Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2023 η Ελλάδα θα έχει λάβει την επενδυτική βαθμίδα έκανε ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας και καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Θεόδωρος Πελαγίδης. «Η εκτίμησή μου είναι ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, με δεδομένες τις ημερομηνίες που βαθμολογούν, είτε τον Οκτώβριο είτε τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο θα έχει τελειώσει αυτό το θέμα, θα έχει λάβει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα και τυπικά» είπε ο κ. Πελαγίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει από πέρυσι, αλλά υπάρχουν επιφυλάξεις, μια εκ των οποίων είναι η πολιτική σταθερότητα. 

Ο κ. Πελαγίδης είπε ότι μια άλλη επιφύλαξη είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το οποίο, όπως επισήμανε, τα πράγματα είναι καλά «Μέχρι στιγμής μπορεί να υπάρχουν προβλέψεις οργανισμών που λένε ότι θα συνεχίσει να είναι 9% του ΑΕΠ που ήταν και κάτι παραπάνω το προηγούμενο έτος. Μέχρι στιγμής, τους πρώτους τρεις μήνες στο 2023 το έλλειμμα είναι 3,8 έναντι ελλείμματος 6,9 -7 πέρυσι. Δεν μπορώ εγώ να πω ότι δεν θα επαληθευτεί ο ΟΟΣΑ ή όποιος άλλος οργανισμός ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή τη στιγμή όμως τα πράγματα είναι καλά. Δεύτερον, δεν φαίνονται οι τιμές της ενέργειας να πηγαίνουν εκεί που είχανε πάει και μεγάλο κομμάτι αυτού του ελλείμματος είναι οι αυξημένες δαπάνες για την ενέργεια αλλά το βασικότερο είναι ότι η Ελλάδα πέρσι είχε 6% ανάπτυξη, διπλάσια από αυτήν που είχαν οι εμπορικοί εταίροι. Όταν εσύ λοιπόν δαπανάς περισσότερο από τους υπόλοιπους εμπορικούς εταίρους σου, προφανώς θα δεις ένα έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το ζήτημα είναι, προέρχεται αυτό από το δημοσιονομικό έλλειμμα για να ανησυχείς; Όχι. Είναι έλλειμμα ανταγωνιστικότητας; Όχι. Είναι έλλειμμα ανάπτυξης σε μεγάλο βαθμό. Θα πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτό. Χρηματοδοτείται από τις επενδύσεις οι οποίες έρχονται από την αλλοδαπή; Διότι ανάπτυξη με αυτές τις εθνικές αποταμιεύσεις δεν γίνεται προφανώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο» εξήγησε ο κ. Πελαγίδης.
Ερωτηθείς εάν ελλοχεύει ο κίνδυνος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ο κ. Πελαγίδης, επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει κάτι, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να φανταστούμε για να γίνει εκτροχιασμός» και τόνισε ότι ελέγχεται όλη η γενική κυβέρνηση με αυστηρές διαδικασίες. 

Υπεραπόδοση 1,8 δισ. 

Για τα δημόσια οικονομικά είπε πως τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023 έχουμε υπεραπόδοση 1,8 δισ. χωρίς την ανάπτυξη που είχαμε πέρυσι, ωστόσο, οικονομία πηγαίνει καλά μακροοικονομικά. «Έχει μπει ο προϋπολογισμός στα κουτάκια. Δεν μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση από όπου και αν προέρχεται να κάνει αυτό που νομίζει» σημείωσε και πρόσθεσε: «τα προβλήματα που έχουμε, η φυγή των νέων, το δημογραφικό, η δικαιοσύνη, η κατάσταση των σχολείων, η κατάσταση των πανεπιστημίων, το κράτος και οι μεταρρυθμίσεις, οι πολλές δημόσιες δαπάνες, είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε δαπάνες, που σημαίνει μια χώρα η οποία πρέπει να δει πώς θα βελτιώσει το κράτος της και να το περιορίσει αλλά και να το βελτιώσει, αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τεθούν από δω και πέρα και πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αλλά η κινδυνολογία του τύπου ότι έρχονται μαύρες μέρες λιτότητας… δεν υπάρχει αυτό, δεν φαίνεται» ανέφερε ακόμα ο κ. Πελαγίδης.