Στην κατάσταση αυξημένης πιθανότητας ατυχήματος, το καλοκαίρι του 2020, αναφέρθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τις περιόδους που ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζοντας πως στην περίπτωση χτυπήματος από την τουρκική πλευρά, η χώρα μας έχει διαμηνύσει ότι θα χτυπήσει.

«Φτάσαμε στα κόκκινα της έντασης το καλοκαίρι του 2020, με τους δύο στόλους να έχουν αναπτυχθεί στο ανατολικό Αιγαίο. Σε μια τέτοια κατάσταση η πιθανότητα ατυχήματος είναι αυξημένη» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

Επίσης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε μια ακόμη δύσκολη περίοδο για τις δύο χώρες, τον Φεβρουάριο- Μάρτιο του 2020 και τη διαχείριση της κρίσης του Έβρου. «Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση» είπε. Μια δύσκολη περίοδος ήταν και «όταν υπήρχε έξαρση ρητορικής από την τουρκική πλευρά, πέρυσι τέτοια εποχή. Του είπα του Ακάρ «τι θα γίνει; Θα μαλώσουμε τώρα;», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα της επικοινωνίας ανά πάσα ώρα και στιγμή ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης.

Σχολιάζοντας το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά και τη επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως «είναι πρώτη μετεκλογική περίοδος, νέα κυβέρνηση, θα χαραχθεί νέα πορεία ιδίως για τις γεωπολιτικές σχέσεις», επισημαίνοντας πως αυτή την περίοδο υπάρχει ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο όπως είπε υπάρχουν και οι φωνές που προκαλούν εντάσεις.  «Βρισκόμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον. Οι ενέργειες που συνιστούν παραβιάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Είναι ένα καλό σημάδι. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας όμως δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει» είπε και τόνισε πως όσο υπάρχει το casus belli και η διακήρυξη της «Γαλάζιας Πατρίδας» παραμένει και η προκλητική στάση μιας γειτονικής χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, συνεχίζουμε να ενισχύουμε το πρόγραμμα μας» πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε μάλιστα στην περίοδο που ο ίδιος είχε συνομιλίες με τον πρώην Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ξεκαθαρίζοντας του πως ο εξοπλιστικός συγχρονισμός της Ελλάδας δεν αποτελεί απειλεί για την Τουρκία.  «Με τον κ. Ακαρ είχα την ευκαιρία να του υπογραμμίσω ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της δεν αποσκοπούσε σε έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών με την Τουρκία, αφορούσε στην απαραίτητη ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό ή την αντικατάσταση των εξοπλισμών. Και είχε συμφωνήσει ο Ακάρ» είπε.

Για τα F-16 και τα Rafale

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολίασε επίσης τόσο την άρνηση των ΗΠΑ να δώσουν τα F-16 στην Τουρκία αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας με την απόκτηση των νέωνRafale. «Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου βάζουν ενστάσεις για τα F-16 διότι υπάρχει ο φόβος ότι μια νατοϊκή χώρα θα επιτεθεί σε άλλη. Ποιος ο λόγος λοιπόν να τα δώσουν;» είπε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε πως δε μπορεί να προβλέψει στο μέλλον τι θα γίνει. «Μπορεί κάποια στιγμή η Αμερική να άρει τις αντιρρήσεις της. Αλλά και η Τουρκία πρέπει να πείσει γι’ αυτό. Οι εγγυήσεις που βάζουν μέλη του Κογκρέσου ότι αυτά τα F- 16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, είναι ένα σημαντικό σημείο» είπε.

«Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα και εμείς παίρνουμε τα δικά μας μέτρα. Ο εκσυγχρονισμός μας προχωράει. Έχουμε ήδη παραλάβει 15 Rafale από τα 24», συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας τα Rafale «άσο στο μανίκι» της Ελλάδας. «Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα με αεροσκάφη πολύ προηγμένης τεχνολογίας. Είναι μια αγορά που υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, ένα χρόνο από την υπογραφή των συμβολαίων. Τα αεροσκάφη αυτά αποτελούν μια ποιοτική αναβάθμιση», σημείωσε. «Είναι ένα οπλικό σύστημα που η Τουρκία ξέρει ότι δεν θα έχει ανταπόκριση. Είναι διαφορετικά από τα F-16», συμπλήρωσε, λέγοντας πως «σε επίπεδο αέρα είμαστε καλυμμένοι».

Σε εγρήγορση για Έβρο και Αλεξανδρούπολη

Τέλος, όσον αφορά τα σύνορα στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση των κατά μηκών των χερσαίων συνόρων στον Έβρο. Ο φράχτης κάνει σίγουρα τη δουλειά του». «Ενοχλεί τους Τούρκους ότι πήρε πόντους η Αλεξανδρούπολη. Αλλά η Αλεξανδρούπολη και η αμερικάνικη παρουσία εκεί δεν σημαίνει ότι θέλουμε να αναπτύξουμε επιθετικότητα προς την Τουρκία», κατέληξε ο πρώην υπουργός Άμυνας.