έφηβος (ο) 1. άνθρωπος ηλικίας από 11-12 μέχρι 16-17 «προφανώς ένας έφηβος με τα μυαλά του ακόμα πουρέ φταίει πάντα λιγότερο από τους ενήλικους κηδεμόνες του που τον αφήνουν ανεξέλεγκτο» 2. ανώριμος και χωρίς εμπειρίες άνθρωπος ο οποίος συχνά παρασύρεται από τις ορμές του «πολύ υποτιμητικό να αποκαλείς αιώνιο έφηβο έναν μεγάλο άνθρωπο» 3. αυτός που είναι επικίνδυνος «με το που νυχτώνει η περιοχή γεμίζει εφήβους και φοβάσαι να κυκλοφορήσεις»

Ατιμωρησία που οδηγεί στο έγκλημα

Η διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα στους εφήβους είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας αντίληψης που θέλει τα παιδιά να μεγαλώνουν χωρίς όρια και κανόνες, πεπεισμένα ότι έχουν απεριόριστα δικαιώματα τα οποία δεν συνοδεύονται από καμία απολύτως υποχρέωση. Oταν τα παιδιά υφίστανται ανοησίες του τύπου «ο κόσμος σού ανήκει» ή του τύπου «μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις» και ταυτοχρόνως διαπιστώνουν ότι η παραμικρή τιμωρία έχει γίνει ταμπού και τα λάθη τους δεν έχουν συνέπειες, λογικό είναι να ζουν με μοναδικά όρια αυτά που βάζει η όρεξή τους. Αν η όρεξή τους είναι να εγκληματήσουν, θα εγκληματήσουν και αφού μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν και αφού ο κόσμος τούς ανήκει, κανείς δεν δικαιούται να τους πει το παραμικρό. Στο κάτω-κάτω τόσους ενήλικες βλέπουν να εγκληματούν ατιμώρητοι… Σε κάθε περίπτωση οι μόνοι που δικαιολογούνται να εκπλήσσονται με τη βία των εφήβων είναι οι συμπολίτες που θα ένιωθαν έκπληξη βλέποντας ένα παρατημένο χωράφι να γεμίζει αγριόχορτα. Οι υπόλοιποι καταλαβαίνουμε ότι όποιος σπέρνει απειθαρχία και ατιμωρησία θα θερίσει αταξία και έγκλημα.

Μαντέψτε

Τα τελευταία αρκετά χρόνια στη Δύση οι εγκληματίες γίνονται όλο και πιο αδίστακτοι και όλο και πιο βίαιοι, ενώ οι αρχές γίνονται όλο και πιο διστακτικές και όλο και πιο μαλθακές. Ποιος λέτε ότι θα επικρατήσει στο τέλος;

Υποψήφιος χαμηλών απαιτήσεων

Οπως έγραψα χτες, δεν είδα το πασοκοντιμπέιτ, αλλά από τα αποσπάσματα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής εκτόνωσης, καταλαβαίνω ότι ήταν Βατερλό για τον part time δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος όμως δεν πρέπει να στεναχωριέται. Κανείς δεν περίμενε πολλά από κάποιον που έγινε δήμαρχος από σπόντα και έχει καταφέρει μέσα σε λίγους μήνες να κάνει την Αθήνα χειρότερη από την πόλη που παρέλαβε.

Ομοιότητες

Διαβάζω ότι ο Κώστας ο Ζουράρις χαρακτήρισε «σούργελο» τον Στέφανο με τα κολλητά ρούχα και ενώ δεν διαφωνώ σε τίποτα με τον χαρακτηρισμό θέλω να ρωτήσω: είναι βέβαιο ότι μέσα από τα λεγόμενά του αναφερόταν στον ηγέτη της Τζάκρη και ότι στην πραγματικότητα δεν είχε μπροστά του καθρέφτη;