Η ανάταξη και ανάπτυξη της οικονομίας, όπως οι 11 αποκρατικοποιήσεις που έχουν αποφέρει 7,8 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία και έρχονται σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν το 2019 και συνεχίζονται μετά τις εκλογές του 2023 με την εφαρμογή του προγράμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελούν τη μια όψη του νομίσματος και συμβάλλουν τόσο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο και σε καλύτερες αμοιβές.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι όσα γίνονται και όσα προγραμματίζονται με χρονικό ορίζοντα το 2027 και αφορούν την Ελλάδα και τους πολίτες της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς την εντός και εκτός χώρας παρουσία του και τις παρεμβάσεις του για όλα τα ζητήματα. Από την Ουκρανία και το Μεσανατολικό μέχρι το μεταναστευτικό και την ασφάλεια των συνόρων της χώρας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια στιγμή όμως, η καθημερινότητα του πολίτη, σε όλα τα επίπεδα, βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο του επιτελικού κράτους. Οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και καταλαμβάνουν όλο το εύρος της λειτουργίας ενός σύγχρονου κράτους που επιδιώκει να επιστρέψει τα οφέλη της ανάπτυξης στους πολίτες όχι μόνο μέσω της βελτίωσης του εισοδήματος, αλλά και της παροχής των υπηρεσιών που αποτελούν τη βάση της κοινωνικής συνοχής.

Με απλά λόγια, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέτουν προτεραιότητα όχι απλά τη σύγκλιση σε μισθούς και ανάπτυξη με την Ευρώπη, αλλά και το σημείο εκείνο που αφορά την ανταποδοτικότητα στο πλαίσιο της ορθής λειτουργίας ενός κράτους.

Υγεία, παιδεία, υποδομές, ασφάλεια και κυρίως σταθερότητα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες, παράλληλα με την κατοχύρωση της θέσης της Ελλάδας σε διεθνές και κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως κεντρικού παίκτη στις πολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Μόνο αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Ντουμπρόβνικ και συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας - Νοτιοανατολικής Ευρώπης προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της εισβολής της Ρωσίας και ο συντονισμός ενεργειών των χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη συνάντηση είχε γίνει με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 2023.

Χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», μαζί με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, και ενημερώθηκε για τις εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί στα 1.000 τ.μ. του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Απομένει η ολοκλήρωση στα υπόλοιπα 600 τ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας εκτελεί έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σε όλα τα νοσοκομεία.

Σήμερα, Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Πάφο στο πλαίσιο της Συνόδου των αρχηγών των κρατών-μελών της ΜΕD9, όπου κυρίαρχο θέμα συζήτησης θα είναι το Μεσανατολικό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μεσόγειο συνολικά, δεδομένων και των ζητημάτων που ανακύπτουν στο μεταναστευτικό. Ζητήματα που αφορούν άμεσα χώρες της Ευρώπης που «βλέπουν» Μεσόγειο εξαιτίας των εξελίξεων σε Γάζα και Λίβανο.

Τα παραπάνω είναι απλά ένα… τριήμερο στο πλαίσιο των υψηλών ταχυτήτων που έχει αναπτύξει το Μέγαρο Μαξίμου στο οποίο μάλιστα πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη αναφορικά με το θέμα των 1.000 καμερών που θα τοποθετηθούν για την καταγραφή των τροχαίων παρεμβάσεων στην Αττική συμβάλλοντας όμως με τη λειτουργία τους και στην αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος της εγκληματικότητας.

Στην παιδεία τα θέματα τρέχουν επίσης με υψηλές ταχύτητες. Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, οι πληρώσεις θέσεων στα ΑΕΙ, η δημιουργία συνθηκών λειτουργίας σχολικών μονάδων, ακόμη και το ηλεκτρονικό φροντιστήριο μπαίνουν σε εφαρμογή, παράλληλα με τη διαδικασία ανακαίνισης σχολικών κτηρίων ανά την Ελλάδα. Σε συνδυασμό με τις ενέργειες του υπουργείου προχωρούν τομές σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τη στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων με την παράλληλη διευκόλυνση της έλευσης των μη κρατικών πανεπιστήμιων μέσα από το ενδιαφέρον που δείχνουν διεθνώς αναγνωρισμένα ιδρύματα.

Αυτά και πολλά άλλα διαμορφώνουν την ατζέντα της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να ξεδιπλώνει σειρά πρωτοβουλιών άμεσα συνδεδεμένων με την καθημερινότητα, την ώρα που, δυστυχώς, στον αντίποδα παρατηρείται όχι απλά στασιμότητα, αλλά κατάσταση διάλυσης και τοξικότητας, κυρίως στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τουλάχιστον ως προς την κοινοβουλευτική του δύναμη.

Οι πολίτες, ακόμη και οι ψηφοφόροι του κόμματος, στρέφουν αλλού το πρόσωπο βλέποντας μια κατάσταση όμοια της οποίας δεν έχει εμφανιστεί στο πολιτικό σκηνικό τα τελευταία χρόνια. Στον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, είναι ορατό ότι δεν είχαν αυταπάτες, αλλά ότι το κόμμα το ίδιο ήταν μια… οφθαλμαπάτη, έστω πολιτική.

Στο ΠΑΣΟΚ οι επιλογές για την ηγεσία του κόμματος είναι μια από τα ίδια. Ουδείς γνωρίζει πώς θα καταστεί εφικτή η αναγέννησή του, αφού οι δύο διεκδικητές δείχνουν να λοξοκοιτούν προς τα αριστερά, κυρίως ως προς την τακτική που προτίθενται να ακολουθήσουν. Ειδικά ως προς την καταστροφολογική λογική που επικράτησε τα πέντε τελευταία χρόνια…

Η αντιπολίτευση απουσιάζει. Μπορεί οι υποψήφιοι επικεφαλής της να δηλώνουν «είμαι εδώ», αλλά τελικά ο μόνος που είναι… εδώ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»