Σε μια ξεκάθαρη δήλωση καταδίκης της εισβολής του Ρουβίκωνα στην Βουλή και στο Προεδρικό Μέγαρο, προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη. Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές εισβολές του Ρουβίκωνα, ο κύριος Παππάς είπε ότι «καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας, εισβολής σε κτήρια και τα λοιπά, τα οποία προκαλούν φθορές και τρόμο. Η διαμαρτυρία μπορεί να υπάρχει ως διαμαρτυρία στη δημόσια σφαίρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνοδεύεται από βία, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνοδεύεται από φθορές». Η αλήθεια είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μας έχει συνηθήσει σε λογικές δηλώσεις, πράγμα που καθιστά τις δηλώσεις του Πέτρου Παππά μια «όαση λογικής», στον παραλογισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλα στελέχη το παράδειγμά του, μιας και ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει ότι προς τα εκεί θέλει να στρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι ο Πέτρος Παππάς, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο «ρίχνει τις τροχειοδεικτικές βολές» του Στέφανου Κασσελάκη, σε όλα τα θέματα. Προτού υιοθετήσει μια συγκρουσιακή -ως προς το εσωτερικό του κόμματος- γραμμή, πρώτα βγαίνει και την ανακοινώνει ο Πέτρος Παππάς, οπότε έχουν αξία τα λεγόμενά του. Άλλωστε, με τις αιρετικές -για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ- δηλώσεις, θα περίμενε κανείς ότι θα υποβαθμιστεί από τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά παρά ταύτα, ο Στέφανος Κασσελάκης τον επιβραβεύει, αφού προσφάτως τον έχρισε αναπληρωτή τομεάρχη υγείας του κόμματος. Είναι προφανές ότι ο Πέτρος Παππάς έχει αναλάβει τον ρόλο της «ριζοσπαστικής φάλαγγας» προς τα δεξιότερα, προκειμένου να μπορέσει να φέρει ο Στέφανος Κασσελάκης τον ΣΥΡΙΖΑ, -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- στα «χωράφια» της σοσιαλδημοκρατίας.  

Ενδιαφέρον όμως έχει η αισιοδοξία που έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως μεταφέρει ο Πέτρος Παππάς, για τις Ευρωεκλογές «εμείς ελπίζουμε να γράψουμε "δυάρι" μπροστά από το ποσοστό μας», γεγονός που καταδεικνύει ποιες είναι οι εκτιμήσεις μέσα στην Κουμουνδούρου. Η αισιοδοξία δεν είναι κακό πράγμα, ούτε οι υψηλοί στόχοι. Όμως το να περάσουν κατά 2,2% το ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα, μάλλον φαντάζει ως κάτι περισσότερο από αίσιοδοξία, το οποίο εισέρχεται στα επίπεδα του «Αλχιμιστή» του Πάουλο Κοέλιο. Θα πρέπει να προσέξουν, διότι όσο κι αν θέλουν κάτι πάρα πολύ, ουδείς εγγυάται ότι «το σύμπαν θα συνομωτήσει υπέρ τους», κι αυτό θα μπορούσε να παγιδεύσει τον Στέφανο Κασσελάκη, εφόσον η εκλογική επίδοση είναι σαφώς χαμηλότερη.   

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Δημήτρης Τάκης: «Κύριε Παππά, επειδή είστε η "φωνή της λογικής" θέλω να ρωτήσω το εξής: να μας πείτε αν καταδικάζετε την είσοδο του Ρουβίκωνα στη Βουλή και στο Προεδρικό Μέγαρο. Εικοσιτέσσερα άτομα μπήκαν στη Βουλή και σήκωσαν το πανό και φαντάζομαι τα ίδια, ή κάποια άλλα και στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι τόσο εύκολο να "μπουκάρει" κανείς στη Βουλή και στο Προεδρικό Μέγαρο;»

Πέτρος Παππάς: «Καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας, εισβολής σε κτήρια και τα λοιπά, τα οποία προκαλούν φθορές και τρόμο. Η διαμαρτυρία μπορεί να υπάρχει ως διαμαρτυρία στη δημόσια σφαίρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνοδεύεται από βία, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνοδεύεται από φθορές».

Δημήτρης Τάκης: «Άρα είστε απέναντι σε τέτοιες εισόδους».

Χριστίνα Κοραή: «Ξεκάθαρα».

Πέτρος Παππάς: «Ξεκάθαρα, σε εισόδους σε δημόσια κτήρια. Η διαμαρτυρία μπορεί να συμβεί, όπως συμβαίνουν διαμαρτυρίες έξω από δημόσια κτήρια σε όλες τις χώρες του κόσμου. Προφανώς οι πολίτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, να διαμαρτύρονται και έντονα, αλλά όχι να προκαλούν φθορές, ή να εισέρχονται σε κτήρια». 

Χριστίνα Κοραή: «Κύριε Παππά, ο κύριος Κασσελάκης είπε ότι "θα σας εκπλήξουμε με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών". Ποιο θα είναι αυτό το αποτέλεσμα που θα μας εκπλήξει; Και βασικά, θα εκπλήξει και τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Πού είναι ο πήχης;»

Πέτρος Παππάς: «Εμείς κυρία Κοραή, θεωρούμε ότι καταθέτοντας ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο ήδη έχουμε ανακοινώσει πριν από δυο εβδομάδες και έχοντας ένα δυναμικό ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική, για το πώς πρέπει να διαχειριστεί η Ευρώπη τα πράγματα στην Ελλάδα, θα πείσουμε πολύ κόσμο και θα πείσουμε ότι αξίζει ο κόσμος να εμπιστευτεί τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη νέα πρόταση την οποία έχουμε. Θα πω ότι βάζουμε - δεν κατεβαίνουμε για να πάμε άσχημα, δεν κατεβαίνουμε για να πάμε χαμηλά, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, να έχουμε έναν στόχο, εμείς ελπίζουμε να γράψουμε "δυάρι" μπροστά από το ποσοστό μας».