Τους τέσσερις λόγους για τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές ανέλυσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι ο πρώτος λόγος είναι η συνέπεια λόγων και έργων. «Πρώτη φορά κάτι που είπε προεκλογικά ένας υποψήφιος πρωθυπουργός σε τόσο μεγάλο βαθμό, και παρά τις κρίσεις, έγινε πράξη μετεκλογικά. Προφανώς υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα, και είναι και αυτό μέρος της εντολής που δόθηκε από τους πολίτες, αλλά τα πιο πολλά έγιναν, και σε πολύ μεγάλο βαθμό κάποιες φορές έγιναν και περισσότερα». 

Ο δεύτερος λόγος είναι οι κρίσεις, είπε ο κ. Μαρινάκης και σημείωσε: «Η χώρα μας διαχειρίστηκε αυτά τα χρόνια, όπως και όλος ο κόσμος, τις πιο μεγάλες εισαγόμενες πρωτόγνωρες κρίσεις. Εμείς δώσαμε μάχες. Κάποιες τις κερδίσαμε, κάποιες τις χάσαμε, κάποιες δεν τις κερδίσαμε όσο θα έπρεπε, όμως τις δώσαμε όλες. Μαζί με τους πολίτες. Η αντιπολίτευση σε αυτές τις κρίσεις βρήκε ευκαιρία να "πετροβολήσει" όχι μόνο την κυβέρνηση, όχι μόνο τον πρωθυπουργό, αλλά τη χώρα. Ήταν απ' έξω. Έλεγε για "ακρίβεια Μητσοτάκη", "πανδημία Μητσοτάκη", κώφευε όταν μιλούσαμε για εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Έλεγε ότι δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν εμβόλια, ότι θα ξεστοκάρουμε εμβόλια. Έκανε πορείες για τον Κουφοντίνα. Ουσιαστικά, έκλεισαν το μάτι ξεκάθαρα στον Κασιδιάρη. Ο κόσμος το αντιλήφθηκε αυτό, και ήταν και μία τιμωρία στη λογική του "να είμαι απέναντι και να βαφτίζω τις κρίσεις με το όνομα του πολιτικού μου αντιπάλου"». 

Ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι «ο τρίτος λόγος ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε εκμεταλλευόμενος την τοξικότητα, τη μη κανονικότητα. Τα λέει όλα η φράση της Έφης Αχτσιόγλου, μέσα σε αυτήν την τετραετία, ότι η κανονικότητα δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά. Όταν, όμως, έρχεται η στιγμή που σταδιακά επιστρέφει η κανονικότητα και πρέπει να μιλήσεις προγραμματικά και δεν λες τίποτα ουσιαστικό τότε θα "τιμωρηθείς" για το γεγονός ότι δεν μπορεί να είσαι μόνο ένα κόμμα διαμαρτυρίας, ενώ αρχίζουν οι εποχές και γίνονται σταδιακά καλύτερες». 

Ο τέταρτος λόγος που ανέφερε ο κ. Μαρινάκης είναι ότι την ώρα που η Νέα Δημοκρατία έκανε τον απολογισμό της τετραετίας και παρουσίαζε το πρόγραμμά της «εκείνοι αμφισβητούσαν τον Άρειο Πάγο, τις δικαστικές αποφάσεις, τις δημοσκοπήσεις, τα οικονομικά στοιχεία. Εμείς προσπαθούσαμε να μιλήσουμε και να τεκμηριώσουμε κάτι συγκεκριμένο και ο ΣΥΡΙΖΑ μάς έλεγε ότι ο γάιδαρος "πετάει". Να θυμίσουμε τι συνέβη, για παράδειγμα, με το δήθεν νεκρό κοριτσάκι στον Έβρο. Αυτό δείχνει πολλά πράγματα. Η ταχύτητα που είχαν στο να "καταδικάσουν" την Ελλάδα, να συκοφαντήσουν την Ελλάδα, χωρίς να περιμένουν. Νομίζω, όμως, ότι είναι τόσο καθαρό το αποτέλεσμα, είναι τόσο καθαρή η εντολή που λαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία για να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, που μιλάει από μόνη της. Και ας κάνουν αυτοί την ανάλυση, ας μιλήσουν αυτοί για τα δικά τους θέματα».