Η περίπτωση των επιθέσεων χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων την ώρα που οι μαθητές έδιναν εξετάσεις προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Απ’ όλους; Όχι ακριβώς. ΣΥΡΙΖΑ και από πίσω ως παρακολούθημα το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη επέλεξαν, με κοινή φρασεολογία, να επιτεθούν στην κυβέρνηση, στο επιτελικό κράτος που επιδιώκουν να αποδομήσουν, και όχι σε αυτούς που υλοποίησαν ή και χρηματοδότησαν την επίθεση.
Από την υπόθεση του δήθεν θανάτου της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο μέχρι και την επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός. Υιοθετεί άκριτα οτιδήποτε μπορεί να του προσφέρει έστω πέντε λεπτά την ευκαιρία να εξαπολύσει δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης. Ανεξάρτητα αν το όποιο αφήγημα καταρρίπτεται στη συνέχεια.
Στην υπόθεση του δήθεν θανάτου της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο διέσυρε τη χώρα. Ακόμη και σήμερα εμμένει στη θέση του ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη του το δηλώνουν παρά τις ηχηρές διαψεύσεις που έφτασαν μέχρι και στην απομάκρυνση των υπευθύνων για τα δημοσιεύματα στο «Spiegel». Ή μέχρι την αποκάλυψη για την εμπλοκή ΜΚΟ και προσώπων που έστησαν το θέμα.
Υιοθέτησαν ό,τι ειπώθηκε σε βάρος της χώρας. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βουλευτές και κυρίως ευρωβουλευτές έστησαν ολόκληρο σκηνικό και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης διασύροντας τη χώρα. Εμφανίζοντας τους Έλληνες ως άτομα που επιδιώκουν τον θάνατο των μεταναστών.
Το αφήγημα δεν βγήκε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και φάνηκε με εκκωφαντικό θα έλεγε κανείς τρόπο στο αποτέλεσμα και των εκλογών της 21ης Μαΐου. Δεν είναι φυσικά αυτός ο λόγος της συντριβής. Είναι όμως σημείο αιχμής αναφορικά με την αξιοπιστία ενός κόμματος που διεκδικεί, όπως ακόμη υποστηρίζει, την εξουσία.
Η Τράπεζα Θεμάτων
Η περίπτωση της Τράπεζας Θεμάτων και των επιθέσεων που δέχθηκε από χάκερ είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Συνδέεται με την υπόθεση της «μικρής Μαρίας» και του δήθεν θανάτου; Επί της ουσίας όχι. Ως νοοτροπία ναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε ένα αφήγημα θεωρώντας πως έτσι αποδομεί την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παράλληλα υιοθέτησε ασμένως και μια ανακοίνωση της Ενωσης Πληφορορικών Ελλάδας, η οποία υποστηρίζει πως δεν υπήρξε κάποια επίθεση. Ποια είναι η Ένωση αυτή; Γράφονται ήδη πολλά, εν τούτοις το ερώτημα είναι ένα: Έχει τα δεδομένα που απαιτούνται προκειμένου να προχωρά σε τέτοιες εκτιμήσεις;
Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας όχι. Το ΕΔΥΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση, παρέθεσε γραφήματα στα οποία αποτυπώνεται η σταδιακή και ομαλή αύξηση της κίνησης στην εφαρμογή, αλλά και εκείνα που εντοπίζεται η κακόβουλη κίνηση ως διακριτή κορυφή νωρίτερα της ομαλής κορύφωσης της κίνησης.
Υπογράμμισε πως «η διάγνωση των επιθέσεων γίνεται μέσω των εργαλείων παρακολούθησης των δικτύων και μέσω των αναφορών των εργαλείων προστασίας και όχι μόνο μέσω δημόσια διαθέσιμων δεδομένων» και σημείωσε ότι «η άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση της αξιοπιστίας όσων υπεύθυνα εργάζονται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση τέτοιων κακόβουλων επιθέσεων, αντί για την καταδίκη όσων τις σχεδιάζουν και τις εκτελούν, θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγική και κινδυνεύουμε να τις ενθαρρύνουμε αντί να τις αποθαρρύνουμε με τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης».
Κανένα πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ που, διά της Διάνας Βουτυράκου, εκ των βαριών βιογραφικών του Αλέξη Τσίπρα, έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση, να υιοθετήσει τη θέση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας και να επαναλάβει τη ρητορική της Κουμουνδούρου που ανάγει τον λαϊκισμό και τα fake news σε κεντρική γραμμή και σε αυτήντην προεκλογική περίοδο.
Υγ.1: Τα… βαριά βιογραφικά που αναπαράγουν την ίδια λογική και την ίδια προεκλογική τακτική που η Κουμουνδούρου εφάρμοσε και πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν αλλάζουν τα δεδομένα. Αν αλλάζει μόνο η εικόνα και το πρόσωπο αλλά όχι η συνολική πρακτική και λογική, στην ουσία δεν αλλάζει το μήνυμα.
Υγ.2: Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβαν πως δεν ήταν πρόβλημα τα πρόσωπα, οι… ταχυδρόμοι δηλαδή, αλλά το ίδιο το μήνυμα του λαϊκισμού που επαναλαμβάνεται και τώρα.