Πάνω από 1 δισ. ευρώ καθαρές εισροές στην οικονομία σηματοδοτεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία -σύμφωνα και με όσα δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο πρακτορείο Bloomberg- είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Σοβαροί διαχειριστές κεφαλαίων πιστεύουν πως η εισροή των κεφαλαίων, που θα αφορά από τους κρατικούς τίτλους μέχρι τα εταιρικά ομόλογα και από τις μετοχές μέχρι τα έντοκα γραμμάτια, θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε έναν χρόνο. Η Ελλάδα έχει να βρεθεί στις αναπτυγμένες οικονομίες 13 χρόνια.

Ο λόγος που πολλά επενδυτικά κεφάλαια έμειναν εκτός αγοράς είναι ότι το καταστατικό τους απαγορεύει επενδύσεις σε χρηματιστήρια χωρών χωρίς επενδυτική βαθμίδα. Πρόκειται για σοβαρά συνταξιοδοτικά, επενδυτικά ταμεία, τα οποία θα αγοράζουν μετοχές που διαπραγματεύονται σε ισχυρό νόμισμα και θα επενδύουν σε μία οικονομία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι στο διάστημα από τις 8 Σεπτεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου θα έχουμε νέες ετυμηγορίες και από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τρεις από αυτούς -Fitch, S&P και DBRS- να αξιολογούν επίσης την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Και οι τρεις αυτοί οίκοι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις που θα σημάνουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας 13 χρόνια μετά την απώλειά της στην αρχή της κρίσης χρέους.