να έρχονται τώρα ξένοι παρατηρητές, να μας λένε αν κάνουμε καλά τις εκλογές» για να συνεχίσει ότι αισθάνεται ντροπή για αυτό το πράγμα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κύριος Κασσελάκης, σε αυτό το κατάπτυστο σχέδιο δυσφήμησης της χώρας, έχει μείνει μόνος του. Και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει σπεύσει να το σταματήσει ως αφήγημα, λέει πολλά για την πολιτική του οξυδέρκεια.

Ενδιαφέρον όμως έχει η αποδόμηση που κάνει ο κύριος Κούλογλου στο αφήγημα «η διαρροή των e-mails σημαίνει πιθανότητα νοθείας», καθώς όπως είναι προφανές, πρόκειται για εντελώς άσχετα πράγματα. Η τελευταία εξέλιξη του Σαββατοκύριακου ήταν η προσπάθεια να «πλέξουν» σε αυτό το αφήγημα τα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα, με στοχευμένες επικοινωνιακές καμπάνιες, οι οποίες κάνουν «πλύση εγκεφάλου». Όμως, όπως σωστά σημειώνει ο κύριος Κούλογλου, αυτήν τη δυνατότητα τη δίνει έτσι κι αλλιώς το ίδιο το FaceBook, όπου η ίδια η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε διαφημιζόμενο να επιλέξει το κοινό που θα προβάλλει τη διαφήμιση, κάνοντας διαχωρισμό σε διάφορα δημογραφικά χαρακτηριστικά (ηλικία, μέρος, απασχόληση, ακαδημαϊκό επίπεδο και ούτω καθ' εξής), οπότε πρόκειται για μια ακόμη επικοινωνιακή στρακαστρούκα της Κουμουνδούρου.

Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον έχει η δήλωση του κύριου Κούλογλου για τον κύριο Κασσελάκη, όπου «λέει ότι θέλει να κερδίσει τον Μητσοτάκη, ότι τον καλεί να γίνουν διπλές εκλογές τον Ιούνιο, λες και η χώρα αυτό που χρειάζεται είναι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, τις οποίες μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ξανακερδίσει ο Μητσοτάκης. Είναι όλα προς κατανάλωση. Είναι το σύστημα Τραμπ, σε πακέτο αριστερό υποτίθεται», από την οποία ο κάθε αντικειμενικός παρατηρητής δεν θα άλλαζε ούτε λέξη. Πράγματι είναι αστείο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και πράγματι, αν σε ένα υποθετικό σενάριο ο κύριος Μητσοτάκης αποφάσιζε να κάνει ταυτόχρονα και εθνικές εκλογές, πάλι εκείνος θα τις κέρδιζε. Όσο για το τελευταίο, δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία, ότι ο γνήσιος εκπρόσωπος (...ή μήπως αντιπρόσωπος;) του «τραμπισμού» στην Ελλάδα, είναι ξεκάθαρα ο Στέφανος Κασσελάκης. Και για να το διαψεύσει αυτό, δεν αρκεί απλώς να το αρνηθεί στα λόγια, αλλά να σοβαρευτεί και να αρχίσει να μιλά και να πράττει πολιτικά. Το οποίο, μάλλον, φαντάζει αρκετά δύσκολο.

Η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου

Άννα Λιβαθυνού: «Πώς βλέπετε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και, φυσικά, πώς βλέπετε τον Στέφανο Κασσελάκη;»

Στέλιος Κούλογλου: «Θεωρώ ότι η κριτική που είχα κάνει τότε δικαιώθηκε απόλυτα, είμαι πολύ ευχαριστημένος που αποχώρησα από την κοινοβουλευτική ομάδα την κατάλληλη στιγμή. Δεδομένου ότι ο κύριος Κασσελάκης αυτά που κάνει δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία της Αριστεράς, ούτε αυτά που λέει, ούτε οι προτάσεις. Ο κύριος Κασσελάκης εξαπολύει διάφορες επικοινωνιακές "στρακαστρούκες" κάθε τόσο, για να γίνεται θόρυβος γύρω από τον ίδιο, παρά για να προωθήσει θέσεις που έχουν να κάνουν με τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, ή με το πολιτικό σύστημα. Αυτά που είπε τελευταία, ότι πρέπει να φέρουμε διεθνείς παρατηρητές για τις εκλογές, είναι τελείως απαράδεκτα. Δεν είμαστε - ο κύριος Μητσοτάκης έχει κάνει κακό στη χώρα με τις παραβιάσεις στο Κράτους Δικαίου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί το αδιάβλητο των εκλογών, δεν είμαστε "μπανανία" να έρθουν δηλαδή οι Γερμανοί - εγώ πηγαίνω ως ευρωβουλευτής σε διάφορες αποστολές σε χώρες του Τρίτου Κόσμου για παρατηρητής. Να έρχονται τώρα ξένοι παρατηρητές, να μας λένε αν κάνουμε καλά τις εκλογές; Εγώ αισθάνομαι ντροπή για αυτό το πράγμα».

Γιώργος Κακούσης: «Ο κύριος Κασσελάκης επιμένει όμως. Και μάλιστα λέει "αφού διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα ψηφοφόρων, οι οποίοι είναι ψηφοφόροι του εξωτερικού, γιατί να μην έχει γίνει και με ψηφοφόρους του εσωτερικού και σε αυτούς να γίνει στοχευμένη πλύση εγκεφάλου";»

Στέλιος Κούλογλου: «Κοιτάξτε, περιστατικά διαρροής ψηφοφόρων ή ακόμα το προφίλ των ψηφοφόρων, υπάρχει και στα υπάρχοντα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλει κανείς να κάνει στοχευμένη διαφήμιση σε ένα κοινωνικό μέσο -στο FaceBook παραδείγματος χάριν- μπορεί να το κάνει. Αυτό είναι ένα θέμα και είναι άλλο οι νοθείες στις εκλογές. Ο κύριος Κασσελάκης λέει πράγματα τελείως ανυπόστατα. Λέει ότι θέλει να κερδίσει τον Μητσοτάκη, ότι τον καλεί να γίνουν διπλές εκλογές τον Ιούνιο, λες και η χώρα αυτό που χρειάζεται είναι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, τις οποίες μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ξανακερδίσει ο Μητσοτάκης. Είναι όλα προς κατανάλωση. Είναι το σύστημα Τραμπ, σε πακέτο αριστερό υποτίθεται. Λες διάφορες - ακραία πράγματα, για να κινήσεις την προσοχή των Μέσων Ενημέρωσης. Αυτό είναι όλο».

Γιώργος Κακούσης: «Είναι σύστημα Τραμπ σε αριστερό πακέτο ο κύριος Κασσελάκης;»

Στέλιος Κούλογλου: «Ακριβώς. Είναι η τακτική Τραμπ, την έχει -προφανώς- ξεπατικώσει από τις ΗΠΑ, που λέει διάφορα. Προχθές ο Τραμπ έβαλε τον Μπάιντεν σιδηροδέσμιο σε ένα φορτηγό. Έκανε μια φωτογραφία μοντάζ και έτσι προκαλεί την προσοχή. Μπορεί να δούμε μεθαύριο να βάλει τον Μητσοτάκη σε μια φωτογραφία φτιαγμένη -πειραγμένη εννοώ- για κάτι παρόμοιο. Αυτή είναι η τακτική. Προτάσεις επί της ουσίας από τον Κασσελάκη δεν ακούω. Ακούω προτάσεις, οι οποίες απευθύνονται σε ένα άλλο κοινό, πολύ πιο συντηρητικό, από αυτό της Αριστεράς».