Την πρώτη του συνέντευξη έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN μετά την νίκη του στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, τόνισε σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών, πως «πήγαμε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο», ενώ αναφερθείς για την οικονομία, σημείωσε πως «αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ», και πως «επενδύουμε στην καινοτομία», ενώ πρόσθεσε πως« Πιστεύω πως θα έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση για να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο και να προσεγγίσουμε επενδύσεις.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «Είδα το βίντεο των New York Times και ήδη έχω ξεκινήσει έρευνα. Πίσω στο 2015 το 75% των μεταναστών της ΕΕ έμπαιναν από την Ελλάδα. Από όταν ανέλαβα, μίλησα για αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και καταφέραμε να πολεμήσουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Κάναμε σημαντική δουλειά με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Είπαμε στην ΕΕ πως δεν μπορείς να έχεις μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των συνόρων. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μιλούν για τα push forward της Τουρκίας που σπρώχνουν απελπισμένους ανθρώπους στη θάλασσα προς τα δικά μας σύνορα».

Αναφορικα με τις διαφορές μας με την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάλης δήλωσε με έμφαση πως «έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε πως θα υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και να χρησιμοποιούμε τα διεθνή εργαλεία. Δεν είμαι αδαής, οι διεθνείς σχέσεις δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη».

Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος δήλωσε για το μεταναστευτικό ότι «Έχω υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορά μου, τα εξωτερικά της ΕΕ. Πίσω τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορά μας, αλλά τα προστατεύσαμε. Είπαμε στην ΕΕ πως πρέπει να προστατεύονται τα σύνορα, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου όλου περνούν μέσα. Πρέπει να συμφωνήσουμε στην ΕΕ για το μεταναστευτικό».

Για τις προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης:


Σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «Για εμάς, μεγάλη προτεραιότητα είναι να αυξήσουμε τους μισθούς, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε το μέσο εισόδημα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομία. Είμαστε πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Στην νέα τετραετία πρέπει να έχουμε περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη ανάπτυξη και σύγχρονη ατζέντα σε υγεία και παιδεία και να μειώσουμε περαιτέρω τις ανισότητες όπως κάναμε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Κάναμε εκπληκτικά πράγματα στην ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά για τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Νικήσαμε την λαϊκιστική αντιπολίτευση για δεύτερη φορά στη σειρά. Οι φαντασιώσεις των εύκολων λύσεων, νικήθηκαν. Αν παρέχεις λύσεις στους πολίτες αυτοί σε επιβραβεύουν. Κερδίσαμε περισσότερες ψήφους, αυξήσαμε τα ποσοστά μας».

Δείτε την ομιλία εδώ: