Νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνουν τα αποτελέσματα της χθεσινής κάλπης με τη Νέα Δημοκρατία να σημειώνει σαρωτική νίκη, με μια ιστορική διαφορά από τον δεύτερο, ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο 95,59% των εκλογικών τμημάτων, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 40,79% και 146 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζεται στο 20,07% και 71 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε τον στόχο του για διψήφιο ποοστό, καταγράφοντας 11,46% και κερδίζοντας 41 έδρες. Το ΚΚΕ ανέβηκε στο 7,23% με 26 έδρες, ενώ η Ελληνική Λύση λαμβάνει 4,45% και 16 έδρες. Εκτός Βουλής έμειναν η Νίκη με 2,92%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,89% και το ΜέΡΑ25 με 2,62%.

Στην πρώτη επίσημη δήλωσή του σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η ΝΔ έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό και απόλυτο. Ζήτησαν να τρέξουμε πιο γρήγορα προόδου».

Έκανε δε λόγο για «πολιτικό σεισμό», που καλεί όλους «να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο ώστε η πατρίδα μας να έχει στο συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της».

Το εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει πιο κοντά τις δεύτερες εκλογές, με πιθανή ημερομηνία την 25η Ιουνίου.