Πολλοί αναρωτιούνται αν ο, κατά τα άλλα συμπαθής, Στέφανος Κασσελάκης είναι το πρόσωπο-πρότυπο ή έστω το μέτρο της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να μπορέσει να εξελιχθεί σε κυβερνητικό παράγοντα.

Γράφει ο Γιώργος Μανουσακάκης

Σήμερα, με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο, ένα κόμμα για να μπορέσει να κυβερνήσει θα πρέπει να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 38%. Με λίγα λόγια, αν ο κ. Κασσελάκης εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, θα πρέπει να τον ψηφίσει το 38% των Ελλήνων για να γίνει πρωθυπουργός. Και το ερώτημα είναι το εξής: «Ο κ. Κασσελάκης αντιπροσωπεύει το 38% των Ελλήνων;».

Σίγουρα, από όποια πλευρά και το δεις ή απάντηση είναι όχι. Ο κ. Κασσελάκης δεν αντιπροσωπεύει το 38% της ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο, σίγουρα, αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό της κοινωνίας και ένα άλλο επίσης μικρό ποσοστό από τους ανθρώπους που πιστεύουν στις αριστερές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ και είναι πιο ρομαντικοί. Βέβαια υπάρχει και άλλο ένα ποσοστό «αριστερόστροφο», το οποίο ο κ. Κασσελάκης δεν υπάρχει περίπτωση να το αντιπροσωπεύσει, αφού ως αμερικανοτραφής θα του είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει την σκέψη των αριστερών εκ του Ανατολικού Μπλοκ.

Οπως και να έχει, ο κ. Κασσελάκης για να κυβερνήσει θα πρέπει να αναζητήσει ψήφους από τη μεσαία τάξη και από το «Κέντρο», είτε αυτό γυρίζει προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά. Αλλωστε, η εικόνα που προβάλλει προς τα έξω δεν έχει καμία σχέση με άλλες κοινωνικές τάξεις, αλλά ούτε και με τις κοινωνικές τάξεις που ψηφίζουν αριστερά. Επίσης, το βιογραφικό του κ. Κασσελάκη δεν αντιπροσωπεύει τον συντηρητικό Ελληνα ψηφοφόρο.

Επειδή όμως στην πολιτική ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ, μπορεί κάποια χρονική στιγμή ο κ. Κασσελάκης να γίνει πρωθυπουργός. Αυτό το ενδεχόμενο πάντα είναι ανοικτό όταν κάποιος ηγείται ενός κόμματος εξουσίας.

Στην παρούσα φάση όμως τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά για τον πολύ συμπαθή Στέφανο. Θα πρέπει να  κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ συμπαγή (πολύ δύσκολο φαίνεται), να πείσει τον κόσμο και τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ ότι του αξίζει η θέση του προέδρου, χωρίς αμφισβητήσεις, και, τέλος, να καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του 38% του ελληνικού
λαού για να κυβερνήσει.