χαρησδούκας (ο) 1. αυτός που κάνει στο πόδι τις δουλειές που του ανατίθενται, αρπακολλατζής, ξεπέτας «για να μπορείς να απαντάς πειστικά σε ερωτήσεις πρέπει να έχεις κάτσει λίγο να μελετήσεις σοβαρά και όχι να είσαι χαρησδούκας» 2. αυτός που προσπαθεί να αρνηθεί την ευθύνη για πράγματα που όλοι ξέρουν ότι έχει κάνει «ο Νίκος είναι τόσο χαρησδούκας που αρνήθηκε ότι έβρισε τον Γιώργο μπροστά σε όλους όσοι τον είχαν ακούσει να τον βρίζει» 3. αυτός που δεν ανέχεται την κριτική «μην της πεις ότι τα μπιφτέκια που έφτιαξε ήταν καμένα γιατί είναι τόσο χαρησδούκας που θα σε βρίσει και στο τέλος θα πει ότι τα έκαψες εσύ»

Ρεζέρβα για ώρα ανάγκης 

Μέχρι τώρα πίστευα ότι κανείς δεν μπορεί να έχει το θράσος του ηγέτη της Τζάκρη. Μέχρι που άκουσα τον part-time δήμαρχο Αθηναίων να λέει πόσο τον προσβάλλει η προσπάθεια του Ανδρουλάκη να πείσει πως ο ίδιος (ο Δούκας δηλαδή) συγκρίνει τον εαυτό του με Μιτεράν και Ερντογάν. Το ότι μόλις λίγες μέρες πριν ο Δούκας όντως είχε συγκρίνει τον εαυτό του με Μιτεράν και Ερντογάν με έκανε να καταλάβω ότι δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Οταν μάλιστα τον άκουσα να λέει πόσο εκτιμά τον Πετρουλάκη και πόσο τον τιμά η σάτιρά του, λίγες ώρες αφού σε ομιλίες του του είχε επιτεθεί επειδή τάχα τον παρουσίαζε νεκρό, συνειδητοποίησα πως ακόμη κι αν χάσουμε τον Στέφανο με τα κολλητά ρούχα μπορούμε να ελπίζουμε πως θα μας μείνει ο Χάρης με το ανεξήγητο μαλλί.    

Απόδειξη 

Τελικά το μεγαλύτερο από τα πολλά κατορθώματα του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες είναι ότι δείχνει στις μαλθακές και γεμάτες δισταγμούς κυβερνήσεις της Δύσης ότι άμα θέλεις, γίνεται να κάνεις τους τρομοκράτες να φοβούνται περισσότερο απ’ όσο φοβούνται τα υποψήφια θύματά τους. 

Η ευαισθησία δεν είναι και για... χόρταση 

Χθες, οι δρόμοι της Αθήνας ήταν για άλλη μια φορά κλειστοί. Χιλιάδες άνθρωποι έτρεξαν «για καλό σκοπό», φόρεσαν τα σχετικά μπλουζάκια προκειμένου να διαφημίσουν ότι έτρεξαν «για καλό σκοπό» και μετά κάθισαν να πιουν τον καφέ τους στα καφέ που καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια της πόλης απαγορεύοντας τη μετακίνηση πεζών, γονιών με καρότσια και αναπήρων. Λες και δεν ξέραμε ότι η ευαισθησία τους κρατάει όσο οι πόζες τους στο ίνσταγκραμ. 

Επεμβάσεις 

Εβλεπα το ρεπορτάζ για τους συμπολίτες που μπούκαραν στην εκδήλωση του Πολυτεχνείου και σκεφτόμουν ότι η (πολύ ικανοποιητική) επέμβαση της αστυνομίας ίσως τελικά να μη λύνει κανένα πρόβλημα και ότι αυτό που στην πραγματικότητα χρειάζεται είναι μια επέμβαση των κυρίων με τις άσπρες ρόμπες και τα πουκάμισα που κουμπώνουν ανάποδα.