Οι κάλπες άνοιξαν και η διαδικασία της ψηφοφορίας των εθνικών εκλογών ξεκίνησε και διεξάγεται ομαλά. Σύμφωνα με τη Singular Logic, έως τις 18.30 του Σαββάτου ενεργοποίησαν τη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης και συνεπώς έχουν παραλάβει και εκλογικό σάκο 21.172 δικαστικοί αντιπρόσωποι σε σύνολο 21.467, ποσοστό 98,6%.

Εκλογές 2023: Μέχρι τις 20:30 θα έχουμε ασφαλές αποτέλεσμα

Όπως ανέφερε εχθές ο Γενικός Διευθυντής της Singular Logic, Δημήτρης Μπακάκος, «μέχρι τις 20:30 θα έχουμε μία καλή ενσωμάτωση και θα μπορέσουμε να πάμε σε μία ασφαλή εκτίμηση».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως το αποτέλεσμα για τους σταυρούς που θα ακολουθήσει, μπορεί να το έχουμε στις 24:00 ή στη 01:00.

Πότε αναμένεται το exit poll

Στις 19:00 της Κυριακής - αμέσως δηλαδή μόλις κλείσουν οι κάλπες - αναμένεται να δημοσιευθεί το μεγάλο exit poll στα ελληνικά ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα. Το exit poll θα διεξαχθεί από κοινού από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB HELLAS A.E., Pulse και GPO.

Θα διενεργηθεί για λογαριασμό των καναλιών Mega (συνεργάζεται με τη Metron Analysis), Open (συνεργάζεται με την ΜRB), Star (συνεργάζεται με την GPO), Alpha (συνεργάζεται με την Alco), ΑΝΤ1 (συνεργάζεται με τη Marc) και ΣΚΑΪ (συνεργάζεται με την Pulse), ενώ στο κοινό exit poll συμμετέχει και το Action24.

Πώς μπορούν να μάθουν οι πολίτες πού ψηφίζουν

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν σε ποια εκλογικά κέντρα ψηφίζουν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr από την πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις».

Επίσης μπορούν να μάθουν καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00. Υπενθυμίζεται πως με βάση το σύνταγμα, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις εκλογέων που δεν υποχρεώνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, πάλι σύμφωνα με το σύνταγμα. Για παράδειγμα δεν είναι υποχρεωμένοι να πάνε να ψηφίσουν όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Ποια ψηφοδέλτια είναι άκυρα

Συγκεκριμένα, ο νομοθέτης έχει προβλέψει από την αλλοίωση ενός ψηφοδελτίου έως και το εάν ένας φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις. Σύμφωνα με το π.δ. 26/2012, ακυρότητα των ψηφοδελτίων υπάρχει:

Σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά (άρθρο 70 παρ. 3 του π.δ. 26/2012).

Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 2 του π.δ. 26/2012).

Τα λευκά και οι φάκελοι

Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του (άρθρο 74 παρ. 6 του π.δ. 26/2012).

Αν λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου, στην περίπτωση της κατ` εξαίρεση συνέχισης της ψηφοφορίας με λευκά ψηφοδέλτια (άρθρο 74 παρ. 7 του π.δ. 26/2012).

Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος (άρθρο 75 παρ. 4 του π.δ. 26/2012).

Άλλες ενδείξεις ακυρότητας

Εκτός από την ακυρότητα των ανωτέρω άρθρων, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και στις ακόλουθες περιπτώσεις που ορίζονται περιοριστικά, δηλαδή εάν:

α) εκτυπώθηκε σε χαρτί που ολοφάνερα διαφέρει στο χρώμα από αυτό που χορηγήθηκε από το Δημόσιο ή με τυπογραφικά στοιχεία πρόδηλα διαφορετικά στο χρώμα από αυτά που γενικά χρησιμοποιήθηκαν,

β) έχει σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 70,

γ) δεν είναι ακριβώς σύμφωνο με τους όρους των παρ. 2 - 6 του άρθρου 72,

δ) βρεθεί στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή άλλου συνδυασμού,

ε) χρησιμοποιηθεί σε εκλογικό τμήμα άλλης εκλογικής περιφέρειας κι όχι αυτής που αναγράφεται πάνω σε αυτό και

στ) βρεθεί σε φάκελο που δεν πληροί τους όρους των παρ. 1 έως 3 του άρθρου 75 (άρθρο 76 του π.δ. 26/2012).

Οι εξαιρέσεις

Επιπλέον, κρίνεται χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι δεν αποτελούν, κατά κανόνα, λόγο ακύρωσης από τις εφορευτικές επιτροπές ήσσονος σημασίας διαφορές των ψηφοδελτίων, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται σε:

-συνήθεις τυπογραφικές αβλεψίες,

-ασήμαντες αποκλίσεις από τις οριζόμενες διαστάσεις (στις οποίες η σχετική απόφαση αναφέρεται με τη λέξη «περίπου»), αναπόφευκτες άλλωστε κατά την κοπή των φύλλων του χαρτιού,

-απλές παραλλαγές της απόχρωσης ή της ποιότητας του χαρτιού,

-ατέλειες στην κοπή των πλευρών, και

-στίγματα ή ξέσματα, που επέφερε η εκτύπωση του μεγάλου όγκου των ψηφοδελτίων.

Ανοιχτά και την Κυριακή τα αστυνομικά τμήματα για ταυτότητες και διαβατήρια

Ανοιχτά και την Κυριακή θα είναι τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες για τις εκλογές.

Για αύριο, Κυριακή 21 Μαΐου 2023, θα ισχύσει το εξής ωράριο:

Γραφεία Ταυτοτήτων

Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00.

Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης – αντικατάστασης δελτίου ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας επίσης, είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους Γραφείων Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Τη σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα για μια πειστική νίκη της Νέας Δημοκρατίας αποτυπώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου.

Η δημοσκόπηση της Rass, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Action24, εμφανίζει προβάδισμα 7,2 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 35,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28,6%, το ΠΑΣΟΚ 9,5%, το ΚΚΕ 6,7%, το ΜέΡΑ25 3,7% και η Ελληνική Λύση 3,4%. Στο 1,6% και 1,5% αντίστοιχα μετρώνται η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη, αρκετά μακριά από το 3% που θα τους εξασφάλιζε την εκπροσώπησή τους στη Βουλή.

Στην ερώτηση ποιον εμπιστεύονται περισσότερο για τη σωστή διαχείριση της οικονομίας, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 39,9% τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακολουθεί η απάντηση «κανέναν» με 27,8%. Τον Αλέξη Τσίπρα εμπιστεύεται το 22,5% και τον Νίκο Ανδρουλάκη το 6,9%.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρείται στην κορυφή με 43%, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας εδραιώνει το προβάδισμά του έναντι του Αλέξη Τσίπρα στη δεύτερη θέση με 34,7% θετικές γνώμες έναντι 28% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Στο 27% είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι στο 14,6% και ο Γιάνης Βαρουφάκης στο 14,5%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 49%, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά το 25,1% και «κανένας από τους δύο» το 24,9%.

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία φαντάζει το απόλυτο φαβορί στη συνείδηση των περισσότερων συγκεντρώνοντας ποσοστό 73,9% έναντι 18,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο κόμμα απαντά το 1,6% των ερωτηθέντων.

Δημοσκόπηση MRB: στο 5% η διαφορά

Στο 5% διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την τελευταία δημοσοποιήσιμη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open.

Όπως αναφέρει η έρευνα που παρουσιάστηκε από τον Δημήτρη Μαύρο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,4%, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ στο 8,3%, το ΚΚΕ στο 5,6%, η Ελληνική Λύση στο 3,2% και το ΜέΡΑ25 στο 3,1%.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου με αναγωγή στο σύνολο, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι 32,3%, το ΠΑΣΟΚ μέχρι 11%, το ΚΚΕ μέχρι 7,4%, η Ελληνική Λύση μέχρι το 4,7%, το ΜέΡΑ25 μέχρι 4,6%, ενώ υπάρχει και η έκπληξη της Νίκης, που «φλερτάρει» να μπει στη Βουλή με μέγιστο ποσοστό το 3,6%.

ALCO: 34,7% έως 38,7% η Νέα Δημοκρατία

Την τελική της εκτίμηση για τις εκλογές παρουσίασε η ALCO στο κεντρικό δελτίο του ALPHA.

Η εκτίμηση ψήφου της εταιρείας δίνει πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό στάθμισης 36,7%, με κατώτατο το 34,7% και ανώτατο το 38,7%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό στάθμισης 29,3%, με κατώτατο το 27,3% και ανώτατο το 31,3%. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό στάθμισης 8,8%, με κατώτατο το 7,8% και ανώτατο το 9,8%. Το ποσοστό στάθμισης του ΚΚΕ είναι 6,9% ,με κατώτατο το 5,9% και ανώτατο το 7,9%, το οποίο οριακά υψηλότερο από το κατώτατο όριο του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση έχουν κατώτατα όρια κάτω του 3%, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να κινδυνεύσουν να μείνουν εκτός Βουλής.

MARC: άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ της Νέας Δημοκρατίας

Διεύρυνση στο προβάδισμα που είχε η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,1%, με τη διαφορά των δύο κομμάτων να ανεβαίνει στο 7,3%. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας η Νέα Δημοκρατία είχε συγκεντρώσει 32,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 7,7% από 8,9%, το ΚΚΕ στο 5,7% από 6%, το ΜεΡΑ25 στο 3,5% από 3,2%, με την Ελληνική Λύση να διατηρείται στο 3,3%, την Πλεύση Ελευθερίας να βρίσκεται στο 2,3% από 1,6% και το κόμμα ΝΙΚΗ στο 2% από 1,3%. Στο 1% βρίσκονται το κόμμα ΕΑΝ και Εθνική Δημιουργία, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν 2%.

Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει από 34% έως 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 27,6% έως 31,6%, το ΠΑΣΟΚ από 7,5% έως 10,5%, το ΚΚΕ από 5,5% έως 7,5%, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 από 2,8% έως 4,8% και η Πλεύση Ελευθερίας από 1,9% έως 3,3%.

Σχετικά με το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου και την αυτοποθέτηση «χωρίς ταύτιση», το 30,2% απάντησε «δεξιά» και κεντροδεξιά το 24,2% «κέντρο», το 25,8% «κεντροαριστερά» και το 19,8% «αριστερά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται πρώτος στην ερώτηση «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύστε περισσότερο» με 38,8%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα που λαμβάνει 24%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι τρίτος με 5,2%, ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,1%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 4,3% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 3,6%.

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 65,5% (21,1% με διαφορά πάνω από 6 μονάδες και 44,4% με διαφορά κάτω από 6 μονάδες) και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5% με το 15% από το ποσοστό αυτό να πιστεύει ότι η διαφορά θα είναι μικρότερη.

Το 37,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να έχει μια δεύτερη ευκαιρία στις επερχόμενες εκλογές, έναντι του 27,3% που πιστεύει το ίδιο για τον Αλέξη Τσίπρα. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να ενισχύσει άλλο κόμμα ανεξάρτητα από τον νικητή.

Σχετικά με τις προτιμήσεις στην κυβέρνηση, το 34,7% θέλει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, το 13,4% αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όσον αφορά τις συνεργασίες, το 13,2% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με βασικό κορμό το κυβερνών κόμμα και το 23,4% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση tvxs: Στο 6,6% η διαφορά

Στη δημοσκόπηση της ιστοσελίδας tvxs.gr, η οποία ανήκει στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογολου, και της εταιρείας Palmos Analysis, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31,5% και προηγείται με 6,6% μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν καταφέρνει να περάσει το όριο του 25%.

Οι διπλάσιοι ερωτηθέντες θεωρούν ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι πιο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται άνετα στο ερώτημα «ποια είναι η γνώμη σας για τους πολιτικούς αρχηγούς;»