Τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτών μετά τις εκλογές καταγράφει η δημοσκόπηση της Κάπα Research η οποία δίνει και την πρώτη εκτίμηση για τις επόμενες κάλπες.

Η μέτρηση της Κάπα Research στον απόηχο των εκλογών απαντά πού οφείλεται η σαρωτική επικράτηση της ΝΔ, σε τι προσβλέπει ο κόσμος από εκείνη, αλλά και τι πρέπει να γίνει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ δίνει μια πρώτη εκτίμηση για τις δεύτερες εκλογές. 

Οι πολίτες στο ερώτημα για το τι πρέπει να γίνει στις δεύτερες εκλογές απάντησε ότι η ΝΔ πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία (56%). Το 28% απάντησε ότι η ΝΔ θα πρέπει να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.

Ειδικότερα, στην πρόθεση με αναγωγή επί των αναποφάσιστων, η ΝΔ εκτοξεύεται στο 41,3% εισπράττοντας μάλιστα 1,5% σε σχέση με τις εκλογές της Κυριακής. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πτώση, στο 19,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ψαλιδίζει την διαφορά των 8,62 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 4,9% ανεβαίνοντας στο 14,4%.
Η Βουλή είναι και πάλι επτακομματική καθώς περνούν το όριο του 3% η Πλεύση και η ΝΙΚΗ.

ΝΔ: 41,3% (άνοδος 1,5 μονάδα από τις εκλογές του Μαΐου)
ΣΥΡΙΖΑ: 19,5% (πτώση 0,6%)
ΠΑΣΟΚ: 14,4% (άνοδος 2,9%)
ΚΚΕ: 7,2% (από 7,2%)
Ελληνική Λύση: 4,6% (άνοδος 0,1%)
Πλεύση: 3,9%
ΝΙΚΗ: 3,5%
ΜέΡΑ25: 2%
Άλλο κόμμα: 3,7%

Αναλυτικά, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εμφανίζεται επτακομματική Βουλή.

Πρώτη η ΝΔ συγκεντρώνει το 38,1% καταγράφοντας μια μικρή πτώση συγκριτικά με την πρώτη κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει όμως περαιτέρω στο 18% ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 13,3%.
Στη Βουλή φαίνονται να μαπίνουν οι Πλεύση Ελευθερίας, ΝΙΚΗ και ΜέΡΑ25.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 7,8%.

ΝΔ: 38,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 18%
ΠΑΣΟΚ: 13,3%
ΚΚΕ: 6,6%
Ελληνική Λύση 4,2%
ΝΙΚΗ 3,2%
Πλεύση: 3,6%
ΜέΡα25: 1,8%
Άλλο κόμμα: 3,4%
Αδιευκρινιστική: 7,8%

Από τα αποτέλεσμα της έρευνας της Καπα Research προκύπτει πως το συναίσθημα που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου στους πολίτες είναι η ελπίδα, η ικανοποίηση, ανακούφιση σε ποσοστό 50%, ενώ ανησυχία, λύπη, θυμό/οργή το 44%.

Ποια θα είναι η πορεία της χώρας μετά τις εκλογές

Στην εκτίμηση για την πορεία της χώρας μετά τις πρώτες εκλογές οι πολίτες πιστεύουν πως αυτή θα πάει σίγουρα καλύτερα ή μάλλον καλύτερα σε ποσοστό 50%, μάλλον χειρότερα ή σίγουρα χειρότερα σε ποσοστό 38%.

Αυτοδυναμία ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ μετά τις επόμενες εκλογές

Στο ερώτημα για την επόμενη ημέρα των δεύτερων εκλογών οι πολίτες απάντησαν πως η ΝΔ πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία σε ποσοστό 56% και ότι σε ποσοστό 28% ότι η ΝΔ θσ πρέπει να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις δεύτερες εκλογές

Οσον αφορά την Αξιωματική Αντιπολίτευση, στις επόμενες εκλογές οι πολίτες απάντησαν πως σε ποσοστό 52% ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές: Στο 41,3% η ΝΔ, «βυθίζεται» ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει έδαφος το ΠΑΣΟΚ

Να ξεκινήσει άμεσα διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού ΣΥΡΙΖΑ


Μετά τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι ψηφοφόροι πιστεύουν σε ποσοστό 46% πως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διαδικασίες διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα και εκλογής νέου αρχηγού. Ενώ σε ποσοστό 33% υποστηρίζουν πως θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.