Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι ηγέτες των 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία ως προς τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναλαμβάνει για 2η φορά πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορταγαλίας, Αντόνιο Κόστα, θα αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι πρότειναν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τα ως άνω πρόσωπα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα ενέκρινε με ειδική πλειοψηφία ενώ η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την οποία απαιτούνται 361 ψήφοι επί συνόλου 720 ευρωβουλευτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν «ναι» πρώτα στις υποψηφιότητες του Αντόνιο Κόστα και της Κάγια Κάλας, ενώ η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εγκρίθηκε στο τέλος.

Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη το πρωί της Τρίτης μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Τουσκ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σολτς και Σάντσεθ για λογαριασμό των Σοσιαλιστών και των κυρίων Μακρόν και Ρούτε για λογαριασμό των Φιλελευθέρων όπου υπήρξε συναίνεση για τα πρόσωπα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις.

Σύμφωνα με το Politico η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απείχε από την ψήφο για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ήθελε να καταψηφίσει την Κάγια Κάλας και τον Αντόνιο Κόστα διότι θεωρεί ότι δεν αναγνωρίζεται στην ίδια και τη χώρα της το ειδικό βάρος που έχει εντός Ε.Ε.

Μάλιστα ήταν και μια από τις αιτίες που δεν υπήρξε συμφωνία στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής αν και είχαν αντιδράσει και οι σοσιαλιστές που ζητούν επιπλέον θητεία 2,5 ετών για τον Αντόνιο Κόστα. Σημειώνεται ότι η θητεία του προέδρου είναι 2,5 χρόνια και όχι 5 όπως των δύο άλλων. Εν τούτοις όλα δείχνουν πως βρέθηκε η χρυσή τομή.