Σφοδρά πυρά εκ νέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Άννα Λιβαθυνού και Γιώργο Κακούση. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη -ο οποίος μετά την πρώτη ανακοίνωση του ΔΣΑ, επιμένει στο αφήγημα περί του αδιάβλητου των εκλογών- ο κύριος Βερβεσός είπε ότι ουδέποτε έχουν αμφισβητηθεί εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες διεξάγονται με τις ίδιες θεσμικές δικλίδες ήδη από το 1974, δηλαδή με τη συνδρομή των δικηγόρων, των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων. Παράλληλα, τόνισε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις είναι προσβλητικές και κατακριτέες ενώ εξέφρασε το αίτημα του ΔΣΑ να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος προέβη σε αντίστοιχες δηλώσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αποκλείεται να ανακαλέσει, καθώς θεωρεί ότι έχει βρει το βασικό εκλογικό αφήγημα για τις κάλπες του Ιουνίου, το οποίο είναι και πολύ βολικό. Εάν κατακρημνιστούν τα ποσοστά του θα του φταίνε οι «εκλογομάγειρες» δικηγόροι, δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι, όχι η πολιτική ανυπαρξία του κόμματός του. Είναι πολύ πιο εύκολο -και σαφώς ανέξοδο- το δάχτυλο να δείχνει κάποιον έξωθεν «εχθρό» ως αιτία για τη συντριβή, παρά να προβεί σε μια βαθιά αυτοκριτική, καθώς αυτό προϋποθέτει -πέραν της εντιμότητας και της ωριμότητας- «κοφτερό» πολιτικό αισθητήριο. Περί της εντιμότητας και της ωριμότητας δεν έχει νόημα να αναφερθεί κανείς, διότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους αξιολογικές κρίσεις. Είναι όμως πέραν από ξεκάθαρο ότι το πολιτικό αισθητήριο του Στέφανου Κασσελάκη δεν είναι ιδιαίτερα «κοφτερό». Και είναι και λογικό άλλωστε, ο άνθρωπος μέχρι πριν από έναν χρόνο στην Ελλάδα ερχόταν μόνο για τα καλοκαιρινά του μπάνια, προφανώς δεν του καταλογίζεται ως μια προσωπική αδυναμία, αλλά ως μια αντικειμενική ανάγνωση της κατάστασης. Όμως, εδώ έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι τουλάχιστον διαθέτει τη στοιχειώδη πολιτική ωριμότητα, εγκαταλείποντας το τοξικό αυτό αφήγημα, καθώς συν τω χρόνω θα δουλέψει υπέρ του. Διότι δεν είναι ιδιαίτερα σοφό να κατηγορεί κανείς μια τόσο μεγάλη μερίδα ανθρώπων -που μοιραία περιέχει και πολλούς ψηφοφόρους του- συλλήβδην ως ανίκανους, ή διεφθαρμένους «εκλογομάγειρες».

Η δήλωση του Δημήτρη Βερβεσού

Δημήτρης Βερβεσός: «Το αδιάβλητο των εκλογών, από το 1974 και μετά, το εγγυώνται κατά 78% οι Έλληνες δικηγόροι και ασκούμενοι, οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι δικαστές, βέβαια. Όλοι αυτοί τόσα χρόνια διενεργούν στην Ελλάδα αδιάβλητες εκλογές και ουδείς έχει αμφισβητήσει μέχρι σήμερα το αδιάβλητο των εκλογών».

Άννα Λιβαθυνού: «Άρα εσάς σας προσβάλλει μια τέτοια δήλωση;»

Δημήτρης Βερβεσός: «Προφανώς, προφανώς. Όπως έχουμε πει και σαν συντονιστική επιτροπή με πρόσφατη ανακοίνωσή μας, θεωρούμε απόλυτα κατακριτέα οποιαδήποτε άποψη, απ' όπου κι αν προέρχεται, η οποία θίγει και προσβάλλει το θέμα της διαβλητότητας, γιατί στην ουσία είναι σαν να λέει ότι οι δικηγόροι -ως δικαστικοί αντιπρόσωποι- οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι, δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Προφανώς, αναμένουμε από τον κύριο Κασσελάκη -και όποιον το είχε πει στο παρελθόν- να ανακαλέσει μια τέτοια δήλωση».

Άννα Λιβαθυνού: «Σε περίπτωση που δεν το κάνει αυτό, κύριε πρόεδρε;»

Δημήτρης Βερβεσός: «Ο καθένας κρίνεται».