ντιμπέιτ (το) 1. διαδικασία στην οποία πολιτικοί προσπαθούν να επιδείξουν το ταλέντο τους στην τηλεόραση «αν αντί για αρχηγό ψάχναμε τηλεπαρουσιαστή, το ντιμπέιτ θα ήταν πραγματικά χρήσιμο» 2. τρομερά βαρετό θέαμα «αποφεύγω το θέατρο γιατί οι 9 στις 10 παραστάσεις που έχω πάει τελευταία είναι ντιμπέιτ»

Νομίζουν ότι ασχολούνται μαζί τους

Τα ντιμπέιτ δεν έχουν σχέση με την πολιτική. Ή, για να το πω πιο σωστά, δεν έχουν σχέση με την ικανότητα ενός πολιτικού να αποφασίσει και να διοικήσει. Το μόνο που μπορεί να διαπιστώσει κανείς από αυτά είναι το αν ένας πολιτικός γράφει στον φακό κι αν θα μπορούσε να νικήσει σε ένα τηλεπαιχνίδι όπου θα έπρεπε να προλάβει να πει όσο το δυνατόν περισσότερα σε πολύ λίγο χρόνο. Συνεπώς, κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν αποφασίζει ποιον θα ψηφίσει βασιζόμενος σε ένα ντιμπέιτ (εκτός, βέβαια, αν κάποιος υποψήφιος δείξει με τη συμπεριφορά του ότι είναι ψυχικά ασταθής, κάτι που δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα απολαύσει σε ζωντανή μετάδοση) και οι μόνοι λόγοι που διεξάγονται είναι α) μιμητική διάθεση που έχουν οι καθυστερημένες χώρες απέναντι σε κάθε συνήθεια των προηγμένων και β) η ματαιοδοξία των δημοσιογράφων. Ολα αυτά τα γράφω για να πω ότι φυσικά και δεν είδα το χτεσινό ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να καταλάβω ότι μιλάμε για ανθρώπους τόσο αποκομμένους από την πραγματικότητα, ώστε να πιστεύουν ότι θα υπάρξει έστω και ένας που, χωρίς να είναι υποχρεωμένος, θα κάτσει να τους παρακολουθήσει για τρεις ολόκληρες ώρες.

Συνδυασμός

Για να δείτε ότι δεν είμαι μόνο κριτική, αλλά έχω και προτάσεις, προτείνω τα ντιμπέιτ στο εξής να γίνονται σε ένα φορμάτ που θα συνδυάζει Survivor, καλλιστεία και κατς. Ανταγωνιστικά αθλητικά παιχνίδια, παρέλαση με τουαλέτες και μαγιό, μια ερώτηση για τον καθένα και στο τέλος πάλη μέχρι τελικής πτώσεως. Από πολιτικής απόψεως δεν θα υπάρχει διαφορά με τα σημερινά ντιμπέιτ, αλλά τηλεοπτικώς θα έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον.

Κόμμα-θέμα μόνο για πρωινάδικα

Γενικώς η σχέση τηλεόρασης και πολιτικής είναι κάτι το πολύ περίεργο. Ας πούμε οι ειδήσεις και οι ενημερωτικές εκπομπές συνεχίζουν να αφιερώνουν χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι πια φανερό πως οι μόνοι αρμόδιοι είναι ο Λιάγκας, η Σκορδά, η Καινούργιου, η Μπάρκα, η Στεφανίδου, η Μενεγάκη, η Τσιμτσιλή και η Πάνια.

Δημιουργήματα

Ελληνας γονιός είναι αυτός που μεγαλώνει τα παιδιά του χωρίς να υπολογίζει κανόνες και χωρίς να βάζει όρια. Αυτός που τα κάνει να πιστεύουν ότι έχουν μόνο δικαιώματα και καθόλου υποχρεώσεις, τα πείθει ότι είναι το κέντρο ενός κόσμου που τους ανήκει και μετά σοκάρεται επειδή αυξάνεται η νεανική εγκληματικότητα.