Τα hedge funds έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους έναντι του δημόσιου χρέους της Ελλάδας ενόψει των εκλογών της Κυριακής, εν μέσω ανησυχιών για την πιθανότητα πολιτικής παράλυσης μετά τις εκλογές.

Η συνολική αξία των ελληνικών ομολόγων που δανείστηκαν οι επενδυτές για να στοιχηματίσουν σε πτώση των τιμών, πρακτική γνωστή ως «σορτάρισμα», έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 αυτή την εβδομάδα σε πάνω από 500 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Στην αρχή της χρονιάς βρίσκονταν περίπου στα 65 εκατ. δολάρια.

Το ελληνικό χρέος έχει τις καλύτερες επιδόσεις από αυτό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών μέχρι στιγμής φέτος, και τον περασμένο μήνα η S&P άλλαξε to outlook της για το αξιόχρεο της χώρας από σταθερό σε θετικό, βάζοντάς τα ελληνικά ομόλογα στο κατώφλι της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που έχασαν το 2010.

«Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν ξεπεράσει σε απόδοση τα αντίστοιχα της ευρωζώνης για κάποιο διάστημα, επομένως η αύξηση των short θέσεων έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα [ανοδική] αφήγηση στην Ελλάδα», δήλωσε ο Αντουάν Μπουβέ, επικεφαλής στρατηγικής για τα ευρωπαϊκά επιτόκια στην ING.

«Μέχρι στιγμής η προοπτική των εκλογών δεν έχει επιβραδύνει την απόδοση των ομολόγων, αλλά θα πρέπει να δούμε μετά τα αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Το spread μεταξύ των αποδόσεων του 10ετούς χρέους της Ελλάδας και της Γερμανίας μειώθηκε από περισσότερες από 2,8 ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο σε περίπου 1,5 ποσοστιαίες μονάδες αυτόν τον μήνα.