Το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης συζητήθηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, χθες Τρίτη 6 Ιουνίου, που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, η συζήτηση ανάμεσα στους δύο ΥΠΕΞ έγινε σε καλό κλίμα και φάνηκε ότι θα υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. «Προέκυψε ένα θέμα σε μια νησίδα, μίλησαν αμέσως στο τηλέφωνο και φαίνεται να το έλυσαν. Αυτά είναι καλά νέα. Από σήμερα το πρωί στον Έβρο θα δούμε κάποια διαφοροποίηση» σχολίασε ο ανταποκριτής. Εντός της ημέρας αναμένεται να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική δράση από την τουρκική πλευρά, στη νησίδα όπου συγκεντρώνονται οι μετανάστες.

Η επικοινωνία των δύο αντρών έγινε εν μέσω αύξησης ροών ιδίως στον Έβρο. Χθες ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάςσυγκάλεσε σύσκεψη για το ζήτημα της διακίνησης μεταναστών σε νησίδες του ποταμού Εβρου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Βασίλειος Σκουρής, ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλειος Κασκαρέλης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δανιήλ Εσδράς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ανώτατα στελέχη της Διοίκησης.

Ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης, από τη Θεσσαλονίκη, αναγνώρισε ότι «οι ροές πράγματι είναι αυξημένες, δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι είναι σε εξέλιξη κάτι εκτός πλαισίου. Δεν είναι σε ιδιαίτερα αξιοσημείωτο βαθμό αυτή η αύξηση (…) Δεν μπορούμε βέβαια να παραβλέψουμε το γεγονός ότι, αν δεν είναι η τουρκική στρατοχωροφυλακή αυτή που προωθεί αυτούς τους ανθρώπους, σίγουρα είναι η στρατοχωροφυλακή που δεν κάνει αυτό που θα όφειλε, όπως οφείλει και από την κοινή δήλωση του 2016». Τέλος υποστήριξε ότι «διακινητές να υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια, αλλά δεν νομίζω ότι εργαλειοποιείται από την Τουρκία».