Μέχρι και μιαμιση ώρα περιμένουν στις ουρες οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ , προκειμένου με την ψηφο τους να αποφασίσουν για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί από την Κουμουνδούρου, μέχρι τις 14:00 είχαν ψηφίσει 70.607 άτομα, ένας αριθμός που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός από τα στελέχη του κόμματος. Σε αυτό συνηγορούν και οι εικόνες από τις μεγάλες ουρές που σχηματίστηκαν νωρίς το μεσημέρι στα εκλογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Ξεπερνά κάθε προσδοκία η προσέλευση στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο μηχανισμός της Κουμουνδούρου δεν μπορούσε να έχει προβλέψει την αθρόα προσέλευση, που σημειώνεται από νωρίς στις κατά τόπους κάλπες.  Μεγάλη προσέλευση παρατηρείτο στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη ήταν προσέλευση και στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Νέα Σμύρνη η αναμονή ξεπερνά τη μιάμιση ώρα, ενώ 1 ώρα και 40 λεπτά είναι η αναμονή στον Χολαργό, καθώς τα περισσότερα εκλογικά τμήματα έχουν από ένα τάμπλετ, που αδυνατεί, στην πράξη, να εξυπηρετήσει τις μεγάλες ουρές.Στις 17:20 η συμμετοχή ξεπέρασε τις 100.000 και λίγο πριν τις 18:00 έφτασε τις 110.000 εκ των οποίων περίπου 25% είναι νέα μέλη και συζητάτε η παράταση της ψηφοφορίας κατά μια επιπλέον ώρα.

Οι 17.019 από αυτούς, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 25% είναι νέα μέλη, και μένει να φανεί στις 23:00 όταν και θα έχουμε το ασφαλές αποτέλεσμα, αν η ψήφος αυτών των πολιτών που βρίσκονται εκτός του κομματικού μηχανισμού θα είναι αυτή που θα διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα. 

Μολονότι, η συμμετοχή ικανοποιεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επισημανθεί ότι κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτή των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ πριν από δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών που ανέδειξαν νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη είχαν ψηφίσει πάνω από 270.000 άτομα. 

5971166.jpg

Οι δηλώσεις των υποψηφίων 

«Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα, μία μέρα δημοκρατικής συμμετοχής, ενδυνάμωσης της προοδευτικής παράταξης, ανανέωσης της σύγχρονης Αριστεράς. Σημαντική ημέρα για τους προοδευτικούς ανθρώπους αυτού του τόπου. Χιλιάδες άνθρωποι στέλνουν μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει δυναμικά. Θα ανταποκριθούμε στο αίτημά τους για μία καλύτερη ζωή, με ισότητα, ασφάλεια και δικαιοσύνη. Χθες ο κ. Μητσοτάκης μας είπε πως το σχέδιο του για τα επόμενα χρόνια είναι να επιβιώσουμε. Δεν θα πάρουμε. Σήμερα στέλνουμε το πρώτο μήνυμα, από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει» δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «είναι μια σημαντική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και είναι και μια σημαντική μέρα για τον κόσμο της Αριστεράς. Ελπίζω να προχωρήσουμε μπροστά με τις αξίες μας, τις αναλύσεις μας, τις προτάσεις μας, για να μπορεί η χώρα να αλλάξει το παράδειγμα και να φέρει το κάτι καινούριο που το χρειάζεται τόσο πολύ μετά από τις κρίσεις που έχει περάσει. Η επόμενη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη αν ο κόσμος τη Αριστεράς δείξει αυτά τα αντανακλαστικά που χρειάζεται για να αλλάξει το παράδειγμα που σας είπα». 

«Σήμερα ψηφίζουμε, σήμερα αλλάζουμε, σήμερα συμμετέχουμε. Για να αναμετρηθούμε με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Για να σώσουμε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη από τα σχέδιά του.Για να υπερασπιστούμε τη χώρα απέναντι στην Ι.Χ. εξωτερική του πολιτική.Για ξεκινήσουμε μια ενωτική πορεία προς τον μετασχηματισμό. Μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα «χυλό» χωρίς λογοδοσία. Μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα με κλειστές πόρτες. Κάνουμε τα ανοίγματά μας, χτίζουμε την ανοιχτή δημοκρατική προοδευτική παράταξη της χώρας. Χτίζουμε την παράταξη της νίκης» δήλωσε ο Νίκος Παππάς. 

5971044-1.jpg

Ο Στέφανος Τζουμάκας επισήμανε ότι «έχουμε τη δυνατότητα για τη δημιουργία κόμματος πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Για να προτάσσουμε την πολιτική και την οικονομία. Για να απομονώσουμε την αθλιότητα της υποκατάστασης της πολιτικής από τη διαπλοκή και παρασιτικά συμφέροντα. Για να απομονώσουμε φαινόμενα παρακμής, πολιτικού εκφυλισμού και μειοψηφικών πρακτικών στο προοδευτικό κίνημα. Για να αποκαταστήσουμε ξανά την αξιοπιστία και την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως κόμματος λαϊκού, ως κόμματος εναλλακτικής λύσης. Για τη χώρα, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Έχουμε τις δυνατότητες, μας αξίζει, το μπορούμε». 

«Η χώρα δικαιούται να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση σύντομα στον τόπο. Είναι απρόσμενη η προσέλευση αλλά αξίζει τον κόπο γιατί η χώρα δικαιούται να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση σύντομα στον τόπο, μια προοδευτική κυβέρνηση που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο και ξέρει να διαχειρίζεται το μέλλον του τόπου, τους πόρους του τόπου και να λύνει τα προβλήματα του τόπου. Μια σύγχρονη πατριωτική κυβερνώσα αριστερά. Αυτό είναι το όραμά μου, αυτό φαίνεται να βλέπει ο κόσμος και να ανταποκρίνεται. Ψηφίστε σήμερα, για όποιον θέλετε αλλά ψηφίστε. Και από αύριο ενωμένοι συνεχίζουμε μαζί. Και με τη νίκη» δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η δήλωση Φάμελλου 

«Η επόμενη μέρα δε θα βρει απλώς τον ΣΥΡΙΖΑ πιο ενωμένο, θα τον βρει πιο δυνατό, ανανεωμένο. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Να έχουμε μια καινούρια ηγεσία, να έχουμε όμως και ένα νέο κόμμα και μια πιο ισχυρή πολιτική πρόταση» δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος ψήφισε στο εκλογικό κέντρο της Θέρμης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «και οι πέντε υποψήφιοι κατέθεσαν σοβαρές προτάσεις» και ότι έγινε συζήτηση για αυτές στην κοινωνία.