Οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ανέδειξαν τους δύο υποψήφιους που πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο ώστε να καταστεί ορατή και η πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα της αντιπολίτευσης. Θα καθορίσει όμως και το κατά πόσο η Χαριλάου Τρικούπη θα προχωρήσει ενωμένη στην επόμενη φάση. Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι τραγική. Ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν –καλύτερα ελπίζουν– πως το κόμμα, που βρέθηκε να κυβερνά για τέσσερα και πλέον χρόνια και σήμερα να βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα καταφέρει να μη διαλυθεί.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος –όπως και η Νέα Δημοκρατία– στο πολιτικό σκηνικό. Παραμένει και με μεγάλη διαφορά το πρόσωπο που θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, να ηγηθεί δηλαδή της πορείας για την επόμενη ημέρα έχοντας συγκεκριμένο σχέδιο για την Ελλάδα του 2027, αλλά και μετά από αυτόν τον χρονικό ορίζοντα, που καθορίζεται με βάση τη λήξη της συνταγματικά καθορισμένης θητείας της σημερινής κυβέρνησης.

Μιλώντας έξω από το ιστορικό κτήριο της ΝΔ στη Ρηγίλλης, την Παρασκευή το βράδυ, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, περιέγραψε τον στόχο για την Ελλάδα του 2027. Εναν στόχο που έχει στον πυρήνα του, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, μια Ελλάδα «με 2% πληθωρισμό, με ανεργία 8%, με μέσο μισθό 1.500 ευρώ, με κατώτατο μισθό 950 ευρώ». «Αυτές», είπε, «είναι οι κεντρικές δεσμεύσεις μας και αυτές θα τις υλοποιήσουμε», για να προσθέσει ότι «τον οδικό χάρτη τον έχω ήδη περιγράψει αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη: μέτρα στήριξης του εισοδήματος, της οικογένειας, της στέγης. Είναι ανακοινώσεις που ήδη βλέπετε κάθε μέρα να γίνονται πράξη. Χωρίς ποτέ, όμως, να κρύβω την ανάγκη δημοσιονομικής ισορροπίας, ούτε και να δίνω υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, σε μία συνετή όσο και προοδευτική πολιτική που μετρά το μπόι των δυνατοτήτων μας και όχι τη σκιά τους».

Μιλώντας για τρίτη κυβερνητική θητεία έδειξε με σαφήνεια τον στόχο της επόμενης περιόδου μέσα από την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος και την παραγωγή έργου με απτό και ορατό αποτέλεσμα και στην καθημερινότητα του πολίτη, βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους θέση.

«Η κυριαρχία μας στο πεδίο των αποτελεσμάτων και η Βαβέλ της αντιπολίτευσης, αυτή η κρίση της αντιπολίτευσης δεν είναι ανεξάρτητη από τη δική μας τολμηρή πολιτική. Τώρα εκδηλώνεται, γιατί τώρα αποδεικνύεται ότι εμείς η Νέα Δημοκρατία στερούμε από άλλα κόμματα το πολιτικό τους οξυγόνο, σπάζοντας δόγματα και ιστορικές αγκυλώσεις. Ωστε να έρθει στο φως η γήρανση και η πολιτική ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε για να προσθέσει αναφερόμενος και στο ΠΑΣΟΚ: «Οι δικές μας επιλογές έχουν δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο εκσυγχρονιστικό δεν είναι και είναι η Νέα Δημοκρατία που ακύρωσε τα θεμέλια επάνω στα οποία στέκονταν για πολλά χρόνια οι αντίπαλοί μας».

Και αυτή είναι η ουσία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να στερήσει το πολιτικό οξυγόνο των κομμάτων της  αντιπολίτευσης, ειδικά του υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ και του χωρίς πυξίδα ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός πως μέχρι σήμερα τα δύο αυτά κόμματα επένδυσαν στην καταστροφολογία χωρίς να δώσουν μία, εφαρμόσιμη, πρόταση είναι ορατό. Δεν είναι τυχαίο ότι και στις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι προτίμησαν να στείλουν το μήνυμά τους στην κυβέρνηση διά της αποχής και όχι διά της ψήφου διαμαρτυρίας σε ένα από τα παραπάνω κόμματα.

Τα δύο αυτά κόμματα αναζητούν σήμερα αρχηγό. Στην Κουμουνδούρου ουδείς γνωρίζει αν θα καταστεί εφικτό να φτάσουν μέχρι τις κάλπες, τουλάχιστον με τη μορφή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα. Οσα έχουν γίνει και όσα γίνονται δημιουργούν συνθήκες αποστροφής για τους ψηφοφόρους και απαξίας για το κόμμα που έφτασε να κυβερνά εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που έπληξε τη χώρα με τα γνωστά αποτελέσματα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ελπίζουν η εκλογή αρχηγού να δημιουργήσει κλίμα… επιστροφής. Μόνο που η επιστροφή στο πολιτικό σκηνικό προϋποθέτει και ένα πρόγραμμα, μια εναλλακτική πρόταση ικανή να διαμορφώσει συνθήκες προσέλκυσης ψηφοφόρων που δεν κοιτούν να βρουν στέγη αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψηφοφόρων που θα εκτιμήσουν ότι το ΠΑΣΟΚ δύναται να κυβερνήσει χωρίς να επενδύει σε πλειοδοσία υποσχέσεων και λαϊκισμού.

Προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει έναν αγώνα πολιτικής επιβίωσης με αβέβαιο αποτέλεσμα και το ΠΑΣΟΚ αναζητεί το πρόσωπο που θα αντιμετωπίσει τον… Κανέναν και όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πρόσωπο που θα δείξει αν μπορεί το κόμμα να βρεθεί στη θέση της αντιπολίτευσης, της σοβαρής αντιπολίτευσης, που όλο ακούμε αλλά δεν βλέπουμε, πριν αρχίσουν οι συζητήσεις περί… κυβερνησιμότητας και άλλων τινών.

Σε κάθε περίπτωση, οι λογικές του «ώριμου φρούτου» και της «φθοράς» έχει αποδειχθεί ότι στην περίπτωση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχουν εφαρμογή. Οι πολίτες αναζητούν πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια και όραμα για το μέλλον κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού και της τοξικότητας…

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»