Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls από την ψηφοφορία των ευρωεκλογών στην Αυστρία, την Κύπρο, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Μάλτα και την Ολλανδία.

Κύκλοι ΕΛΚ: Δεν περιμένουμε μεγάλες αλλαγές στο νέο Ευρωκοινοβούλιο

«Δεν αναμένουμε να αλλάξει κάτι δραματικά» στη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, είπαν στη Ναυτεμπορική στις Βρυξέλλες υψηλά ιστάμενες πηγές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Το ΕΛΚ αναμένει μάλιστα να έχει «μικρά κέρδη», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ θεωρούν ότι στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες.

«Αυτοί που θα έχουν απώλειες αναμένουμε να είναι οι Πράσινοι και το Renew».

Αναφορικά με τα κέρδη της άκρας δεξιάς, όπως τουλάχιστον διαφαίνονται στις δημοσκοπήσεις, κύκλοι από το ΕΛΚ είπαν στη Ναυτεμπορική ότι «ακόμη και να σημειωθούν σημαντικά κέρδη σε μια χώρα, το αποτύπωμα συνολικά θα είναι μικρό και δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου».

Οι ίδιες πηγές ανέφερανότι ακόμη και στην περίπτωση της Ολλανδίας οι 7 έδρες του Βίλντερς δεν κάνουν μεγάλη διαφορά, γιατί, είχε απώλειες η υπόλοιπη ακροδεξιά». Σημειώνεται ότι η Ολλανδία είχε 5 Ευρωβουλευτές στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς & Μεταρρυθμιστές (ECR).