Από τις εφορίες και τη διαφθορά στο κράτος μέχρι το οργανωμένο έγκλημα και τους εκβιασμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να κάνει πράξη το μήνυμα «νομιμότητα παντού». Το επιτελικό κράτος, η κυβέρνηση, οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες έχουν μπει δυναμικά στην προσπάθεια πάταξης του φαινομένου που «τρώει» τα σωθικά του κράτους και αποτελεί, εκτός των άλλων, τροχοπέδη στην ανάπτυξη με άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνία και τη συνοχή της.
Οι «αθόρυβες» έρευνες είναι το κλειδί στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη και παράγει απτά αποτελέσματα. Το γεγονός πως τα αποτελέσματα αυτά γίνονται γνωστά όταν δένονται οι ανά περίπτωση υποθέσεις και προχωρούν σε συλλήψεις οι αρμόδιες αρχές, δείχνει ότι πλέον κάτι… κινείται στο σύστημα αντιμετώπισης της διαφθοράς απ’ όπου και αν προέρχεται.
Η εντολή που έχει δοθεί είναι σαφής και έχει ουσιαστικά λύσει τα χέρια των προσώπων που στελεχώνουν υπηρεσίες όπως οι «αδιάφθοροι» της ΕΛΑΣ και της ΑΑΔΕ, η Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αλλά και η νεοσύστατη διεύθυνση για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που γίνεται γνωστή ως το «ελληνικό FBI» για τον κρίσιμο ρόλο που αναμένεται να αναλάβει.
Η περίπτωση της εφορίας της Κέρκυρας έρχεται να επιβεβαιώσει την κινητικότητα που υπάρχει ως προς τα σοβαρά για τη λειτουργία ενός ευνομούμενου κράτους προβλήματα. Το κύκλωμα που είχε στηθεί και το οποίο περιλάμβανε στελέχη και υπαλλήλους της εφορίας βασίστηκε στην αρχή των εκβιασμών και τη λογική της αδυναμίας του πολίτη να αντιμετωπίσει το κράτος όπως αυτό εκπροσωπείται από επίορκα στελέχη του.
Με τη λογική του «αν μπλέξεις δεν ξεμπλέκεις» και της δύναμης που δίνεται σε στελέχη του Δημοσίου μέσα από την πολυπλοκότητα του νομικού πλαισίου το οποίο διέπει τις σχέσεις πολίτη – κράτους, στήθηκε ένα κύκλωμα εκβιασμών έναντι επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με στόχο την αποκόμιση παράνομου κέρδους, θυμίζοντας την πρόσφατη περίπτωση της εφορίας της Χαλκίδας, όπου επίσης δραστηριοποιήθηκε ένα ανάλογο κύκλωμα.
Εντύπωση προκαλεί ότι παρότι εξαρθρώθηκε το κύκλωμα στη Χαλκίδα, αυτό στην εφορία της Κέρκυρας εξακολούθησε να λειτουργεί εκτιμώντας ενδεχομένως πως δεν υπάρχει περίπτωση να αποκαλυφθεί η δράση του. Ισως αυτό συνέβαινε στο παρελθόν. Τώρα υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Πέραν της πολιτικής βούλησης, υπάρχουν και τα απαραίτητα εργαλεία για να ξηλώσουν το πουλόβερ της διαφθοράς.
«Οπως φάνηκε και στη γνωστή, δυσάρεστη υπόθεση της Χαλκίδας πριν από μερικούς μήνες το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να χαριστεί σε όποια φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες που εποπτεύει. Η ΑΑΔΕ αντέδρασε πολύ γρήγορα τότε, αντέδρασε αποφασιστικά και τώρα, στην Κέρκυρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας:
«Ας το καταλάβουν όλοι: οι φορολογούμενοι έχουν την απαίτηση από εμάς να είμαστε δίκαιοι και αποτελεσματικοί. Ακόμη όμως περισσότερο, δεν ανέχονται φαινόμενα διαφθοράς. Κάνουμε κάθε μέρα ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την εύλογη απαίτησή τους. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά!».
Ανάλογη και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος τόνισε ότι «Η θέση μας σε αυτό έχει υπάρξει πάντοτε διαυγής. Μηδενική ανοχή σε οποιοδήποτε φαινόμενο διαφθοράς. Και ξέρετε, δεν είναι καταστατικό αυτό μόνο στα λόγια, αλλά είναι και στην πράξη».
Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και στο πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα σημειώνοντας πως «όταν πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει ένα ζήτημα στην Κέρκυρα, υπάρχει ένα κύκλωμα που δρα εκεί, ζητήσαμε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας να διερευνήσει την υπόθεση, να δει αν αυτές οι ενδείξεις όντως ευσταθούν και να δρομολογήσει την υπόθεση στη δικαιοσύνη».
Την ίδια στιγμή η δημιουργία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, του «ελληνικού FBI», μπαίνει στη μάχη της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος τα πλοκάμια του οποίου φτάνουν μέχρι και τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Γι’ αυτό άλλωστε στο μικροσκόπιο των στελεχών μπαίνει και η οικονομική διάσταση του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ ταυτόχρονα εντείνονται οι εσωτερικοί έλεγχοι για φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της ΕΛΑΣ.
Οπως αναφέραμε, το κλειδί είναι οι «αθόρυβες» έρευνες. Αυτές που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας κυκλώματα και σχέσεις ακόμη και μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών, όπως φάνηκε στην περίπτωση του δήμου Αθηναίων και της δημοτικής αστυνομίας όπου το κύκλωμα εκβιασμού επιχειρηματιών είχε απλωθεί μέχρι την Περιφέρεια Αττικής, τις πολεοδομίες και κάθε συναρμόδια υπηρεσία.
Το κόστος της διαφθοράς είναι δυσθεώρητο. Υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της χώρας και στο σχέδιο αλλαγής σελίδας που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση με ορίζοντα το 2027. Είναι εφικτή η πλήρης πάταξή της; Αντικειμενικά όχι. Βήμα-βήμα όμως ο περιορισμός της μέσα από την αποκάλυψη των διαφόρων κυκλωμάτων δημιουργεί συνθήκες νομιμότητας και εμπέδωσης κλίματος αναφορικά με το κράτος Δικαίου.
Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που στέλνεται μέσα από την αποκάλυψη διαφόρων κυκλωμάτων είναι σαφές.
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»