Η έντονη και κάθετη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ήταν απλά μια διάψευση. Ηταν η απάντηση στη προσπάθεια που γίνεται να πληγεί αφενός ο θεσμός της Προεδρίας, αφετέρου η κυβέρνηση με πρόσχημα τα εθνικά θέματα και κυρίως τα ελληνοτουρκικά.
Το αφήγημα που στήθηκε προκαλεί εύλογα ερωτήματα αφού ουσιαστικά επιχειρεί να πείσει ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκουν επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να εκλεγεί πρόσωπο το οποίο θα συμμετέχει σε μια διαδικασία «μειοδοσίας» που συνδέεται με τις συζητήσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
«Είναι απαράδεκτα αυτά τα δημοσιεύματα. Ξεφεύγουν της πολιτικής κριτικής, έστω και της σφοδρής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη. Είναι βαθιά προσβλητικά για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «θέλω να το διαψεύσω κατηγορηματικά και να πω ότι κάποια στιγμή -έχω κάνει αυτή την έκκληση σε συγκεκριμένα Μέσα- πρέπει να υπάρχει και ένα όριο».
«Για μένα, το όριο έχει να κάνει με τον σεβασμό στους θεσμούς, αφήστε τα πρόσωπα στην άκρη και με το να μη δημιουργούμε εντυπώσεις μειοδοσίας, στη βάση χυδαίων ψεμάτων, για εθνικά θέματα», συνέχισε, για να καταλήξει:
«Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι ψάχνουμε έναν “νέο μειοδότη” για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η χώρα μας ισχυροποιείται. Αυτό κάποιοι μπορεί να μην το καταλαβαίνουν ή να κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν. Δικαίωμά τους. Αλλά πρέπει να υπάρχει ένα όριο».
Σε τι αποσκοπούν όμως όλα αυτά τα σενάρια που αφορούν τα ελληνοτουρκικά και στα οποία περιπλέκονται διάφορα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό; Σενάρια που επιχειρούν να πλήξουν την κυβέρνηση με θέματα που «σηκώνουν» τα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας; Τόσο δεξιά που κινούνται στο πλαίσιο της ακροδεξιάς;
Η χώρα διανύει ίσως την πιο σταθερή πολιτικά περίοδο μετά το χάος των μνημονίων. Η παρούσα κυβέρνηση έχει μπροστά της καθαρό χρόνο 2,5 ετών για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Και είναι η πρώτη ίσως φορά που η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να αποτελεί σημείο πολιτικού εκβιασμού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως έγινε το 2014 αλλά και το 2009.
Στην πρώτη περίπτωση, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησε σε εκλογές μέσα από την καταψήφιση του Σταύρου Δήμα, στη δεύτερη η τότε κυβέρνηση Καραμανλή επέλεξε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχοντας απέναντι τον Γιώργο Παπανδρέου που δήλωνε ότι δεν θα ψηφίσει όποιον και αν προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σήμερα αυτό δεν μπορεί να γίνει. Το σχετικό άρθρο του συντάγματος άλλαξε. Και ναι μεν παραμένει η πρόνοια για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση, εντούτοις η εκλογή μπορεί να γίνει στο τέλος των διαδικασιών με απλή πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, μια κυβέρνηση κινδυνεύει περισσότερο από την καταψήφιση νομοσχεδίων ή κεντρικών επιλογών της και λιγότερο από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το να επιχειρείται εκ των προτέρων να χαρακτηριστεί μειοδοτική η πρόταση της κυβέρνησης δείχνει και την προσπάθεια να εγερθεί ζήτημα που να ρίξει νερό στον μύλο των κομμάτων δεξιά της ΝΔ που παίζουν παιχνίδια με τα εθνικά θέματα και στηρίζονται σε θεωρίες συνωμοσίας και αφηγήματα που αφορούν, στο τέλος της ημέρας, μόνο ψεκασμένες ιστορίες του Διαδικτύου.
Και εδώ ίσως υπάρχει ένα σημείο που αξίζει να αναφερθεί, αφού από το 2019 επανέρχεται όταν αποτυγχάνουν οι προσπάθειες να απειληθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του από τα αριστερά. Πρόκειται για το σημείο στήριξης κομμάτων δεξιά της ΝΔ ως… απειλή για τα ποσοστά της κυβερνώσας παράταξης στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ισως είναι το σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι με τους θεσμούς δεν παίζει. Δεν κινείται μικροπολιτικά ούτε μικροκομματικά αφήνοντας τους πολιτικούς καιροσκοπισμούς για άλλους. Ολοκλήρωσε την πρώτη κυβερνητική θητεία όπως είχε εξαρχής δηλώσει. Θα ολοκληρώσει και τη δεύτερη όπως επίσης έχει δεσμευθεί. Και έχει ζητήσει να βγει εκτός κάδρου μικροπολιτικής η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα ξεκινήσει στην ώρα της με σεβασμό στον θεσμό αλλά και στα πρόσωπα.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό, έχει αποδείξει ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των συμφερόντων της χώρας μας. Ειδικά ως προς τα ελληνοτουρκικά έχει κατ’ επανάληψη τονίσει τις ελληνικές «κόκκινες» γραμμές.
Ανήμερα της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας και μιλώντας στην εκπομπή «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου, ήταν σαφής ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει την ελληνοτουρκική προσέγγιση και τις συνομιλίες τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση χάριν της λύσης. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος σε αυτό». Από εκεί και πέρα σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας που υιοθετούν και τα όσα η τουρκική πλευρά επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι έχουν περισσότερο το βλέμμα στραμμένο στα εσωτερικά, ενδεχομένως στην άσκηση πίεσης για λόγους άσχετους με τα εθνικά θέματα, συνδεδεμένους ίσως με την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη…
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»