Εκφράζοντας την ικανοποίησή του τόσο για τη συμφωνία των 27 για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα όσο και για την υιοθέτηση των κρίσιμων ελληνικών εθνικών προτεραιοτήτων στην Στρατηγική Ατζέντα της Ευρωπαικής Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και τους Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλας για την εκλογή τους.
Μετά το πέρας της Συνόδου ό Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι πάρθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις θέσεις ευθύνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπενθυμίζοντας πως ήταν ο ένας εκ των δυο διαπραγματευτών για λογαριασμό της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Επίσης σημείωσε ότι «η στρατηγική ατζέντα η οποία υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψιν και όλες τις σημαντικές ελληνικές εθνικές προτεραιότητες» όπως είναι η «μεγαλύτερη έμφαση που πρέπει να δώσουμε στα θέματα της Άμυνας» και η «μεγαλύτερη έμφαση που δίνουμε στα θέματα της μετανάστευσης και ειδικά της εξωτερικής φύλαξης των συνόρων και την ανάδειξη ζητημάτων ανταγωνιστικότητας».
«Είναι» είπε «ζητήματα κρίσιμα για την πατρίδα μας τα οποία βρήκαν τη θέση τους και στην ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας η οποία και θα συνδιαμορφωθεί προφανώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είπα υπό την προεδρία της κας Φον Ντερ Λαιεν.
Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Χ χαρακτήρισε ως πολύ καλή βραδιά για την Ευρώπη την χθεσινή, τονίζοντας:
«Μια πολύ καλή βραδιά για την Ευρώπη. Συγχαρητήρια στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Κάγια Κάλας και στον Αντόνιο Κόστα. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά μας και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε».
Σαφές μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής ενημέρωσε τους ομολόγους του για «τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Μακεδονία και το γεγονός ότι τόσο η Πρόεδρος όσο και ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός ουσιαστικά παραβιάζουν ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes και επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα, πέραν του συνταγματικά καθορισμένου ονόματος της χώρας, για εσωτερική χρήση, κάτι το οποίο αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών»
«Ενημέρωσα» είπε «τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη και κατέστησα επίσης απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη- οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη»
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στην γαλλογερμανική κίνηση
Η αιφνιδιαστική κίνηση της Γαλλίας και της Γερμανίας να καταθέσουν ένα κείμενο τροποποιήσεων ως προς τη Στρατηγική Ατζέντα προκάλεσε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον οποίο συντάχθηκε η πλειοψηφία των ηγετών της Συνόδου Κορυφής.
«κάπως αιφνιδιαστικά η Γαλλία και η Γερμανία κατέθεσαν ένα κείμενο τροποποιήσεων ως προς τη Στρατηγική Ατζέντα, σημαντικών τροποποιήσεων, σε πολλά επίπεδα» είπε για να προσθέσει ότι «δεν έγινε δεκτό το κείμενο αυτό, υπήρξαν τελικά κάποιες ελάχιστες αλλαγές. Και δεν έγινε δεκτό για τον πολύ απλό λόγο ότι το κείμενο αυτό της Στρατηγικής Ατζέντας είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων, ήταν αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης πολλών μηνών και νομίζω ότι δεν θα ήταν δόκιμο την τελευταία στιγμή και εν είδει αιφνιδιασμού να δεχτούμε τέτοιου είδους αλλαγές, κάποιες από τις οποίες ήταν θα έλεγα και εξαιρετικά ουσιαστικές, χωρίς να έχουν συζητηθεί εκτενώς σε κάποιο άλλο επίπεδο».
Και συνέχισε τονίζοντας πως «τελικά νομίζω αντελήφθησαν και ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος ότι δεν θα είχε πολύ νόημα να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση, οπότε ουσιαστικά το κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας παρέμεινε πρακτικά το ίδιο -ελάχιστες αλλαγές- με αυτό το οποίο είχε συμφωνηθεί στο Coreper».
Στο τραπέζι οι απειλες της Χεζομπολά κατά της Κύπρου
Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο τέθηκε και το θέμα των απειλών της Χεζομπολά κατά της Κύπρου. «Το θέμα τέθηκε και από τον Κύπριο Πρόεδρο. Νομίζω ότι υπήρξε ενημέρωση και, θα έλεγα, μια αποτύπωση ότι δεν είναι δυνατόν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, να απειλούνται, να εκβιάζονται κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να γίνονται εν δυνάμει στόχοι περιφερειακών συγκρούσεων».
Και κατέληξηε: «Θέλω να τονίσω επίσης ότι υπήρξε μια συζήτηση αρκετά εκτεταμένη για τα θέματα που αφορούν συνολικά τη Μέση Ανατολή και πιστεύω ότι το κείμενο των συμπερασμάτων, όπως υιοθετήθηκε, κινείται πέρα από τα συμπεράσματα τα οποία ήδη έχουμε υιοθετήσει, ως προς την ανάγκη κυρίως να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση, να υπάρξει άμεση εκεχειρία στη Γάζα, να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία για την πιθανότητα επέκτασης του μετώπου προς τον βορρά, προς τον Λίβανο, ένα σενάριο το οποίο πρέπει να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση»