Μετά την άρνηση της Έλενας Ακρίτα και του Όθωνα Ηλιόπουλου να παραιτηθούν από βουλευτές Επικρατείας, που έχουν εκλεγεί, για χάρη του Στέφανου Κασσελάκη, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως δεν θέλει «ούτε μία στο εκατομμύριο ούτε ο κ. Ηλιόπουλος, ούτε η κα Ακρίτα ούτε ο κ. Αποστολάκης να παραιτηθούν της θέσης τους».
Στη συνέχεια, εξέφρασε την άποψη πως τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχουν πιο έντονη παρουσία εκτός Βουλής, γιατί «το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα είναι η γείωση στην κοινωνία», ενώ τόνισε, πεπεισμένος, πως αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί σύντομα κυβέρνηση.
«Οι μάχες δίνονται στην κοινωνία. Θα πηγαίνω να συνεργάζομαι με τους βουλευτές συχνά, αλλά η ΚΟ θα έρχεται μαζί μου, έξω στην κοινωνία. Μιλάμε για τους αγρότες; Θα πάμε στη Λάρισα μαζί. Μιλάμε για άλλα θέματα; Θα πάμε εκεί που είναι στην κοινωνία. Το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα είναι η γείωση στην κοινωνία. Άμα το κάνουμε, θα γίνουμε κυβέρνηση σύντομα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Άλλος αρχηγός κόμματος και άλλος πρόεδρος ΚΟ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια
Ωστόσο, τα παραπάνω δεν αναιρούν το γεγονός ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης την Κυριακή πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, θα έχει άλλον πρόεδρο της ΚΟ και άλλον αρχηγό κόμματος.
Δεν πρόκειται για κάτι καινοτόμο, καθώς και το ΠΑΣΟΚ προς το τέλος της προηγούμενης τετραετίας, είχε διαφορετικό αρχηγό κόμματος και άλλον πρόεδρο της ΚΟ του, όταν εξελέγη στις εσωκομματικές εκλογές να αναλάβει τα ηνία του κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τότε ήταν εκλεγμένος ευρωβουλευτής, αλλά όχι βουλευτής στην ελληνικό Κοινοβούλιο. Παρόλα αυτά, παραμένει το ερώτημα κατά πόσο είναι επιθυμητό στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρός του να μην ηγείται και της ΚΟ του για μία τετραετία.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης στις εθνικές εκλογές το καλοκαίρι ήταν έννατος υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν εξελέγη. Για να αποκτήσει, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, βουλευτική έδρα χρειάζεται, σύμφωνα με όλα όσα προβλέπονται, να υπάρξει μία παραίτηση βουλευτή Επικρατείας και έπειτα των επιλαχόντων στις θέσεις από τέσσερα έως οχτώ.