Γράφει η Ερση Παπαδάκη

Το αποτέλεσμα της Κυριακής δεν αντανακλά απλώς μια σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και την απόλυτη κυριαρχία της στο πολιτικό τοπίο. Συνιστά και έναν προσωπικό θρίαμβο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εν πολλοίς οφείλεται στο προφίλ του πρωθυπουργού. 

Μετριοπαθής, ενωτικός, με το βλέμμα του στραμμένο στο μέλλον, κατάφερε να πείσει την πλειονότητα των πολιτών που τον αντάμειψαν με αυτό το μεγάλο ποσοστό ότι είναι εκείνος που μπορεί να κρατήσει με ασφάλεια το τιμόνι για να οδηγήσει την Ελλάδα στην επόμενη τετραετία. Ενστερνίστηκαν δηλαδή το όραμά του για την Ελλάδα του 2027, για την οποία είχε ήδη ξεκινήσει να εργάζεται από την επομένη των εκλογών του 2019, ωστόσο είχε την ατυχία να συναντήσει στο δρόμο του αλλεπάλληλες κρίσεις που λειτούργησαν μεν ανασταλτικά, αλλά η διαχείριση που ακολούθησε ήταν τέτοια που δεν ανέκοψε την πορεία προς τα εμπρός.
Ο κ. Μητσοτάκης ως ηγέτης εξέπεμψε ενσυναίσθηση και ασφάλεια, χαρακτηριστικά που είναι απολύτως απαραίτητα για να εμπιστευθούν οι ψηφοφόροι έναν πολιτικό. Σηματοδότησε τη σταθερότητα σε όλα τα επίπεδα, την οποία η κοινωνία έχει απόλυτη ανάγκη, ενώ πρόβαλε και ως απόλυτη προτεραιότητα ύστερα από μία δεκαετία κρίσεων και εσωτερικών συγκρούσεων. 

Η μοναδική πρόταση 

Με άλλα λόγια, η πρότασή του και η πρόταση διακυβέρνησης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική περίοδο ήταν ουσιαστικά η μόνη που έπεσε στο τραπέζι και κρίθηκε ως ικανοποιητική από τους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ περιοριζόταν στην αντιπαράθεση, στις καταγγελίες και σε αρκετές περιπτώσεις στη λάσπη και το ΠΑΣΟΚ από τη δική του πλευρά επιχειρούσε να βρει τα πατήματά του και να αναδειχθεί σε κύριο πόλο αντιπολίτευσης, αξιοποιώντας τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας είχαν να επιδείξουν σοβαρό και μετρήσιμο έργο που εκτιμήθηκε από τους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ξένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και των επενδύσεων και η αποκατάσταση της (θετικής) φήμης της Ελλάδας στο εξωτερικό, με κορυφαία στιγμή την ομιλία Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, ήταν στοιχεία που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα και οδήγησαν στον προσωπικό θρίαμβο του πρωθυπουργού και τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. 

Αντίστοιχα, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης κατάφεραν να βγουν αλώβητοι από τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν από το 2019 έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και γεγονότων που πρόσκαιρα δεν λειτούργησαν θετικά για τη δημοτικότητά τους, όπως οι παρακολουθήσεις ή η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. 

Θέμα εμπιστοσύνης... 

Η μαγική λέξη ωστόσο ήταν μία: «εμπιστοσύνη». Διότι εμπιστοσύνη ενέπνευσε με το σχέδιό του και τη θητεία του ο κ. Μητσοτάκης στους περίπου 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή. Απέφυγε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το φανατισμό και την εχθρότητα που επέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας και το σχέδιό του δεν είχε καν ιδεολογικές αναφορές και διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά. 

Επένδυσε στην πρόοδο και τη μεταρρυθμιστική ένταση που υπόσχεται να επιδείξει στη δεύτερη θητεία της η κυβέρνησή του και προσωπικά ο ίδιος, σπάζοντας άβατα και κατεστημένα. Κατέθεσε λύσεις στα προβλήματα – δεν τις υποσχέθηκε μόνο, επιστρατεύοντας... μαγικά ραβδιά. Εμφανίστηκε ως εγγυητής της σταθερότητας, αλλά και της οικονομικής ανάκαμψης και η διαφορά ως προς αυτό φάνηκε στο κοστολογημένο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με αυτά των πολιτικών αντιπάλων της. Ιδίως δε όταν τους έριξε το γάντι, προτείνοντας την κοστολόγησή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος καταδεικνύουν πως έστω και την τελευταία στιγμή η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης κατάφεραν να πείσουν ακόμη και όσους τους γύριζαν μέχρι πρότινος την πλάτη, όπως οι 17άρηδες και γενικά οι νέοι έως 25 ετών, καθώς και οι περισσότερες κοινωνικές ομάδες και επαγγελματικές τάξεις. 

Με ήπιο πολιτικό λόγο, έμφαση στη συνεννόηση και νέο στόχο πλέον μαζί με την αυτοδυναμία την αύξηση των ποσοστών της σε σχέση με τις κάλπες της 21ης Μαΐου, ούτως ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση για να προχωρήσει στις τομές που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης για την Ελλάδα του 2027.