«Αυτό που περιμένουμε είναι ν’ αποκτήσει η χώρα μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚπου φέρνει στον δεύτερο γύρο τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα. Και έτσι ακριβώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη εν αναμονή του δεύτερου γύρου την προσεχή Κυριακή και την ανάδειξη του νέου προέδρου στο τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα. Η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφαινόμενη αδυναμία να διατελέσει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό ανάλογο με αυτό του τίτλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ακόμη φέρει– θα μπορούσε να δώσει στο ΠΑΣΟΚ μια δυναμική που όμως τελικά δείχνει να χάνεται μέσα από τις επιλογές των ψηφοφόρων του. 

Το αποτέλεσμα –ανεξαρτήτως ποιος θα επικρατήσει την επόμενη Κυριακή είναι επί της ουσίας μια από τα ίδια. Οι δύο μονομάχοι εκφράζουν σχεδόν το ίδιο κοινό μέσα στο ΠΑΣΟΚ και οι ψήφοι που έλαβαν δείχνουν ότι οι μηχανισμοί εξακολουθούν να το κηδεμονεύουν σε σημείο που να καθίσταται αδύνατη η όποια προσπάθεια αλλαγής και μετατόπισής του στον χώρο των κομμάτων εξουσίας. Αυτό είναι πλέον ορατό. Αυτό διαπιστώνουν και στην κυβέρνηση, που είναι αλήθεια ότι θα επιθυμούσε αυτό που είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση σε επίπεδο επιχειρημάτων και όχι άναρθρων κραυγών που καταλήγουν σε ένα «όχι σε όλα» επιδιώκοντας να δημιουργήσουν προσκόμματα σε κάθε μεταρρύθμιση που επιχειρείται. 

Για παράδειγμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας έχουν κοινή στάση σε μια εμβληματική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της παιδείας. Ο λόγος για την αλλαγή του άρθρου 16 υπέρ του οποίου ομνύουν θέτοντας όμως όρους και προϋποθέσεις που δύναται να δημιούργησαν σοβαρά εμπόδια. Το ΠΑΣΟΚ είπε «όχι» στην επιστολική ψήφο για τις εθνικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός θα επαναφέρει το θέμα. Τι θα πράξουν άραγε οι δύο μονομάχοι. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε «όχι» ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα το επαναλάβει; Ο Χάρης Δούκας θα πάρει θέση; Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε το «όχι σε όλα» κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ, με τον Χάρη Δούκα ως δήμαρχο Αθηναίων να λειτουργεί με κινηματική λογική σε θέματα που αφορούν την πρωτεύουσα. Παράδειγμα οι διαμαρτυρίες στα Εξάρχεια για τον σταθμό του Μετρό. 

Δεν είναι μόνο αυτά τα παραδείγματα. Είναι πολύ περισσότερα και έρχονται να επιβεβαιώσουν τις αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι οι δύο μονομάχοι κινούνται στην ίδια... ράγα ως προς την τακτική τους και ενδεχομένως ως προς τις κεντρικές επιλογές τους την επομένη του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών. Στην κυβέρνηση σίγουρα δεν θέλουν την τοξικότητα και την καταστροφολογία. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι... ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένας... γνωστός αντίπαλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να προκαλέσει εκπλήξεις πρέπει να μεταλλαχθεί, κάτι που δείχνει να αδυνατεί να πράξει. Αρκεί να σημειωθεί ότι και μετά τις εκλογές του 2023 και μετά τις ευρωεκλογές, παρά τα δυσμενή για τον ίδιο και το κόμμα του αποτελέσματα, κινήθηκε στην ίδια λογική του καταγγελτικού λόγου. Από την άλλη και η περίπτωση του Χάρη Δούκα δεν είναι πολιτικά περίπλοκη. Αποτάνθηκε στ’ αριστερά του ΠΑΣΟΚ ευελπιστώντας ότι θα επαναλάβει τη νίκη που πέτυχε στον δήμο Αθηναίων. Αυτή η στάση προκαλεί αναστάτωση σε μεγάλο αριθμό μελών του ΠΑΣΟΚ και αυτό θα τον δυσκολέψει την επόμενη ημέρα, κάτι που γνωρίζουν στο επιτελείο της κυβέρνησης. 

Είναι βέβαιο πάντως ότι στην κυβέρνηση δεν εφησυχάζουν. Στόχος άλλωστε του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να απευθυνθεί στους πολίτες. Να δώσει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας και να κριθεί από το έργο του στο τέλος της τετραετίας. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν άλλωστε πως η απουσία σοβαρής αντιπολίτευσης επιτρέπει την ανάδειξη και μεγέθυνση θεμάτων στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης. Γνωρίζουν επίσης ότι ο λαϊκισμός στον οποίο προσφεύγουν όσοι δεν διαθέτουν προγραμματικό σχέδιο και εναλλακτικές προτάσεις προκαλεί προβλήματα, διεγείρει... πάθη και λειτουργεί προς όφελος των ακραίων στοιχείων. Γνωρίζουν επίσης ότι οι κεντρώοι ποντάρουν εκ νέου στη μεταρρυθμιστική ικανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος καλείται να κερδίσει εκ νέου το στοίχημα της σύνθεσης στον χώρο όπου κατέστη πολιτικά κυρίαρχος. Στον χώρο από τα δεξιά και την κεντροδεξιά μέχρι το κέντρο, όπως έπραξε τόσο το 2019 όσο και το 2023. Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση παρακολουθούν και καταγράφουν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ασχολούνται όμως πρωτίστως με την εφαρμογή του οδικού χάρτη που έχει καταρτίσει ο πρωθυπουργός στον δρόμο για το 2027. 

ΥΓ.: Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους. Ο αριθμός αυτών που ψήφισαν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δυναμικός. Το momentum δείχνει να χάθηκε εν τη γενέσει του. Η αύξηση των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες κατά 11% περίπου δεν αποτελεί μεγάλη επιτυχία σε σχέση με το 2021. Πολύ περισσότερο, τη στιγμή που μπορούσε κάποιος να ψηφίσει ως... φίλος και όχι να εγγραφεί απαραίτητα μέλος. Ηδη στην Χαριλάου Τρικούπη ξορκίζουν το ενδεχόμενο την επόμενη Κυριακή να βρεθούν στις κάλπες οι μισοί.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»