Τα αποτελέσματα του καιροσκοπισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψήφισε την απλή αναλογική σε βάρος της σταθερότητας και αποτελεσματικότητας που μπορεί να εγγυάται μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, αντανακλώνται στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στον Έβρο, καθώς κυλώματα λαθροδιακινητών με την ανοχή των τουρκικών Αρχών επιχειρούν να εκμεταλλευτούν αφενός τη χαμηλή στάθμη των νερών και αφετέρου τη μεταβατική κατάσταση στη χώρα με την ύπαρξη υπηρεσιακής κυβέρνησης και να προωθήσουν μεγάλες ομάδες μεταναστών στο ελληνικό έδαφος.

Έχουν ήδη σημειωθεί διαδοχικά περιστατικά με τη χρησιμοποίηση νησίδων στον ποταμό Έβρο. Και χθες, ακόμα μια ομάδα παράτυπων μεταναστών, 20 άτομα στους Ψαθάδες Έβρου, περισυνέλεξαν οι ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τον ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, πρόκειται για ένα ιδιότυπο «παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι». Τις τελευταίες ώρες, πολλές και διαφορετικές ομάδες μεταναστών, καθοδηγουμένες από διακινητές, αλλά ακόμα και από Τούρκους στρατοχωροφύλακες, διατρέχουν τις περιοχές του Έβρου από τη Νέα Βύσσα μέχρι και τους Ψαθάδες, σε σημεία με πολύ χαμηλή στάθμη των υδάτων λόγω της καλοκαιρίας, και όπου εντοπίζουν περιοχές χωρίς φύλαξη επιχειρούν να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

Η εξελίξεις αυτές, όπως και η οργανωμένη κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες στις εξετάσεις στα Λύκεια, καταδεικνύει την τάση ανάπτυξης διαφόρων κινδύνων στη διάρκεια μεταβατικών περιόδων και την ανάγκη ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης. Ανάγκη που φρόντισε να αποδυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρώντας στο ατόπημα της απλής αναλογικής, η οποία στέρησε από τη χώρα μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, την οποία θα είχε ήδη και όχι μια μεταβατική υπηρεσιακή κυβέρνηση.