«Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζουμε, σήμερα, την έκθεση "Μιχάλης Οικονόμου, η αλχημεία της ζωγραφικής", μια ακόμη πρωτοπόρα έκθεση, που οργανώνει η Πινακοθήκη Αβέρωφ, η οποία, φέτος, κλείνει 35 χρόνια πολύπλευρης και πολύτιμης προσφοράς στην Τέχνη».Με αυτά τα λόγια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Οικονόμου στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η υπουργός αναφέρθηκε στην περίπτωση του τιμώμενου καλλιτέχνη, «μιας αυτόφωτης, αταξινόμητης, μοναχικής περίπτωσης στη νεοελληνική τέχνη, ενός ιδιαίτερου και εξαιρετικά ταλαντούχου καλλιτέχνη.

Με σύντομο βίο 45 χρόνων από το 1888 έως το 1933, και συντομότερη περίοδο δημιουργίας, εικοσιδύο χρόνια, από το 1909 έως το 1931, με μοναδικό έργο που παρέμενε για χρόνια στη σκιά, αν όχι στη λήθη». Για να τονίσει στη συνέχεια ότι «αυτή την αδικία αποκαθιστά σήμερα η Πινακοθήκη Αβέρωφ οργανώνοντας την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Οικονόμου, παρουσιάζοντας έργα του γνωστά αλλά και άγνωστα, που αναδύθηκαν την τελευταία εικοσαετία».

Η υπουργός Πολιτισμού στάθηκε στην τεχνοτροπία του Μιχάλη Οικονόμου «του καλλιτέχνη, ο οποίος μεταφέρει στον καμβά τις σύγχρονες αναζητήσεις του χρώματος και του φωτός, τις οποίες κατακτά και τις διαμορφώνει σύμφωνα με τα δικά του βιώματα και με τη σφραγίδα ενός sui generis ταλέντου» συμπληρώνοντας ότι «η διάχυση των χρωμάτων και του φωτός, που διαλύουν τις ευέλικτες γραμμές των περιγραμμάτων, τοποθετούν τα θέματα που τον εμπνέουν μέσα σε μια ποιητική και ρομαντική ατμόσφαιρα».

Η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε τη σημασία της έκθεσης που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, ενός «από τα πρώτα μουσεία που έλαβαν το σήμα της Αναγνώρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του Ελληνικού Συστήματος Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων». «Μιας ευρείας και ολοκληρωμένης μεταρρυθμιστικής παρέμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο", όπως επεσήμανε η Υπουργός, "τη συνολική αναβάθμιση και προσαρμογή του μουσειακού τομέα της χώρας, στις ανάγκες, στις απαιτήσεις και στις κάθε είδους προκλήσεις του 21ου αιώνα", προσθέτοντας ότι «από το 2026, το Υπουργείο Πολιτισμού θα υποστηρίζει οικονομικά μόνον τα αναγνωρισμένα μουσεία».

Η υπουργός Πολιτισμού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ιδρυτή της Πινακοθήκης, Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, «τον ευπατρίδη που, στη διάρκεια μισού αιώνα, με λογισμό και με σχέδιο, συγκρότησε όχι μία, αλλά δύο σημαντικές συλλογές έργων ζωγραφικής, έχοντας στόχο να δημιουργήσει, με τα αγαπημένα αδέλφια του, τον Μισέλ Αβέρωφ και τη Μίκα Σινιόσογλου, Πινακοθήκη στη μνήμη των γονιών τους», επισημαίνοντας ότι η «η οικογένεια Αβέρωφ συνεχίζει να προσφέρει πολλά σ' αυτόν τόπο, με πολλή προσωπική δουλειά, δημιουργική σκέψη και έμφαση πάντα στην ποιότητα. Στον δρόμο που χάραξε εκείνος».

Η έκθεση φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Αβέρωφ από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως τις 15 Ιανουαρίου 2024 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε πόσο σημαντική είναι αυτή η συνέργεια ανάμεσα στα δυο Ιδρύματα, που δίνουν την ευκαιρία τόσο στην περιφέρεια Ηπείρου όσο και στην Αθήνα να γνωρίσουν το θαυμάσιο έργο του Οικονόμου, ενός «λησμονημένου» ζωγράφου.