«Δεν νομίζω ότι είναι και κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο στις εποχές που ζούμε, η οικονομία να επιστρέφει χρήματα γρηγορότερα απ΄ό,τι επιβαλόταν», επεσήμανε χαρακτηριστικά σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ανέφερε: «Είναι σαφές ότι είναι ένα μήνυμα προς τις αγορές και αποκαλύπτει και μία δυνατότητα, μία δημοσιονομική δυνατότητα του ελληνικού κράτους στην προκειμένη περίπτωση να μπορέσουμε να επιστρέψουμε αυτά τα χρήματα. Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Βέβαια να πούμε, ότι ναι μεν μας “κατηγορούν” ότι έχουμε το υψηλότερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε ένα από τα πολύ μικρότερα χρέη που κινούνται στην ελεύθερη αγορά».
Ακόμα, όπως είπε ο κ. Πετράκης, η ουσία, της κίνησης αυτής από την χώρα μας είναι ότι δείχνει μία πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας και με τον τρόπο αυτό μπορούμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον στις σχέσεις μας με το διεθνές οικονομικό σύστημα. «Τα μνημόνια δεν πήγαν άδικα. Μπορεί να είχαν ένα τεράστιο κοινωνικό πόνο, αλλά στην πραγματικότητα κλείδωσαν τις υποχρεώσεις μας με ένα μακροπρόθεσμο τρόπο εξαιρετικά ασφαλή» τόνισε.
Πετράκης: Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει φθηνότερο δανεισμό
Σχετικά με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, ο κ. Πετράκης σημείωσε πως η ουσία είναι ότι επιστρέφοντας τα χρήματα αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται σαφώς πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα και να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι. Επιπλέον, ως προς το τι συνεπάγεται η απόκτησή της, ο καθηγητής εξήγησε ότι καταρχήν, σημαίνει φθηνότερος δανεισμός, ενώ σημείωσε πως ήδη η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία και αρχίζει να πλησιάζει πολύ κοντά στον δανεισμό της Ισπανίας και Πορτογαλίας, που είναι χώρες ασφαλείς.
«Ήδη έχουν κατέβει στο 3,5% περίπου, οι διαπραγματεύσεις που γίνονται για τα ομόλογα, παρόλο που είναι μια ασθενής αγορά και δεν είναι το σημαντικότερο δείγμα, παρόλα αυτά δείχνει και η πραγματική οικονομία πως αντιλαμβάνεται τις ενέργειες αυτές. Νομίζω ότι είμαστε σε μια πολύ καλή θέση. Αυτή η δήλωση που έκαναν χθες ο υπουργός Οικονομικών και ο κεντρικός τραπεζίτης δείχνουν την τάση και την ποιότητα των πραγμάτων, δηλαδή ότι είμαστε σε μια αρκετά καλή θέση, παρόλο που βγαίνουμε από μια πάρα πάρα πάρα πολύ δύσκολη περίοδο», είπε ο κ. Πετράκης.
Τέλος, υπογράμμισε πως δημιουργούνται ασφάλειες ότι «και αν συμβεί κάτι στη χρηματοπιστωτική αγορά, διότι μόνο εκεί μπορεί να συμβεί κάτι, εμείς δηλαδή δεν νομίζω ότι έχουμε τον παραμικρό κίνδυνο από αυτή την άποψη, είναι σε θέση το ελληνικό δημόσιο να στηρίξει οτιδήποτε το όποιο συμβεί, μια νέα πανδημία, για παράδειγμα».