Ο αριθμός των κατοίκων εξωτερικού οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα είναι αυξημένος κατά 4.000.

Το δικαίωμα αυτό αφορά τους ψηφοφόρους οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ομογενών το χρονικό διάστημα μεταξύ της 11ης Απριλίου και της 17ης Μαΐου και δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν στις κάλπες της περασμένης Κυριακής (21/5).

Η εκλογική νομοθεσία προβλέπει ότι δικαίωμα για να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό έχουν οι ομογενείς που υποβάλλουν σχετική αίτηση (στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα apodimoi.gov.gr) 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Οι προηγούμενες εκλογές, προκηρύχθηκαν στις 23 Απριλίου και ως εκ τούτου, συμμετείχαν όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση έως τις 11 Απριλίου, ενώ οι επερχόμενες κάλπες αναμένεται να προκηρυχθούν τη Δευτέρα 29 Μαΐου και άρα δικαίωμα συμμετοχής απέκτησαν όσοι υπέβαλαν αίτηση μέχρι τις 17 Μαΐου.

Ακόμη πάντως, δεν είναι ξεκάθαρος ο συνολικός αριθμός που έχει δικαίωμα να ψηφίσει στη νέα εκλογική διαδικασία, καθώς είναι ακόμη ενεργή η δυνατότητα διαγραφής ή και αναστολής της εγγραφής στους καταλόγους για όσους προτίθενται να έρθουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν εδώ το εκλογικό δικαίωμά τους.